"Терем" е имало повече от разрешеното от закона пари в КТБ

15640
"Терем" е имало повече от разрешеното от закона пари в КТБ
Снимка: БГНЕС

Към 20 юни миналата година, когато КТБ влиза под специален надзор, има две дружества със средства в банката, на които Министерството на отбраната е принципал. Това стана ясно от отговор на военния министър Николай Ненчев на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Оказа се, че дружествата са „Терем” ЕАД и „Снабдяване и търговия – НЕО” ЕООД. При "Терем" има надвишване на изискването държавно предприятие да не държи повече от 25% от средствата си в една банка. Става въпрос за нетна експозиция на предприятието, т.е. разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове.

Синдиците на КТБ с нова молба за несъстоятелност на длъжник на банката

  Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали още една молба за производство по несъстоятелност на длъжник на бан...

Защо е имало такова нарушение – по думите на Ненчев, че точно на 19 юни, 2014 година „Терем” получило „значителна сума по търговски договор”. Предприятието е опитало да изтеги средствата, но КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни преди обяд и затова платежните нареждания не са приети за обработка, оправда се военният министър.

„Терем” е имало по разплащателни сметки малко над 40 000 лева, а по депозити – 3,7 млн. долара и 3,128 млн. лева. По разплащателната сметка лихвата е 0,25%, а на депозитите – 6,5%. „Снабдяване и търговия – НЕО” ЕООД е държало малко над 982 хил. лева по разплащателни сметки, а по депозити – 7 899 долара. По разплащателната сметка лихвата е 3,1%, а по депозитите – 2,5%.

Защо „Сухопътни войски” са започнали да разчистват взривеното предприятие в Иганово десет дни след взрива и защо Министерството на отбраната е било готово да предостави на частници почистване? На този въпрос на депутата Манол Генов военният министър Николай Ненчев отговори с подробно представена информация на кой ден какъв периметър е разчистван. Не е имало настояване да се възлага работа на частници и не е имало закъснение.

В преписка на прокуратурата в Карлово се посочва, че има закъснение. Вие ли лъжете или прокуратурата, попита Генов. Заставам зад всяка своя дума, подчерта Ненчев.

Скандал с търговската марка на една от компаниите "за едно евро"

Няколко месеца, след като се оттеглих от поста изпълнителен директор на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България", но запазих акционерния си дял в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика