Audi се отказва от разработката на нови V8 двигатели

1790
Audi се отказва от разработката на нови V8 двигатели
Снимка: Audi

Непрекъснато затягащите се екологични изисквания към производители ще принуди Audi да се откаже от разработка на V8 двигатели. Това съобщи изданието Auto Express, според което представеният по-рано тази година от компанията дизелов мотор с две турбини и обем 4,0 литра ще бъде последният такъв агрегат.

Историята на 8-цилиндровите двигатели на марката от Инголщад продължава вече близо 3 десетилетия. Първият такъв агрегат се появява през 1988 г. и е поставен на седан, който получава красноречивото име V8. За този период "осмаците" на Audi достигнат до доста екстремни изрълнения - достатъчно е да си припомним високооборотния 4,2-литров мотор на предишното поколение на RS4 Avant. Той разчиташе на мощност от 450 к.с., достъпни при 8250 о/мин. Такива агрегати обаче повече няма да бъдат разработвани.

Идеята на компанията е да пренасочи усилията си в направата нов нови хибридни и изцяло електрически агрегати. Целта, която са си поставили в Audi, е през 2025 г. около 35% от моделите на марката да бъдат с големи акумулаторни блокове. Всичко това ще глътне огромни средства и ръководството на германския производител не мисли да инвестира в направата на големи двигатели с вътрешно горене.

Последният V8 двигател, разработен от Audi, е предназначен за спортния кросовър SQ7. Моторът разполага с две последователни турбини и електрически компресор, като тази комбинация позволява да бъде избегната турбо-дупката. Агрегатът развива мощност от 435 к.с., а максималният въртящ момент достига 900 Нм, които са достъпни в диапазона 1000-3250 об/мин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com