BMW i3: Лайкове, смях и много въпроси (тест-драйв)

36352
Снимки:

На българския автомобилен пазар, макар и с малък обем продадени нови коли, има богато разнообразие от марки и модели. По столичните булеварди могат да се видят и едни от най-скъпите нови модели на Rolls-Royce, Bentley и Lamborghini. Благодарение на колоритната автомобилна картина, рядко българинът може да бъде впечатлен от някое ново возило. Но със сигурност все още има такива коли и една от тях е новото BMW i3. По време на тестовото шофиране, нестандартното BMW събра стотици лайкове, но все пак няколко човека го погледнаха с насмешка. Само на ток ли върви, колко километра минава, колко харчи, колко струва, как се зарежда - бяха само част от множеството въпроси, които срещнах.

Признавам си, че когато за първи път видях прототипа BMW i3 Concept (есента на 2011 г., автосалона във Франкфурт), въобще не му обърнах внимание. Смятах, че това е поредната приумица, която ще събира учудените погледи в музея на компанията като концептуална разработка. Скоро след това разбрах, че не съм бил прав, но пък тогава си мислех, че BMW i3 ще си остане скъпа екзотика, която ще се продава само на големите автомобилни пазари. Оказа се, че и тогава съм грешал. Днес BMW i3 е в България, продава се от дилърите на марката у нас и макар да е доста скъпо, намирам смисъл от покупката му. По-важното е, че BMW i3 проправя пътя на електрическата мобилност, разчупва статуквото, променя тенденциите и показва бъдещето на една от най-големите индустрии в света – автомобилната.

Разгледайте в детайли уникалния електромобил BMW i3

Тествайки BMW i3 вече съм спокоен за бъдещето на автомобилите. По всичко личи, че електромобилите ще са динамични и стабилни, и ще могат да предизвикват радост от шофирането, както някогашните атмосферни мотори с много цилиндри. Натискайки газта BMW i3 се втурва напред плавно и невероятно бързо. Ускорението предизвиква по-силно впечатление, отколкото дори при някои спортни автомобили. Реакцията на натискането на газта е мълниеносна, съпроводена с плашеща тишина и усмивка на лицето. Не се чуват никакви шумове и не се усещат тласъци от превключването на скоростна кутия, защото тя е безстепенна. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, но по-впечатляващото е, че от 0 до 50 км/ч електрическото BMW спринтира за 3,1 секунди, а от 80 до 120 км/ч му трябват само 5,4 секунди. Трудно ще убедя любителите от „старата школа”, че BMW i3 предизвиква страхотна тръпка при динамично шофиране, но все пак трябва да пробват и предполагам ще се съгласят.

Електрическото BMW i3 носи характерните черти на истински баварец. Кормилното управление е остро и прецизно, задвижването е на задните колела, окачването е плътно. Шофирането на BMW i3 е много забавно и може да се сравни само със спортен автомобил. Естествено, BMW i3 се отличава с особеностите, характерни за електрическите автомобили. По време на движение мога да го управлявам почти изцяло с педала на газта. Ако внезапно си вдигна крака от педала на газта при висока скорост, ефектът е същият, както при рязко спиране на конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене. Педалът на спирачката в електрическата кола се използва само при пълно спиране или за аварийно екстремно спиране.

Окачването на i3 е типично за BMW. Не е меко, но се справя перфектно с големите неравности. Новите 20-инчови джанти със съответните гуми Bridgestone са специално разработени за баварския електрически автомобил. Задното задвижване на BMW i3 е почти незабележимо при нормално движение и е ясно изразено при по-високи скорости. Сред опциите можете да изберете система за напълно автоматично паркиране. Диаметърът на завой е само 9,9 метра, а дължината на каросерията е по-малко от 4 метра, което превръща BMW i3 в чудесен градски автомобил, който с лекота се впуска в тесните градски улички, а в задръстванията е в стихията си.

На арматурното табло под скоростомера на BMW i3 е основният екран със стрелката, която показва режима на работа на батериите. Те се разреждат при ускорение и се презареждат при спиране и движение по инерция. Колкото повече газ давам, толкова повече стрелката отива на дясно. Като пусна рязко газта, стрелката отива в лявата зона и започва зареждане на батерията. При натискане на спирачката, зареждането на батерията е максимално. Електромобилът се нуждае от известно оптимизиране на стила на шофиране, който изисква плавно ускорение. При достигане на желаната скорост, трябва да се намери някакво средно положение на педала на газта, така че стрелката да стои в средата и батериите да се разреждат в минимална степен. При всяко спускане трябва да намали натиска върху газта за да се позволи на машината да се движи по инерция, за да увеличава живота на батерията. С почти напълно заредена батерия, на арматурното табло на BMW i3 се посочва числото 238 км. По този начин бордовият компютър оценява резерва за шофиране, като взема предвид режима от предния ден.

В конвенционалния режим Comfort, при който климатикът работи на максимална степен и опитвайки се да шофирам плавно и икономично, достигайки половината заряд на батерията, изминах 120 км. На другия ден след почти пълното зареждане, на таблото се появи числото 213 км. Шофирайки през целия ден в града и до летище „Лесново”, успях да измина 148 км пробег, а батериите все още не бяха изчерпани напълно и оставащото разстояние беше 63 км. Отправяйки се към зарядната станция използвам инерцията и балансът ми се увеличи на 67 км. Направих няколко тестови пътувания с различна продължителност, включително с използването на радикалния режим Eco Pro+, който „задушава” динамиката и ограничава скоростта. Също така експериментирах с различна степен на вентилатора на климатика. Моето заключение е, че средният автономен пробег на BMW i3 е около 200 км в градски условия.

На практика това означава, че електрическият автомобил може да се презарежда на всеки няколко дни. Като се има предвид, че за около половин час (докато пазарувате в „Лидъл” например) можете да заредите батерията на 80% от нейния капацитет, експлоатацията на BMW i3 в града не стои като проблем. В София има доста скоростни зарядни станции. Ако разчитате да зареждате BMW i3 в домашни условия, е добре да имате гараж или поне двор, но не и да живеете в блок, както по-голямата част от населението на столицата. Но ако имате възможност веднъж на няколко дни да зареждате за половин час BMW i3 в станция с постоянен ток DC, тогава добре дошли в ерата на електрическите превозни средства.

При проектирането на своя електромобил, дизайнерите от BMW са решили да подчертаят футуристичния дизайн на колата, за да може тя да се откроява от тълпата. За външния вид на BMW i3 са избрали нестандартна форма, която привлича погледите, но не се харесва от абсолютно всички. От една страна баварският електромобил изглежда коренно различно от останалите модели на компанията. От друга страна автомобилът е разпознаваем като BMW. Отпред ясно се откроява двойната бъбрековидна решетка, която в случая е просто декоративна, защото няма охлаждане. От конструктивна гледна точка, BMW i3 е революционен модел и това е изразено чрез липсата на централни колони, както и отварящите се назад задни врати, по подобие на Rolls-Royce. Колата наистина тежи само 1220 кг. Като се има предвид теглото на батериите, това е съвсем малко. Тайната е в алуминиевата рамка и карбоновата каросерия.

Интериорът на BMW i3 е изработен изцяло от рециклирани материали. Забелязва се гранулирана пластмаса от рециклирани бутилки и покритие от пресовано дърво. Всички материали са избрани така, че да не поемат студа през зимата и да не се нагорещяват, при излагане на слънце. Тестовият автомобил беше с текстилен салон, но срещу заплащане можете да си поръчате и кожен. Интериорът е стилен и уютен, наподобявайки на скандинавска гостна, където всичко е автентично, но в същото време съвсем просто. В салона на BMW i3 е много просторно. Има много повече пространство, отколкото си представяте, когато се вгледате в колата отвън. Няма централен тунел, а предната част на конзолата „виси” във въздуха, така че дори и едър човек може лесно да се премести от седалката на водача на тази на пътника. За да отворите задните врати, първо трябва да отворите предните, а пътниците отпред да си свалят коланите. На задния ред седалки има място само за двама пътници, като няма да е много комфортно за високи хора. Багажникът е с обем от 260 литра, което е напълно достатъчно за няколко пазарски чанти от супермаркета. Ако имате нужда от повече място, като сгънете задните облегалки се отваря пространство от 1100 литра.

Цената на BMW i3 започва от 73 700 лева. С опционалното оборудване и полезни помощни асистенти тестваното BMW i3 струва цели 96 500 лева. Това съвсем не са малко пари за компактен градски автомобил, но си струва да ги похарчите, ако ги имате. Най-вече защото това е едно истинско BMW, което носи характерните за марката динамика, контрол и имидж. Освен това, тази електрическа кола все още вози безплатно и паркира във всички сини и зелени зони без да дължите такси и налози. Станциите за бързо зареждане в София и страната стават все повече, а малкият брой електромобили още не предизвиква опашки за зареждане. Ако наблизо няма станция, можете да заредите батериите и от домашната електрическа мрежа в гаража. Със своя реален автономен пробег от 200 км, които BMW i3 наистина изминава, когато пътувате в нормален режим с включен климатик, е напълно достатъчно да отидете на работа и да се приберете, дори ако живеете в Банкя, а работите в „Дружба 2”. Безспорно баварците са успели да създадат една завладяваща електрическа кола, която е напълно приложима в ерата на електрическа енергия, но в същото време носи духа и традициите на BMW.

Технически характеристики

BMW i3 (94 Ah)

Размери

Дължина, мм: 3999

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1578

Междуосие, мм: 2570

Собствено тегло, кг: 1245

Капацитет на батерията, кВтч: 33,2

Двигател

Синхронен електромотор с постоянни магнити

Максимална мощност, к.с.: 170

Максимален въртящ момент, Нм: 250

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 150

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,3

Среден разход на електрическа енергия, кВтч/100 км: 12,6

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Базова цена на модела, лева с ДДС: 73 700

КОНКУРЕНТЪТ

Hyundai Ioniq Electric

Размери

Дължина, мм: 4470

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1450

Междуосие, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1420

Капацитет на батерията, кВтч: 28

Двигател

Синхронен електромотор с постоянни магнити

Максимална мощност, к.с.: 120

Максимален въртящ момент, Нм: 295

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 165

BMW i3 е по-търсен от очакваното

Преди по-малко от месец BMW i3 официално влезе в производство, а сега от Мюнхен вече разглеждат възможността да увеличат производството...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,9

Среден разход на електрическа енергия, кВтч/100 км: 11,5

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Базова цена на модела, лева с ДДС: 66 600

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Георги Павлов и BMW Group България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com