X
 
 

Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"

5476 3
photo of Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
Слава Богу, че АЕЦ "Белене" още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двойна цена. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Трайков прогнозира, че "Белене" няма да се случи, защото подалите заявка компании, най-вече фаворитите "Росатом" и китайската CNNC нееднократно са казвали, че такъв проект не може без държавна гаранция, а държавата иска проектът да се реализира на изцяло пазарен принцип или без държавна гаранция. Бившият енергиен министър предупреди, че сега, като се развива процедурата, е възможно на етап предложение на конкретни оферти държавата да се извърти - да не се окаже така, че пак българският данъкоплатец плаща, добави той.

10 компании се интересуват от АЕЦ "Белене", но по различен начин

10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”. Това съобщи “24 часа” ка...

Според председателя на създадената от Георги Първанов АБВ Румен Петров, проектът "Белене" е закъснял с 12 години и България през това време загубила много. Като аргумент защо ни трябва "Белене", той даде цената от АЕЦ "Козлодуй" – била най-ниската, но не стана ясно защо и от Втора атомна ще е така – Трайков обаче обясни, че за "Козлодуй" плащаме само разходи за персонал и гориво, докато при "Белене" ще има и пазарни елементи или някакъв вид държавна гаранция. Петков не пропусна и да провокира, като заяви, че Трайков го прекъсва, при това на два пъти, а Трайков му отвърна, че е много трудно да спечелиш спор с умен човек, но е невъзможно с такъв, който не е умен.

Трудно е да намерите експерт, който да седне тук и да защитава строежа на АЕЦ "Белене". Присъствието на г-н Петков не е защото всички са в отпуск, а защото няма експерти, които да кажат, че трябва да похарчим пари, за да купуваме ток на двойна цена, иронизира Трайков пред БНТ. А Петков продължи с аргументите как Борисов бил "натиснат" и спрял АЕЦ „Белене” и даде пример как така бил спрян и "Южен поток”, та сега да не печелим от транзитна такса.

Бившият енергиен министър подчерта и, че площадката на АЕЦ „Белене” не е подходяща – не е била преди 40 години, преди 30, преди 20, преди 10, както и сега. Трайков предупреди и, че при реализация на проекта, ще натоварим децата и внуците си да плащат милиарди и милиарди за ядрени отпадъци.

Припомняме, че проектът "Белене" беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов - преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от "Атомстройекспорт" и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта. Според доклад на БАН обаче, ако "Белене" е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно "Росатом" предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие!

"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"

Руската корпорация "Росатом" официално подаде заявление в рамките на процедурата за стратегически инвеститор, който да реализира проект...

Как БАН сама се изобличи с доклада си колко е възможна "Белене" - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Трайче, ама ти не си ли на плажа в Катар бе лелиното ?
 • Трайчето 1.1 Трайчето преди 1 месец Профил на трол?
  Не, търся шадраван, който да не е опикан
  : 2 !
 • Трайчо Балалайчо 1.2 Трайчо Балалайчо преди 1 месец Профил на трол?
  Не съм бре лельо...печа си дупето пред Софийския централен затвор с тайната надежда да ми излезе късмето...Я Рънърса,я някой друг бабаянка...надеждата умирга последна!
  : 0 !
Последно в Актуално