BMW 330d xDrive Touring: Ефективна динамика

62299
BMW 330d xDrive Touring: Ефективна динамика

EfficientDynamics е изповядвана от BMW философия, която на пръв поглед изглежда противоречива, но милионите инвестии са я направили толкова красноречива и еднозначна, че следните параметри са съвсем реални, а не измислени: ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди и 5,4 л/100 км среден разход! И за да е абсолютно завършен баварският шедьовър – 4х4 и собствено тегло 1750 кг. На мен ми звучи нереално, но именно това е баварската ефективна динамика.

Стане ли дума за премиум автомобили, то неминуемо ще стане въпрос за Голямата тройка. Трите германски компании са в толкова жестока конкуренция, че всеки един от производителите разполага с модел, който е абсолютно аналогичен по размери и задвижване на конкурентните му два. Достатъчно е да видите дребните отклонения в милиметри между 3 Series Touring и Audi A4 Avant в края на материала, за да сте абсолютно наясно за какво говоря. Не стига, че трябва да противодейства на комбитата на Mercedes и Audi, но сега Серия 3 Туринг си има и вътрешна конкуренция в лицето на 3 GT. Избор, който ще обърка дори заклетите фенове на баварската марка, но тази дилема е лесна за разрешаване.

Аз поне имам няколко аргумента в полза на 3 Series Touring. Като се започне с тези ангелски очи.

 

Нееднократно съм подхождал скептично към твърдението, че една спортна кола може да харчи малко и това да не означава ниска скорост. В този случай автомобилът не е спортен, а типичен семеен, но въпреки това става въпрос за BMW, което разчита на 258 к.с. При това върху вратата на багажника се вижда една малка xDrive емблема, която идва да подскаже, че 4WD системата на BMW изпраща 60% от мощността към задните колела в общия случай, но този процент може да стане 100 към една от двете оси, ако това се налага, както и че върху всяко колело може да се прилага спирачно усилие, за да се подобри стабилността и сцеплението. С други думи казано, един от най-добрите семейни автомобила на пазара (ако 90 000 не са фактор при избора на такъв) вече е достигнал абсолютния връх, на който едно западноевропейско семейство може да се радва. У нас ситуацията е коренно различна, защото при избора на луксозна кола рационалното често отива на заден план.

Но ако все пак мислите и рационално, когато избирате между три германски предложения от един клас, то ето какво би могло да наклони везните в полза на BMW. Освен тази визия, която за мен определено изпъква поне с две дължини на каросерията пред аналогичните модели на Audi и Mercedes.

 

Те го наричат EfficientDynamics, а целта на този комплект от технологии (който аз бих нарекал и философия) е намаляване на разхода на гориво и вредните емисии, като същевременно се запазване удоволствието от шофирането.

Това се постига благодарение на въвеждането в серийно производство на иновативни системи за намаляване на разхода на гориво и вредни емисии. Функции като регенериране на спирачната енергия, система Auto Stop/Start, индикатор за смяна на предавките, гуми с намалено съпротивление, системи за подпомагане на водача, които работят само при нужда, са само част от общата картина.

 

Като автомобилен журналист съм преминавал курс на всяка една от трите германски компании за безопасно и ефективно шофиране. Целта на BMW е да те научат и да ти демонстрират, че можеш да увеличиш средната си скорост, като едновременно с това намалиш разхода на гориво. Защо говоря постоянно за разход на гориво, когато карам автомобил за 100 000 лв., ще попитате? И с право, тъй като ние не мислим прагматично, щом можем да си позволим такъв луксозен автомобил. Истината е, че аз също не подходих прагматично към теста ми на баварското комби, но след близо 1000 км бях толкова впечатлен от параметрите, че оставям дизайна и всичко останало на по-заден план.

За да виждаш нисък разход на бордовия компютър, багажникът трябва да е празен, а „легенът“ на покрива да е свален, защото до другия зимен сезон има още 3-4 месеца. Климатикът също не е необходимо да работи постоянно. Не е без значение и налягането в гумите, като се препоръчва то да е с до 10% над указаните стойности. И така стигаме до най-важното: минимално натискане на съединителя (ако имате такъв под крака си), смяна на предавките до 2000 об./мин (ако не разчитата на брилянтната 8-степенна автоматична кутия, на която се радвом аз), възможно по-дълго каране на най-висока предавка и по възможност минимално използване на спирачката. За последното се изисква, грубо казано, да предвиждаш ситуацията, а не на традиционното упражнение - гаааааз и скачане върху спирачките на следващия светофар.

 

Е, аз не изпълних нито едно от казаното току що от мен, потегляйки със семейството ми на море. Т.е. с дете и жена на море означава толкова багаж, колкото на мен би ми стигнал за 6-месечен престой без пералня и прах за пране в Небраска. Добавям 4х4 и собствено тегло на автомобила 1750 кг. Да не забравяме: трябва бързо да се стигне до морето, за да хванеме следобедния плаж, а и изцяло завършената вече „Тракия“ предполага бързо пътуване. А това е гарантирано на борда на почти всяко BMW. В този конкретен случай – на 100%. Защото, въпреки сериозната си маса, 330а xDrive се ускорява до 100 км/ч за наистина впечатляващите 5,4 секунди. Това дължа на 3,0-литровия „шестак“ със своите 258 к.с. и утопични 560 Нм, заради които толкова много обичам дизеловата турбо технология на BMW. Баварците твърдят, че средният разход е 5,4 л/100 км, което не знам как може да се постигне. Знам само, че при този параметър на бордовия компютър, който виждате на снимката

 

мога да твърдя за себе си, че философията EfficientDynamics има в мое лице един от най-верните си и безрезервно вярващи в нея. Не е лесно да видиш средна скорост над 105 км/ч на борд компютъра, а още по-трудно е да видиш под нея и разход от 7,1 л/100 км, като вземеш под внимание факта, че тези 258 к.с. и 560 Нм дърпаха над 2 тона! Останах наистина впечатлен.

Няма да ви изненадам с твърдението, че баварците са екипирали модела с всевъзможни технологии, сред които и такави, даващи възможност за промяна настройката на окачването. Без да прибягвам до тях на магистралата, но с xDrive на мое разположение, 330d xDrive Touring стои перфектно дори и на вълнообразните участъци от магистралата. Ако искате още в това отношение, винаги може да си доплатите за по-твърдо М-Sport окачване. Но за едно комби са важни и други показатели, като големия 495 литра багажник, който може да достигне до обем от 1500 литра, ако делимите в съотношение 40:20:40 задни седалки бъдат сгънати.

 

Скрити за окото остават много други козове, които най-силно усеща водача. Окачване, системи за стабилност и сигурност, всичко това подлежи на конфигурация и контрол от страна на задкормилното устройство. Салонът е изключително комфортен и изключително логично подреден. Горната част на арматурното табло преминава елегантно над огромния дисплей, без да го разделя на две. Автомобилът е екипиран и с Head-Up Display, който е изключително важна функция, ако държите контролните точки да не намалеят драстично, защотос този двигател високите скорости са предпоставка.

Критика? Сигурно има, но аз не се сещам за такава. Голям, отличен на пътя, икономичен, много бърз: може ли това да е един от най-комплексните автомобили в продажба в момента? Ще подскажа: може. На съответната цена обаче.

 

Технически характеристики

BMW 330d xDrive Touring

Размери

Дължина, мм: 4624

Широчина, мм: 1811

Височина, мм: 1429

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: 1750

Двигател

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 560 при 1500-3000

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,4

Dacia Duster Adventure: Малко грим за боеца (тест драйв)

През 60-те години на миналия век, Renault имаше любовна афера с румънската автомобилна индустрия. Предполагам тази забежка на французит...

Среден разход, л/100 км: 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 142

Базова цена, лв. с ДДС: 58 800 (за 316i Touring)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 94 750

КОНКУРЕНТ

Audi A4 Avant 3,0 TDI S tronic Quattro

Toyota Corolla 1,6 Valvematic: По повече от всичко (тест драйв)

Няма абсолютно никакъв друг начин за начало на този материал от констатацията, че Corolla е най-продаваният автомобил за всички времена...

Размери

Дължина, мм: 4699

Широчина, мм: 1826

Височина, мм: 1436

Колесна база, мм: 2808

Маса, кг: 1750

BMW X6 M50d: Досиетата Х (тест драйв)

От „Досиетата Х“ на агент Мълдър, 9 сезона по-късно: Сряда, 23 януари, между 12:23-12:38 ч, някъде около Вакарел. Вече съм ...

Двигател

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 245 при 4000-4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 500 при 1400-3250

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,1

BMW 3 Series 335i: Бързо, по-бързо, много бързо (тест драйв)

Всеки успех се кове в продължение на много години упорита работа. Няма нищо случайно в това да спечелиш златен медал на Олимпиада или д...

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 154

Базова цена, лв. с ДДС: 56 390 (за A4 Avant 1,8 TFSI)

Базова цена на аналогичен модел, лв. с ДДС: 92 065

Автор: Пламен Георгиев

Фотограф: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com