Съоръжения за 6,3 млн. лв. включи в София ЧЕЗ Разпределение

5727
Съоръжения за 6,3 млн. лв. включи в София ЧЕЗ Разпределение
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

ЧЕЗ Разпределение България включи в експлоатация съоръжения за 6,3 млн. лв. в София, с което 136 000 домакинства в 7 столични района получават по-висока сигурност на електрозахранването за зимния сезон. Пускът бе даден символично на тържествена церемония в подстанция „Фестивална“ от мениджърите на компанията Карел Крал и Петър Холаковски, зам.-посланикът на Чехия у нас Петър Вавра и зам.-столичния кмет Тодор Чобанов. Придобивките са резултат на два проекта с особено значение за сигурността на електрозахранването в столицата – подмяната на кабел 110 kV „Зенит“ и реконструкцията на подстанция „Фестивална“, която е обект от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата.

Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 000 домакинства, фирми и институции в централна градска част на София, кварталите „Младост“ 1 и 2, „Дружба“ 1 и 2, „Горубляне“, „Полигона“, както и потребителите в промишлената зона Гара Искър и района на 7-ми километър. В рамките на нейната реконструкция бяха модернизирани разпределителните уреди средно напрежение и бяха монтирани нови съоръжения и оборудване, разказаха мениджърите на ЧЕЗ. Компанията предвиди временна възлова станция, която изпълняваше функциите на подстанцията по време на ремонтните дейности и осигуряваше алтернативно електрозахранване на клиентите, отбелязаха още те.

ЧЕЗ Бългериън Инвестмънт финансират саниране на 5 сгради на "Пирогов"

Договор за саниране на сградите на “Пирогов“ на стойност 6 721 800 евро или 13 146 000 лева сключи ръководството на спешнат...

2,9 млн. лв. е инвестицията в подмяна на кабел 110 kV „Зенит“. Проектът се изпълни в район „Подуяне“ в столицата. Подменени са 2200 метра кабел в силно урбанизирана територия, което прави реализацията на обекта изключително трудна. Кабелът захранва 96 000 домакинства и фирми в 7 столични района – „Слатина“, „Подуяне“, „Средец“, „Оборище“, „Изгрев“, „Младост“ и „Искър“, в които ЧЕЗ Разпределение осигури алтернативно електрозахранване по време на изпълнението на обекта. В рамките на проекта дружеството извърши и частична реконструкция на двете подстанции, между които е разположен кабелът, свързана с автоматизиране на управлението на мрежата.

Подстанция „Фестивална“ и кабел 110 kV „Зенит“ са част от критичната електроенергийна инфраструктура на столицата и проектите по тяхната реконструкция, модернизация и обновяване ще доведат до много по-висока сигурност на електрозахранването в голяма част от София – 18 столични квартала и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на София.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение Петър Холаковски изтъкна, че новият кабел е с доста по-голяма защита, по-сигурна изолация и доста по-висока мощност. Той показа и новото оборудване в реконструираната подстанция.

86 ученици посетиха ЧЕЗ в Европейската седмица на професионалните умения

ЧЕЗ се включи активно в Европейската седмица на професионалните умения в периода 28.10-31.10.2019 г. Проведени бяха срещи с 86 ученици ...

Регионалният мениджър на ЧЕЗ Карел Крал изтъкна, че инвестициите на ЧЕЗ в икономиката на България за 15-те години откакто компанията е на българския пазар, надвишават 3 милиарда лева. „Ние сме един от най-големите инвеститори в сектора на енергетиката“, отбеляза той. „Дойдохме с визията да подобрим качеството на мрежата и да подобрим услугите, които предлагаме и да станем добър стопанин като участваме в проекти, които са добри за околната среда и градската среда“, заяви още той и посочи, че ЧЕЗ България участва в над 120 проекта по корпоративна социална отговорност.

Като историк, зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов не пропусна да направи паралел с годините след Освобождението, когато около 2000 образовани чехи идват в България и някои от тях остават цял живот, ставайки ключови строители на съвременна България и града ни. „В историята на София със златни букви са изписани имената на много чехи и съм щастлив, че в началото на XXI век, изграждайки нашата съвременна България, нейната икономика, нейните градове, отново имаме с нас чехи, които са научили български език, което показва голямо уважение към нас – българите“, каза Чобанов и пожела на ЧЕЗ още много инвестиции и успехи.

Зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра разказа, че преди 15 години, при влизането на ЧЕЗ на българския пазар, е имал честта да работи в посолството в София и да бъде свидетел на този процес. „Връщайки се след 14 години обратно в България, мога да кажа, че това, което беше обещано през 2004 г. - ЧЕЗ да бъде стратегически инвеститор, да изпълнява своите задължения и да инвестира в развитието на мрежата и да подобрява услугите, които предлага на българския пазар, се изпълнява“, добави той и пожела на мениджърите на компанията да реализират всички проекти от инвестиционната програма на ЧЕЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика