Испански остров забранява бензиновите и дизеловите автомобили

2542
Испански остров забранява бензиновите и дизеловите автомобили
Снимка: Citroen

Испанският остров Форментера смята да стане първия остров в Европа, който изцяло ще забрани използването на автомобили с бензинов или дизелов двигател. Това съобщава The Guardian, като се позовава на екологичен проект на местните власти.

Формeнтера е част от Балеарските острови, като има на територия от 19 квадратни километра живеят 12 000 души. През лятото обаче броят на хората нараства значително, тъй като това е една от най-популярните туристичекки дестинации. Тогава на острова се движат повече от 15 000 автомобили, доставени с фериботи или наети от туристите от многобройните фирми, даващи коли под наем.

Властите обаче смятат да сложат край на това и да заменят превозните средства на острова с такива, които се задвижват с електричество. Първите 6 електромобила e-Mehari, производството на компанията Citroen вече са на Острова, като се предвижда съвсем скоро техният брой да бъде значително увеличен.

Все още не е ясно кога точно ще влезе забраната. Първата фаза от проекта предвижда да се предоставят сериозни данъчни преференции за хотелите, както и собствениците на частни квартири, които сложат зарядни станции за електромобили в своите имоти. Към момента на Формeнтера работят 14 зарядни станции.

Туристическият департамент на острова на свой ред призова хотелиерите да се обединят и да създат собствена служба, която да предоставя на туристите електромобили под наем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com