Webit събра предприемаческия и технологичен елит в София

2273
Webit събра предприемаческия и технологичен елит в София

София е дигиталната столица на новите пазари. С тези думи бе открит най-мащабният форум за технологии и иновации у нас – Webit. За поредна година той събира в столицата водещи световни фигури от сферите на предприемачеството, технологиите, финансите, маркетинга. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на събитието.

Тази година организаторите бяха заложили на малко по-нетрадиционно откриване. Тъпани и гайди под зрелищни светлинни ефекти приветстваха гостите от 74 държави. На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът Румяна Бъчварова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Комитета за регионите в ЕС Марку Маркула, изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева и др.

„В днешно време Европа е втори играч – спрямо САЩ, Китай, Индия. Ако искаме да се развиваме, трябва да направим не стъпка напред, а скок, подобен на този на Стефка Костадинова. Ние трябва да докажем, че Европа може да скача, а България е чудесно място за тренировка за такъв скок. Ние сме дигиталното бъдеще на Европа“, заяви на откриването създателят на Webit Foundation Пламен Русев.

Той съобщи и добра новина за всички участващи на форума над 1300 старт-ъпа – в конкурса Webit Award те ще се борят за награда от 200 000 евро. От всички компании ще бъдат излъчени 5 финалисти, а победителят ще бъде обявен утре, на специална церемония.

Изобретателят на кристала на "вечната памет" на живо в София

София ще бъде домакин на нещо, което само няколко други европейски градове са постигали. Цифрите сами по себе си са достатъчни. Над 240...

„С тази инициатива показваме, че в България предприемаческата среда е толкова добре развита, че дърпа напред цялата екосистема. И ако някой ми каже, че следващият Бил Гейтс не може да се роди в България, ще трябва дълго да спори с мен“, каза още Русев.

Според председателя на Комитета за регионите в ЕС Марку Маркула европейското бъдеще зависи все повече от предприемаческия дух. „Иновациите не са риск. Рискът се крие в това да ни е страх от иновации“, заяви той.

Президентът Росен Плевнелиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова също засегнаха важността на технологиите за развитието на икономиката у нас.

Webit 2016 продължава и утре, на 20 април. На събитието, провеждащо се в София Тех Парк, присъстват 4300 участници, а лекции изнасят над 250 говорители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика