Изненадващо достъпен: E-Pace - вторият SUV на Jaguar (тест-драйв)

27262
Снимки:

Десетилетия наред марката Jaguar е символ на луксозните динамични седани и спортните мощни купета и кабриолети. През последните години на мода дойдоха кросоувърите и неотдавна в гамата на британската котка се появи първият SUV, наречен F-Pace. За две години на пазара той пожъна огромен успех, като увеличи продажбите на Jaguar неколкократно, привлече нови клиенти към марката и засили сериозно позициите на компанията. Напълно логично беше да се появи още един високопроходим модел в гамата на Jaguar и пак съобразно с тенденциите, той е по-компактен от F-Pace и значително по-достъпен. Цената на този модерен премиум SUV започва от 63 600 лева, което е приятна изненада за тези, които ще поискат да го имат. До голяма степен достъпната цена се дължи на факта, че Jaguar E-Pace е създаден на базата на популярния Range Rover Evoque и така разходите по развойна дейност на нова платформа са били спестени. Въпреки това новият Jaguar E-Pace има всички предпоставки да спечели сърцата на младите потребители с очарователен дизайн, луксозен интериор, динамични двигатели, спортно управление, стабилно пътно поведение и висок комфорт на возене.

На външен вид новият Jaguar E-Pace изглежда като типичен представител на марката, носещ съвременните отличителни детайли, като широката радиаторна решетка и големите въздушни отвори в предната броня. Новите скосени фарове са разположени от двете страни на решетката, а L-образните светодиодни светлини изпъкват и през деня. В задната част правят впечатление масивните стойки, които обграждат силно наклоненото задно стъкло, покрито с голям спойлер. В капака на багажника изпъкват тесните светлини, познати от последните модели на Jaguar. В същото време компактният SUV се различава от по-големия си брат с аркообразния си покрив и късите надвеси на каросерията, благодарение на които Jaguar E-Pace наподобява повече на високопроходимо купе с пет врати, отколкото на суров всъдеход.

Къде е леговището на хищника – галерия със снимки на Jaguar E-Pace

Кокпитът на Jaguar E-Pace прилича повече на кабина на изтребител, отколкото на салон на автомобил, като разбира се има пряка прилика с другите модели на марката. Воланът е с малък диаметър, обшит е с приятна за хващане кожа, а по трите спици има фини алуминиеви апликации. Светлината в салона е изцяло светодиодна. Пред погледа на водача е позициониран 12,3-инчовият дисплей с течни кристали, на който са изобразени електронният скоростомер и оборотомер. На върха на централната конзола се намира 10-инчовият сензорен екран на новата мултимедийна система, а под него са големите кръгли регулатори на климатичната система с малки монитори, показващи избраната температура. Бутоните за насочване на въздуха са разположени в линия. На централния тунел е селекторът за смяна на режимите на автоматичната трансмисия, който не е шайба, а традиционен лост.

Зад волана на новия Jaguar E-Pace могат да се настанят удобно хора с почти всякакво телосложение. По време на теста колата управляваха както висок 1,90 метра едър мъж, така и фина дама с елегантни мерки. Седалката на водача се регулира във всички направления, а воланът има широк интервал от настройки. Предните седалки са с отопление и са удобни, като задържат добре тялото на водача и пътника до него. Пакетът R-Dynamic предлага спортни седалки с изразени странични опори. Тясното задно стъкло не предоставя добър обзор назад, но камерата за заден ход компенсира този недостатък. Падащата линия на покрива ограничава пространството на втория ред седалки, но въпреки това там има достатъчно място над главите за пътници с височина до 1,90 м. Пространството за краката също е напълно достатъчно. Обемът на багажника е 577 литра, а със сгънати задни седалки достига 1234 литра.

Потегляйки в града, първо изпробвах икономичния режим Eco. Дори и в него, колата реагира много бодро на педала на газта. В режим Comfort разликите са незначителни, но определено E-Pace вози по-меко. Най-много ми допадна режима Dynamic, в който таблото става червено, 2,0-литровият турбодизелов двигател с мощност 180 к.с. работи при по-високи обороти, а педалът на газта е много по-чувствителен. При плавно ускорение 9-степенната автоматична скоростна кутия неохотно превключва нагоре, а при рязко натискане на газта, сваля няколко предавки надолу. За още по-бързи реакции има пера от двете страни на волана за ръчна смяна на предавките. Дизеловият мотор има достатъчно тяга за да може E-Pace да спринтира пъргаво при старта от място, като в същото време ускорява динамично компактния SUV и при изпреварване. При спокойно шофиране разходът в смесен цикъл е в рамките на 7 литра на 100 км. Ако карате динамично, E-Pace може да харчи и над 10 л/100 км. Дори и при високи скорости, изолацията на шума е качествена и салона остава тихо.

Чувствителният волан позволява да управлявате Jaguar E-Pace директно и дори спортно. Управлението е доста предсказуемо, въпреки че обратната връзка между предните колела и кормилото понякога е прекалено остра. Особено отчетливо това се усеща при високи скорости над 100 км/ч, когато и най-малката грапавост на пътната настилка се предава към ръцете на водача. Широката следа на автомобила допринася за стабилното пътно поведение в завоите и позволява да се вземат с висока скорост. На хлъзгава настилка система за задвижване на всички колела AWD разпределя автоматично тягата, така че колата да има сцепление с пътя.

Опционалната система за векторно управление на тягата намалява недозавиването и при динамична езда в завои, компактният SUV доставя удоволствие от шофирането. Окачването е по-скоро стегнато и твърдо, но ако оборудвате E-Pace с опционалните адаптивни амортисьори, ще се насладите на доста комфортно пътуване. Новият SUV има завиден потенциал и извън пътя. Просветът от 20 см му позволява да се справи с лекота със снежната покривка, има и система за стръмно спускане и специален круиз контрол, позволяващ да се преодолеят сложни участъци с постоянна ниска скорост.

Технически характеристики

Jaguar E-Pace D180 AWD Auto

Размери

Дължина, мм: 4395

Широчина, мм: 1984

Височина, мм: 1649

Междуосие, мм: 2681

Собствено тегло, кг: 1843

Вместимост на резервоара, л: 56

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 430 при 1750

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 205

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,3

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 147

Базова цена на модела, лева с ДДС: 79 870

 

КОНКУРЕНТЪТ

Range Rover Evoque TD4 180 Auto

Размери

Дължина, мм: 4370

Широчина, мм: 1900

Височина, мм: 1605

Междуосие, мм: 2660

Собствено тегло, кг: 1687

Вместимост на резервоара, л: 54

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1999

Jaguar F-Pace 25d: Хищник на диета (тест-драйв)

Някога британската марка Jaguar се славеше с луксозните си седани и спортни купета, задвижвани от големи бензинови двигатели с 6, 8 или...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 430 при 1750

Скоростна кутия: 9-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,0

Малкият SUV на Jaguar излезе на сцената

Компанията Jaguar официално представи компактния си кросоувър E-Pace. Това е моделът, с който британците ще се опитат да конкурират BMW...

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена на модела, лева с ДДС: 85 750

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Пресиян Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com