Бъдещето на доставчиците на части за двигатели е под въпрос

2242
Бъдещето на доставчиците на части за двигатели е под въпрос
Снимка: Evtec Aluminium

Европейските доставчици на автомобилни части, особено тези, които произвеждат детайли за двигатели с вътрешно горене, са изправени пред огромна криза, докато континентът се подготвя да премине към електромобили. И тъй като автомобилите, захранвани с батерии, все още не са достигнали пълния си потенциал за продажби, доставчиците са в ситуация, в която трябва да инвестират сериозно в ново оборудване, за да се погрижат за производството на електромобили.

В същото време приходите им спадат заради забавянето на продажбите на конвенционални превозни средства. Такъв е случаят с Evtec Aluminium - доставчик на двигателни компоненти за Jaguar Land Rover с два завода в Обединеното кралство. Инвестицията от милиони лири в машини за производство на части за дизелови двигатели (тъй като дизелът беше доминиращото гориво в Европа през последното десетилетие ) донесе само неактивни машини и огромни загуби, защото ЕС се отказа от горивото след скандала „Дизелгейт“ на Volkswagen.

Volkswagen не вижда край на кризата с микрочипове

Един от най-големите автомобилни производители в света Volkswagen влоши прогнозата си за недостига на микроелектроника за автомобили. С...

Сега фокусът е насочен към електромобилите и много страни от ЕС обмислят пълната забрана на двигателите с вътрешно горене до 2035 г. Компанията Evtec успя да оцелее, защото беше погълната от група инвеститори, ръководена от Дейвид Робъртс, който смяташе, че е „безсмислено да се инвестира в този бизнес“, защото способността на компанията да произвежда сложни алуминиеви компоненти почти сигурно ще привлече бизнес от производители, търсещи части за електромобили.

Други компании - като германския доставчик на задвижващи системи Vitesco Technologies Group AG, се стремят да изместят фокуса си от двигатели с вътрешно горене към електромобили, като очакват те да представляват 70% от пазара на превозни средства до 2030 г., съобщава Reuters. За тази цел техният бизнес ще бъде разделен на две основни подразделения - едното за EV-компоненти, а другото за технология с по-висока стойност, която може да се използва в двигатели с вътрешно горене и може да генерира по-високи приходи в западащ сегмент.

Тъй като електродвигателите имат около една трета от частите на двигателите с вътрешно горене, производителите предупредиха за огромни загуби на работни места в производството на компоненти. Концернът Stellantis, например, е в процес на прехвърляне на завода си за двигатели в Тремери (Франция) към производство на задвижващи системи за електромобили и вече е съкратил работната сила от 3000 на 2400 души.

Ще има и още съкращения, предупреждават експерти. Те са на мнение, че ще оцелеят само най-големите доставчици, които имат достатъчно пари. По-малките компании обаче ще бъдат принудени да излязат от бизнеса.

Водещи производители отказват да спрат автомобилите с двигатели с вътрешно горене

Днес държавите и производителите се споразумяха да преустановят продажбите на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2040 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com