Ford влезе в главите на автомобилните пилоти

1609
Ford влезе в главите на автомобилните пилоти
Снимка: Ford

По време на състезание мозъкът на професионален автомобилен състезател преминава в режим на пределна концентрация, като с 40% по-ефективно игнорира отвличащите го от пътя факторите. Възможно ли е подобно нещо да бъде постигнато от обикновените шофьори?

Според анализ на инженери от компанията Ford и на учени от Кралския колеж в Лондон – това е напълно постижимо. Те са използвали енцефалограма, изследваща реакциите на мозъка на петима шофьори, които се състезават на специален тренировъчен симулатор, използван от автомобилни пилоти при подготовката им.

Ford Fiesta се завръща в битката още по-силен (тест-драйв)

До 2015 г. Fiesta дори не забелязваше конкурентите в класа на компактните хечбек-модели. Тя беше убедителен лидер, въпреки че се произв...

В експеримента участват 5-кратният световен рали-шампион Себастиан Ожие и 3-кратният победител в световния шампионат за туристически автомобили Анди Приол. Заедно с тях в симулатора влизат и трима обикновени шофьори. Оказва се, че в подобни условия мозъкът на пилотите с 40% по-ефективно се справя с отвличащите вниманието на пътя фактори.

По време на състезание мозъкът на професионалния състезател преминава в режим на обикновен шофьор. Той обаче може да бъде специално подготвен, като се използва цял комплекс умствени упражнения. Те включват дишане, медитация и технология за визуализация, която използва ключови думи за описание на предстоящата задача. Всичко това помага на пилотите да подобрят вниманието си с 50%.

Когато ситуацията на пътя се усложни и натоварването се увеличи, е нужно изпадането в състояние, подобно на транс. Така пилотът се съсредоточава върху най-важното, като отхвърля всичко излишно. Състезателите могат да правят това както на пистата или в ралито, така и на обикновен път. Това умение не е вродено, а се тренира.

Подобно състояние може да помогне се само на автомобилистите, но и на други хора при изпълнение на важни задачи. То може да е полезно при изява пред публика или на интервю за работа, когато психологическото натоварване е огромно.

Новият Ford Focus идва в средата на 2018 г.

Компанията Ford тества усилена следващото поколение на модела си Focus, който ще излезе на пазара в средата на 2018 г. Изданието Motor1...

Проведеният експеримент ще помогне на учените за разработка на специален състезателен шлем, които ще прави енцефалограма на пилотите по време на състезание. Така ще може да се следи състоянието им в реално време и най-вече ще се разбере как те успяват да вземат решения, благодарение на които да достигат върховете в автомобилния спорт.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com