X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

"Уестингхаус" свали с малко цената за ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй"

1365
"Уестингхаус" свали с малко цената за ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС
Оферта на стойност над 5 828 500 млн. евро без ДДС подаде корпорацията "Уестингхаус Електрик Швеция АБ" – клон България, да подготви АЕЦ "Козлодуй" за смяна на ядреното гориво в V-ти блок. След преговори обаче се е съгласила да свали цената на 5,6 мл. евро, чиято равностойност е 10,9 млн. лева  без ДДС (или 13,1 млн. с ДДС). Точно толкова беше и прогнозната цена на поръчката, която АЕЦ обяви с покана до нея.

Срокът за изпълнение на предвидените дейности е 41 месеца. Четирима ще са подизпълнителите: Westinghouse Еlectric Sweden AB (Швеция) с дял 46%, "ЕНПРО Консулт" – София (с дял 39%), НТК "Ядрено-горивен цикъл" – гр. Харков (с дял 9%) и "ИПП Центр" ООД – гр. Киев (с дял 3%).

Партия МИР: Кога и при какви условия и параметри е проведена обществена поръчка за доставка на ядрено гориво в България?

На 4 февруари 2021 г. в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Попова, посланика на С...

Атомната електроцентрала "Козлодуй" възнамерява да ползва алтернативен тип ядрено гориво на блок 5 при работа на мощност 3120 MW. За да разработи анализи на безопасността за неговото лицензиране и внедряване, през ноември месец миналата година тя покани "Уестингхаус Електрик Швеция". 

 "Съгласно "Програма за диверсификация на доставките на СЯГ за блокове 5 и 6 на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД", №УЕ.ЯГ.ПМ.1538/03, одобрена от ESA, се планира блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" в периода 2020 - 2025 г. да се експлоатира в 4-годишен горивен цикъл при топлинна мощност 3120 MW с годишно зареждане на 48 свежи касети ТВСА, при обща продължителност на кампаниите ~325 календарни дни. Зареждането на блок 5 с ТВСА се разглежда като подготовка на АЕЦ "Козлодуй" за последващата диверсификация на доставките на ядрено гориво от алтернативен производител. Компанията Westinghouse към момента е единствен (освен АО “ТВЭЛ”) конструктор, производител и доставчик на горивни касети за реактори ВВЕР-1000", бе мотивът на ръководството на АЕЦ да избере процедурата "договаряне без предварително обявление".

Задачата е да се обоснове безопасността при преходни и еднородни зареждания с алтернативно гориво на блок 5.

За избран от АЕЦ “Козлодуй” 4-годишен горивен цикъл и касета RWFA, трябва да бъдат разработени неутронно-физични, якостни, термомеханични, термохидравлични и радиологични анализи на безопасността за смесени и еднородни зареждания, за стационарни състояния и преходни процеси при нормална експлоатация, очаквани експлоатационни събития, аварии без стопяване на ядреното гориво и аварии със стопяване на ядреното гориво.

Анализите трябва да включват също оценка на ядрената безопасност и радиационната обстановка при транспортно-технологични операции със свежо и облъчено ядрено гориво във възела за свежо гориво, в басейните за отлежаване на касетите и при съхранеше в хранилището за отработило гориво.

Към настоящия момент блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира на повишена топлинна мощност 3120 MW с ядрено гориво тип ТВСА, базова конструкция на ОКБМ с доставчик АО "ТВЭЛ" – Русия. 

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com