Вторият пакет от мерки за бизнеса: Кой от какво може да се възползва

8537
Вторият пакет от мерки за бизнеса: Кой от какво може да се възползва
Снимка: Архив

Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8 финансови мерки обяви правителството за справяне с икономическите последствия от коронавируса. Те ще бъдат на разположение на фирмите от днес до края на годината, като стартът им ще започне постепенно във времето в рамките на следващите 3-4 седмици максимум. Над 2 млрд. се отпускат чрез Фонда на фондовете за оборотни и капиталови кредити за микро, малки и средни предприятия и общини. Това е вторият пакет от икономически мерки, насочен към малкия и среден бизнес и самонаетите лица, който беше представен вчера от финансовият министър Владислав Горанов. Това обясни пред БНТ председателят на УС на Фонд на фондовете Марин Дановски.

Горанов: В помощ на малкия бизнес, самонаетите и тези в неплатен отпуск - кредити

ББР обяви програмата си за безлихвени кредити за физически лица

Българската банка за развитие(ББР) представи изискванията за кандидатите за безлихвен кредит, подпомагащ хората, лишени от възможността...

Първият пакет беше насочен основно към големия бизнес и работещите предприятия чрез схемата "60 на 40". Тя беше коригирана и предоговорена, и макар и одобрена от Европейската комисия, все още предизвиква спорове между икономисти и политици за това доколко е ефективна.

"Пакетът мерки, който беше обявен вчера, е следващият икономически отговор на правителството по отношение на трудности, които очакваме", коментира Дановски.

Кой от какво може да се възползва?

"Това са инструменти, предимно свързани с осигуряване на ликвидна подкрепа, оборотно финансиране, инвестиционно финансиране за ключови групи, за които се предполага, че най-трудно ще преминат през този етап, малки и средни предприятия, микро предприятия и отделни самонаети и самоосигуряващи се лица.", каза Марин Дановски.

Каква е философията на правителството: Либерализираме и разширяваме условията по всички съществуващи продукти и създаваме нови, обясни той.

Банките с отсрочка по кредитите, но само за изрядни платци

До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение...

Има два типа мерки

"Едните - за осигуряване на капитал за оборотно и ликвидно финансиране. Той ще бъде осигуряван през търговските банки. Критериите, на които трябва да отговарят малките, средни и микро предприятия, са изключителни либерализирани от гледна точка на стандартната банкова практика, като за това конкретно се предвижда да бъдат намалени лихвените нива в много случаи до нула и да се получават лихвени субсидии за една голяма част от предлаганите кредити", обясни Дановски.

"Ще бъде увеличен гратисният период, през който те ще могат да се връщат - до 3 години. Примерно продуктът, който ще предложи Българската банка за развитие, е с период на възвръщаемост 5 години, като 3 години ще бъде гратисният период.", разясни още той.

Има и големи кредити. Фондът на фондовете ще гарантира кредитен продукт до 3,6 млн. лв., който ще бъде отпускан включително и за оборотно, и за инвестиционно кредитиране - до 10 годишен период, отново с 2 години гратисен период. Това са все условия, които до момента не са предлагани на малките и средни предприятия, подчерта Дановски.

Първите кредити при тези условия ще бъдат на разположение до края на следващата седмица. Това са кредитите от търговските банки, обезпечени от ББР, в размер до 300 000 лв., поясни той.

Управителят на БНБ: Обсъжда се паневропейска рамка с основен акцент отсрочване на банкови кредити

Най-вероятно до сряда (1 април) ще излезе рамка, одобрена от ЕЦБ, за поведението на банките в Европа заради кризата с коронавируса. В т...

Вече могат да се възползват от кредитиране бизнесите, които ползват бизнесите, които ползват структури на Фонда на фондовете. Тук говорим за общини, общински предприятия, проекти в градска среда - вече е на разположение инструмент за инвестиционно и оборотно кредитиране. Секторите, в които ще може да се финансира са разширени и в момента схемата се финализира. Те ще бъдат транспорт, търговия и туризъм - най-пострадалите от коронавируса, и очакваме от тях да се оттегли частния капитал. Затова ще ги подпомогнем частично с публичен чрез общините, коментира още Дановски.

Другият тип мерки са свързани със самоосигуряващите се лица. От думите на Дановски стана ясно, че там няма нищо ново от предлаганото до момента. 

Самоосигуряващите се лица, които са и юридически - имат фирми, ще могат да се ползват от безлихвените кредити в размер на до 4 500 лв. Тези без фирми: "В момента разработваме механизъм през Фонда за микрокредитиране, част от Фонда на фондовете. Той отново предлага кредит - "изключително нисколихвен кредит. Там периодът за връщане е до 10 години. Намалихме долната граница -може да не е 5 000 лв, а 1 000 лв. Отново има 2 г. гратисен период", заяви Дановски.

Да очакваме и трети пакет от мерки

"Ако условно можем да наречем този пакет втори икономически, следващият, който ще бъде по-скоро във втората половина на годината, трябва да даде възможност на малките и средни предприятия да се развият своята конкурентоспособност в света, който ни чака след кризата", обяви председателят на УС на Фонд на фондовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com