Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Утре създават Държавната петролна компания

14 декември 2020, 22:20 часа • 3012 прочитания

Очаква се в сряда да бъде прието решение на правителството за държавните бензиностанции и веднага след това да бъде назначено управително тяло. Това каза икономическият министър Лъчезар Борисов в понеделник по БТВ.

Първата стъпка по проекта е създаването на Държавната петролна компания, към която ще преминат данъчните и акцизните складове. Самите държавни бензиностанции са втората стъпка, но тяхното създаване зависи от това какъв финансов ресурс ще може да се осигури, като е възможен и вариант да се търсят партньори и чрез франчайзинг, разясни още през октомври Борисов в интервю за “24 часа”.

Преди това за обществено обсъждане бяха пуснати правилник и разчети за дейността на новото държавно предприятие, в които обаче за следващите 3 години не се предвиждат средства за бензиностанции. За тази година бяха отделени 87 хил. лв. за персонал, който още не е назначен. Според правилника управителният съвет на компанията ще се състои от трима души - председател, изпълнителен директор и негов заместник, назначени от министъра на икономиката. Това ще става според изискванията на Закона за публичните предприятия, което означава, че за шеф на фирмата ще има конкурс.

Идеята за създаването на държавни бензиностанции беше лансирана в края на май с цел да се постигнат възможно най-ниски цени за крайния потребител и да се подобри конкуренцията на пазара. Според тогавашния икономически министър Емил Караниколов бензиностанциите трябваше да се появят до началото на следващата година. На 9 юли намерението на държавата да влезе в пазара на горива беше прието от депутатите със законодателни промени.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес