Как да потегляме с автомобила си през зимата

14447
Как да потегляме с автомобила си през зимата

Все повече автомобилни производители се опитват да ни убедят, че няма нужда да загряваме двигателя на автомобила си, преди да потеглим при зимни условия. Според тях, съвременните мотори са оборудвани с високи технологии и нямат нужда от подгряване на празен ход. Някои експерти обаче са на точно обратното мнение, тъй като колкото и да се развива техниката, двигателят с вътрешно горене работи на същите принципи, които е използвал и през миналия век.

И така – какво трябва да правим сутрин, когато времето е много студено, а колата ни е покрита с лед? Отговор на този въпрос се опитват да дадат експерти от Финландия и Русия, където са свикнали да се справят с минусови температури и тежки пътни условия. Те са категорични, че производителите са против загряването на мотора най-вече от екологични съображения, тъй като нивата на вредни емисии при работа на двигателя на празен ход са високи.

Като цяло работата на автомобила през зимата износва неговите агрегати значително по-бързо, отколкото през лято. Твърди се, че 1 изминат километър в такива условия е равен на 100 км пробег през лятото, но и това не е съвсем точно. Факт е, че трансмисията и окачването се износват най-бързо, като това се отразява най-вече на амортисьорите.

И така – първо се стартира двигателят. Ако това може да стане дистанционно, нещата се улесняват допълнително, но пък има опасност колата ви да бъде открадната. Ако нямате такава система, трябва да проникнете в салона, което понякога се оказва трудна задача. Затова винаги трябва да имате уред за изчистване на снега и леда от колата, който да държите у дома си. В случай, че шофьорската врата не се отваря, пробвайте другата. Недейте обаче да заливате с гореща вода, тъй като това може да доведе до допълнителни проблеми - ако е много студено, дори горещата вода ще замръзне. При отваряне на вратата, се стремете в салона да не попада лед или сняг.

След като се озовете на шофьорското място, се уверете, че лостът за чистачките е в изключена позиция. Следва стартирането на двигателя, когато започва и същинското загряване на автомобила. Първо трябва да бъдат размразени задното стъкло и огледалата. След това включете всички нагреватели и насочете техния поток от въдух към стъклата. Пуснете нагревателите на волана и на седалките, ако имате такива. Пълното натоварване на системата ще помогне и на двигателя на автомобила, докато той работи на празен ход.

Може също така да стимулирате работата на самия мотор, като завъртате леко волана наляво или надясно. Така ще раздвижите течността в хидроусилвателя на волана. Ако той е с електрически усилвател, то повишеното натоварване на двигателя чрез електрически генератор може да ускори загряването. При механичната скоростна кутия няма какво да се направи, но за автоматика е полезно при натиснат педал на спирачката да се премести няколко пъти лоста за скорости в позиция D и R.

След няколко минути сте готови да потеглите, но това не бива да става рязко, тъй като е вредно за двигателя. Така че, поне в началото, не бързайте. Причината е, че дори двигателят и скоростната кутия да са достигнали до нормалните температури, това не се отнася в никакъв случай за гумените елементи по окачването, амортисьорите и окачването. Както стана вече дума, на тях им е много трудно в подобни условия и затова се опитвайте да ги щадите максимално. Просто на автомобила му трябва още малко време, за да може адекватно да реагира на вашите команди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com