"Росатом" ни давала препоръки за АЕЦ "Белене", никъде по света не било без държавно участие

4248
"Росатом" ни давала препоръки за АЕЦ "Белене", никъде по света не било без държавно участие
Снимка: БГНЕС

Истината е, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществят без участието на държавата. Друг е въпросът какво решение ще вземе съответната страна. Това заяви първият заместник-генерален директор на "Росатом" и председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация (WNA) Кирил Комаров по отношение на проекта АЕЦ "Белене". Комаров е в България за представянето на извършените дейности по удължаване живота на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Руснакът директно каза, че има препоръки от "Росатом" към българското правителство, като препоръките били "да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект". Той напомни, че все още българското правителство не е стартирало официално процедура и когато това стане и бъдат известни конкретни условия, тогава "Росатом" ще ги разгледа - "отговорно".

МС одобри проектодоговора за застраховка на АЕЦ „Козлодуй“

Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на нов договор за застраховка „Обща гражданска отговорност“ на ...

"България вече практически участва в този проект, защото беше произведено и доставено оборудване, на което е собственик БЕХ. И както вече казах, ние сме готови да окажем подкрепа на българското правителство за осъществяването на този проект", добави Комаров.

"При взимането на решение ще се позовем на възможните сценарии. Нека да изпълним решението на парламента. Нека да видим дали този инвеститорски интерес ще бъде препотвърден с реално участие в този проект", коментира и енергийният министър Теменужка Петкова.

Припомняме, че официалното становище на държавата за проекта повече да не налива никакви пари, а да влезе в него с двата реактора на "Атомстройекспорт", заради които бяхме осъдени да платим 620 млн. евро от Русия, както и с всички одобрени от ЕК лицензии за площадката на бъдещата атомна централа. Съгласно специалния доклад на БАН по въпроса, централата може да е печеливша само ако струва по-малко от 10,5 млрд. евро. В доклада се разглежда вариантът централата да бъде реализирана по модела на АЕЦ "Пакш 2" в Унгария, където Будапеща взе заем от Русия за 10 млрд. евро, а целият проект е 12,5 млрд. евро. А вицепремиерът Томислав Дончев каза преди по-малко от месец, че няма начин АЕЦ "Белене" да се прави с друго оборудване извън това на "Атомстройекспорт", за което сме платили.

Борисов: Китай се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта "Белене"

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-пред...

АЕЦ "Козлодуй"

През следващите 30 години VI блок на АЕЦ "Козлодуй" ще функционира безопасно, заяви Комаров.

По думите на Комаров, който е на посещение в България, безопасното функциониране на VI блок ще е факт заради "повече от 200 действия, които бяха извършени" от "Росатом" по модернизирането на мощността. "За VI блок сме се придържали към правилните принципи за осигуряване на сигурността на блока. Ние участваме не само в експлоатацията, но и участваме в социалния живот на Козлодуй. Удължаването на живота на V и VI блок е изключително важен проект за нас. Това фактически е продаване на втори живот на тези два енергоблока в рамките на следващите 30 години. Ще развиваме в бъдеще преработването и съхранението на атомното гориво", каза руснакът, предаде репортер на Actualno.com.

Комаров се отдаде и на спомени що се отнася до ядрената енергетика, напомняйки, че преди повече от половин век България и СССР са подписали споразумение за мирно използване на атомната енергия. "Главното условие на нашите успехи са взаимодействията ни с нашите български колеги", заяви той и се похвали, че "Росатом" е построила детска площадка в град Козлодуй, а с помощта на "Росатом Сервиз" ще бъде построен и спортен комплекс за свободен достъп на всички желаещи.

Правителството възобнови търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене...

Енергийният министър Теменужка Петкова пък увери, че АЕЦ "Козлодуй" е в изключително добро финансово и техническо състояние. Дружеството отчита 118 млн. лв. печалба за тази година. Тя не пропусна да каже, че атомната централа е "гарант за българската сигурност" и за българските потребители да получават чиста и достъпна енергия на конкурентни цени. Петкова добави и, че налице е потенциал за бъдещо сътрудничество в областта на атомната енергетика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика