Законопроектът за банковата тайна в КТБ е на практика готов

8065
Законопроектът за банковата тайна в КТБ е на практика готов
Снимка: БГНЕС

В рамките на днешния ден или най-късно до утре, 3 юни, депутатите от Временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с Корпоративна търговска банка ще излязат с общ законопроект за промени в Закона за кредитните институции, които по същество предвиждат отпадане на банковата тайна за банки изпаднали в несъстоятелност. Това стана ясно от днешното заседание на комисията "КТБ" в парламента, която съвсем скоро трябва да приключи своята дейност и да излезе с доклад за свършената работа, предаде БГНЕС.

По искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените. Предстои финалните текстове на законопроекта да бъдат изготвени до часове и подписани от депутати от всички парламентарни групи, които участват в комисията.

Предвижда се предоставянето на сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили разпоредителни сделки със своите влогове в периода след поставянето на банката под специален надзор.

Финансовият министър и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете ще могат да изискат и сведения за физически и юридически лица, които са извършили уведомление за цесия и/или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор. Синдиците ще трябва да предоставят публично и информация за договорите, по които липсва учредяване на уговорените обезпечения и надлежно вписване на сключените договори за учредяване на обезпеченията, както и за договорите, в които липсват заложените като обезпечение ценни книжа.

Ключова промяна, която предстои да оформят юристите към комисията КТБ, касае и публичното оповестяване на договорите със свързани лица и кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори. "Цялата трагедия в случая с "КТБ" е свързана с това, че поставени кредитополучатели се превръщат в кредитори. Не трябва да позволяваме на кредитополучатели да стават кредитори, да се превръщат в квазибанка", обясни по време на днешното заседание депутатът от БСП Румен Гечев.

В промените в Закона за кредитните институции, които ще излязат като резултат от работата на комисията "КТБ" ще бъде записано също и че по искане на финансовия министър или Фонда за гарантиране на влоговете синдиците ще трябва да предоставят сведения относно влоговете, сметките и кредитите в банката на политически партии и на лица, заемащи висши държавни други длъжности, техните семейства и на юридически лица, свързани с тях.

Председателят на комисията за КТБ Десислава Атанасова уточни, че в устава на КТБ има възможност банката да прави дарения на политически партии и "ще е интересно да видим дали такива дарения са съществували". Ще станат ясни и консултантските договори, договори за наем и други безвъзмездни договори, сключени между банката и лицата, заемащи висши държавни длъжности и техните семейства, обеща Атанасова.

Швейцария подписа за отпадането на банковата тайна

Европейският съюз и Швейцария подписаха важно споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за жителите на ЕС и ще предотврати в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика