Ford Fiesta се завръща в битката още по-силен (тест-драйв)

22102
Снимки: Ford Europe

До 2015 г. Fiesta дори не забелязваше конкурентите в класа на компактните хечбек-модели. Тя беше убедителен лидер, въпреки че се произвеждаше вече близо 7 години, като за този период претърпя сериозно обновяване. Съперниците обаче не спяха и се втурнаха към върха, което наложи и съответните мерки от страна на Ford. Така се появи новата Fiesta – автомобил, който не се отличава генерално от своя предшественик, но получи редица непознати до момента за модела системи, благодарение на които ще се опита да затвърди лидерските си позиции.

Промените в дизайна не са огромни, но се забелязват лесно. Най-ясно те си личат в задната част, където досегашните вертикални светлини са заменени от хоризонтална оптика на няколко нива. Тя изглежда по-интересно и свети по-добре. Задна броня добавя динамика на автомобила, а отпред се е появила по-широка решетка на радиатора, която сякаш прилича на усмивка.

Тук трябва да уточним, че новата Fiesta се предлага в няколко варианта, при които решетката изглежда различно. Налице е много луксозният Vignale, както и спортно ориентираният ST-Line. Топ-версията на стандартния хечбек е в ниво на оборудване Titanium. Отново ще има и вариант с 3 врати – нещо, от което повечето производители се отказаха в този клас. Всички версии обаче изглеждат някак си по-емоционално от предишното поколение.

Друга важен момент е огромният брой възможности за персонализация, които клиентът може да избира. Налице за различни комбинации с цветовете на покрива и на външните огледала, предлагат се и джанти с размер от 15 до 18 цола. Ако искате да гледате звездите, можете да избере подвижен люк на тавана.

Малко и за габаритите – те са почти същите като досега, но въпреки това промени има. Например, с 13% е увеличена площта върху предно стъкло, която чистачките почистват. Изглежда малко, но е много важно, тъй като подобрява видимостта на шофьора. С около 15% е увеличена твърдостта на каросерията и това прави колата още по-здрава.

Гледайки интериора на новата Fiesta, виждаш каква огромна промяна има в сравнение с предшественика. Няма я масвивната централна консола с множество бутони, отсъстват и морално остарелите дефлектори на климатика. Материалите са от доста по-високо качество, а приборният панел е разположен на едно ниво пред очите на шофьора. Между аналоговите километраж и оборотомер е поставен хоризонталния дисплей на бордовия компютър. Осветлението в салона, когато навън е тъмно, е много приятно и също играе роля за по-приятното усещане.

Централната консола вече е разделена на два различни блока. В долния са поставени климатичната система и бутони за подгряване на предното стъкло и волана. В горната част вече има 8-инчов сензорен дисплей (при по-ниските нива на оборудване той е 6,5-инчов) на мултимедийната система Ford SYNC 3, която по своя интерфейс и алгоримът до голяма степен напомня Android.

Всъщност автомобилът рлесно разпознава смарфоните и се свързва с тях благодарение на Android Auto и Apple Car Play. На същия монитор се появява картинката от камерата за заден ход, която е доста полезна дори за автомобили с по-малки размери.

Седалките са удобни, като отпред разстоянието е предостатъчно. За човек с ръст над 185 см. настаняването отзад може да се окаже проблем най-вече заради мястото на колената, което не е достатъчно. Но затова пък пространство над главата му има предостатъчно. В случая увеличението на разстоянието между двете оси се е отразило явно на багажника, който предлага обем от 303 литра. Ако се свалят задните седалки, то достига 984 литра.

Техническите промени при Fiesta не са кой знае какви. Във Ford напълно разбираемо залагат осномно на 1,0-литровия EcoBoost, който през последните години е без конкуренция в световен мащаб в този клас (поне това показва класацията „Двигател на годината). В случая той е получил допълнителна функция – в някои режими първият цилиндър се изключва и това сваля разхода на гориво с около 6%.

Нашият тестов автомобил разполага с версията със 140 коня, която за момента е и най-мощната за Fiesta. Освен това е и оптималната за хечбек с подобни размери. Факт е, че трудно може да се постигне посочения от Ford разход от около 4 л/100 км, особено в градски условия. Като цяло обаче моторът се справя на ниво, като за това помага и фактът, че като цяло автомобилът е свалил 200 кг. в сравнение със своя предшественик.

Същият двигател е достъпен в още два варианта на мощност – със 100 и 125 к. Базовата версия на модела се предлага с 3-цилиндров атмосферен мотор със 70 или 85 к.с. Дизеловият вариант, който също успяхме да тестваме, е 1,5-литров с 85 и 120 к.с. По-мощната версия като цяло изглежда и по-добър вариант за нисък разход от бензиновата, тъй като при същия начин на шофиране тя даде около 5,2 л/100 км. Скоростните кутии са 5- и 6-степенни механични, както и автомат с 6 предавки.

Далеч повече са новостите при елекронните асистенти на Fiesta. Тя е оборудвана с усъвъренствана система за автоматичто спиране, която „вижда” препятствията още на 130 метра. Има също така адаптивен круиз-контрол, мониторинг на слепите зони, асистент за паркиране и система за следене на лентата на движение. Всичко това дава по-голяма увереност на шофьора в различни ситуации.

Окачването е предишното, но де усеща, че настройките му са различни. Благодарение на него колата хем изглежда по-твърда, хем по-лесно поема неравностите на пътя. Кормилното управление определено е по-директно отколкото при предшественик. Поработено е и върху спирачките, което също е от важно значенние.

Като цяло новата Fiesta има огромни шансове да се пребори за първите места по продажби в Европа. Към досегашните предимства на хечбека са добавени възможности за персонализация и качествен интериор, а целият набор от електронни системи правят пътуването още по-приятно. Да, хечбекът може да не е пораснал в буквалния смисъл, но пък е далеч по-мъжествен от досега.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Размери

Дължина, мм: 4040

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1466

Междуосие, мм: 2493

Собствено тегло, кг: 1088

Вместимост на резервоара, литри: 42

Двигател, тип: Трицилиндров с турбо

Обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с при об/мин: 140 при 6000 об/мин

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 180 при 1400-5000 об/мин

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0 до 100 км/ч, секунди: 9,0

Среден разход на гориво, л/100 км: 4,5

Вредни емисии СО2, гр/км: 101

Цена на модела, лева с ДДС: от 30 090 лв.

КОНКУРЕНТ

Volkswagen Polo 1.0 TSI

Размери

Дължина, мм: 4053

Широчина, мм: 1751

Височина, мм: 1446

Междуосие, мм: 2564

Fiesta отново е любимата малка кола на Европа

Ford Fiesta отново е номер 1 по продажби в сегмента си в Европа за 2015 г., превръщайки се в най-продаваната малка кола на Стария конти...

Собствено тегло, кг: 1155

Вместимост на резервоара, литри: 40

Двигател, тип: Трицилиндров с турбо

Обем, куб. см: 999

Максимална мощност, к.с при об/мин: 115 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 2000-3500

Ford Fiesta Red Edition: Ред хот чили пепър (тест-драйв)

След като преди време се докопах до Fiesta ST, се убедих в твърдението, че тя няма равна сред своите. А именно Clio RS и 208 GTi. Остан...

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0 до 100 км/ч, секунди: 9,5

Среден разход на гориво, л/100 км: 4,6

Вредни емисии CO2, гр/км: 105

Цена на модела, лева с ДДС: от 31 160

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com