Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"

7413
Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Слава Богу, че АЕЦ "Белене" още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двойна цена. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Трайков прогнозира, че "Белене" няма да се случи, защото подалите заявка компании, най-вече фаворитите "Росатом" и китайската CNNC нееднократно са казвали, че такъв проект не може без държавна гаранция, а държавата иска проектът да се реализира на изцяло пазарен принцип или без държавна гаранция. Бившият енергиен министър предупреди, че сега, като се развива процедурата, е възможно на етап предложение на конкретни оферти държавата да се извърти - да не се окаже така, че пак българският данъкоплатец плаща, добави той.

10 компании се интересуват от АЕЦ "Белене", но по различен начин

10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”. Това съобщи “24 часа” ка...

Според председателя на създадената от Георги Първанов АБВ Румен Петров, проектът "Белене" е закъснял с 12 години и България през това време загубила много. Като аргумент защо ни трябва "Белене", той даде цената от АЕЦ "Козлодуй" – била най-ниската, но не стана ясно защо и от Втора атомна ще е така – Трайков обаче обясни, че за "Козлодуй" плащаме само разходи за персонал и гориво, докато при "Белене" ще има и пазарни елементи или някакъв вид държавна гаранция. Петков не пропусна и да провокира, като заяви, че Трайков го прекъсва, при това на два пъти, а Трайков му отвърна, че е много трудно да спечелиш спор с умен човек, но е невъзможно с такъв, който не е умен.

Трудно е да намерите експерт, който да седне тук и да защитава строежа на АЕЦ "Белене". Присъствието на г-н Петков не е защото всички са в отпуск, а защото няма експерти, които да кажат, че трябва да похарчим пари, за да купуваме ток на двойна цена, иронизира Трайков пред БНТ. А Петков продължи с аргументите как Борисов бил "натиснат" и спрял АЕЦ „Белене” и даде пример как така бил спрян и "Южен поток”, та сега да не печелим от транзитна такса.

Бившият енергиен министър подчерта и, че площадката на АЕЦ „Белене” не е подходяща – не е била преди 40 години, преди 30, преди 20, преди 10, както и сега. Трайков предупреди и, че при реализация на проекта, ще натоварим децата и внуците си да плащат милиарди и милиарди за ядрени отпадъци.

Припомняме, че проектът "Белене" беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов - преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от "Атомстройекспорт" и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта. Според доклад на БАН обаче, ако "Белене" е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно "Росатом" предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие!

"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"

Руската корпорация "Росатом" официално подаде заявление в рамките на процедурата за стратегически инвеститор, който да реализира проект...

Как БАН сама се изобличи с доклада си колко е възможна "Белене" - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика