Как автомобилите "крадат" лични данни на собствениците си

5572
Как автомобилите "крадат" лични данни на собствениците си
Снимка: Chevrolet

Проблемът със съхраняване на личните данни придобива сериозни размери, след като се оказа, че е и новите автомобили могат да разкажат подробности за своя собственик на всеки желаещ. А производителите буквално колекционират сведения за своите клиенти, съобщава Washington Post.

Съвременните коли са се превърнали в "смартфони на колела", тъй като техните мултимедийни системи по нищо не отстъпват на по-опростените компютри. Това се отнася най-вече за САЩ, където повечето автомобили са с постоянен достъп до интернет и това дава възможност за споделяне на персонални данни с производителя.

Калифорния подгони Facebook

Американският щат Калифорния разследва интернет гиганта Facebook от година и половина, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters. От до...

Как точно става това, доказва експеримент на Washington Post. Пред очите на журналисти от изданието съдебен експерт, който разследва катастрофи, успява да проникне в мултимедийната система на Chevrolet Volt и да получи достъп до личните данни на собственика на колата. Той научава не само къде и кога е бил шофьорът, но и на кого се е обаждал по телефона.

Нещо повече, експертът има достъп до лични снимки на собственика на колата, както и сведения за транзакции на покупки, които е направил стопанина на превозното средство. При това всичката тази информация се съдържа в мултимедиен блок, който се е продавал в eBay за 375 долара. Журналистите просто са купили устройството и са го дали на човек, който да проникне в него.

И ако в случая е нужно експертът да има достъп до мултимедийната система, оказва се, че тя може да бъде взломена дори от разстояние. В случая трябват по-добри компютърни умения, но като цяло защитата на системата не е проблем за всеки хакер. Освен това, достъп до персоналните данни на собственика има и производителят на автомобила.

Електронните блокове на превозното средство могат да генерират до 25 гигабайта данни в час. Отчитайки характера на тези сведения, които могат да бъдат строго лични, експертите препоръчват преди продажба или преотстъпване на автомобила цялата достъпна памет да бъде изтривана. Това се отнася и за функцията за следене на местоположението на колата, която е разпространена широко.

10 начина да защитим смартфона си от хакване

Смартфоните са се превърнали в неизменна част от живота на съвременните хора. Притежателите им разчитат на тях за почти всичко: бизнес,...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com