Алуминиевият Nio ES8 се изправя срещу Тесла Model X

7762
Алуминиевият Nio ES8 се изправя срещу Тесла Model X
Снимка: Nio

Бившият китайски производител на електромобили NextEvo вече има ново име – Nio, под което са надява да пробие на пазара. През миналата есен компанията обяви, че нейната хиперкола Nio EP9 с мощност 1 мегават (1360 к.с.) е поставила рекорд за най-бърза обиколка на пистата „Нюрбугринг”. Сега китайците започват да вдигат покривалото и над обещаните „народни” модели.

На автосалона в Шанхай фирмата представи седеместен кросоувър Nio ES8, който няма как да бъде окачествен като достъпен. Автомобилът е доста голям на размери – дължина от 4978 мм и разстояние между двете оси от 2997 мм, като разполага с алуминиево шаси, активно пневматично окачване и електромотор на всяка ос. Общо-взето идеята е той да може да се противопостави на кросоувъра Tesla Model X.

NextEV пуска конкурент на Tesla на цена на Toyota

Китайската компания NextEV ще предложи под своята марка NIO изцяло електрически всъдеход, чийто първи чужд пазар ще бъде САЩ. Това съоб...

Голямата разлика между двата кросоувъра е възможността за бърза смяна на батерията при модела на Nio. Този процес е далеч по-ефективен от всяко зареждане на акумулаторите, тъй като отнема съвсем малко време. Любопитното е, че в Tesla Motors също работеха по развитието на аналогична идея, като загубиха няколко години, преди напълно да се откажат от нея.

Засега от Nio са крайно пестеливи за възможностите на новия си кросоувър. Китайците твърдят, че то е напълно готов за серийно производство, като то ще стартира в края на годината, а продажбите ще започнат през следващата пролет. Според законите в страната, за да се осъществи подобно нещо, производителят трябва да направи 15 напълно работоспособни прототипа, както и да изгради собствена дилърска мрежа. Само в такъв случай властите в Китай ще издадат нужния лиценз да производство на електромобили.

За да отговорят на условията, още през миналата есен Nio започна подготовка за производство, като използва мощностите на фирмата JAC. По-късно обаче договорката между двете компании се развали и се наложи да бъдат търсени нови инвеститори. За да бъдат събрани пари, Nio продаде 6 още непроизведени хиперколи EP9 на различни клиенти срещу 1,2 млн. долара всяка. Сега се продават още 4, като те са по-скъпи – минимум 1,48 млн. всяка.

Целта е ясна – до края на годината трябва да бъдат завършени 10 бройки от EP9, като към тях ще бъдат добавени вече готовите 4 тестови прототипа от този модел. Има и два завършени ES8, с които бройката от 15 произведени електромобила дори ще бъде надхвърлена. И това съответно ще позволи на компанията да получи лиценз и да излезе на пазара.

Tesla навлиза в България

Компанията за електромобили Tesla на ексцентричния милиардер Илън Мъск навлиза в България. По идея на министъра на икономиката Теодо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com