Кога трябва да сменим съединителя?

46904
Кога трябва да сменим съединителя?
Снимка: iStock/Guliver

Основното предназначение на съединителя е да свързва двигателя към механичната скоростна кутия и да осигури  ефективно и плавно прехвърляне на енергията от двигателя към колелата.

Той трябва да прекъсва предаването на въртящ момент от двигателя към скоростната кутия в моментите на смяна на предавките, като защитава трансмисията от претоварване и повреда.

Срокът на експлоатация на съединителя е много различен. Той се обуславя от конструктивните му особености и качеството на отделните производители. Като средна стойност на експлоатационен пробег се посочва около 100 000 до 150 000 километра.

Основен фактор, който оказва влияние на експлоатационния срок на съединителя е стилът на шофиране.

Често водачите допускат някои съществени грешки при шофиране като:

- Държането на педала на съединителя постоянно натиснат при  спиране – например на светофар. Това не трябва да се прави,  защото освобождаващият  лагер работи постоянно и се износва много по-бързо.

- Рязкото стартиране на автомобила, както и прекалено плавното превключване при високи обороти на двигателя.

- Ненапълно  отпускане на педала на съединителя или по- популярно като каране на „полусъединител“ води до  буксуване и бързо износване на възела.

Основните признаци за смяна на съединител са:

- Ако при нарастване на оборотите на двигателя , скоростта на движение не се повишава, то възможно е причината да е в приплъзване на фрикционния диск на съединителя.

- Късното сработване на съединителя в края на отпускането на педала също говори за проблеми с дисковете на съединителя.

- Буксуване или приплъзване на дисковете на съединителя води до прегряване на същите и изгаряне на фрикционния материал, в следствие на което в салона се усеща специфичен мирис.

- Увеличаване на разхода на гориво, придружено със загуба на мощност и поява на странични шумове.

- Наличието на придърпвания при плавно потегляне на автомобила, както и вибрации при натискане на педала също говорят за повреден съединител.

- Педалът на съединителя не се връща в изходно положение при отпускане – причината може да е в неизправност в цилиндрите, задвижването на съединителя или скъсано жило.

- Бръмчене или дрънкане може да се чува при износен освобождаващ лагер на съединителя. Шумът трябва да изчезне при отпускане на педала на съединителя.

- Когато автомобилът не помръдва след освобождаване на педала на съединителя при включена предавка.

- Много свободен или стегнат ход на педала на съединителя.

При установяване  на някой от изброените симптоми е добре бързо да направите диагностика в автосервиз и при необходимост ремонт. Всяко отлагане и експлоатация в неизправно състояние на възела води до по-сериозни повреди.

Например при движение с износен фрикционен (феродов) диск започва повреждане на притискателния диск, а понякога и на маховика. И така вместо навреме да се смени само фрикционния диск се извършва подмяна на  повече и по-скъпи елементи.

За какво трябва да се внимава при смяна на съединител?

Ако се налага диагностика и ремонт на съединител, доверете се на утвърден автосервиз с добро оборудване и квалифициран персонал, където ще извършат ремонта качествено и ще ви дадат гаранция. Сигурен избор са официалните автосервизи, които предлагат оригинални авточасти vw, audi, bmw, mercedes, opel и на всички останали автомобилни производители.

Необходимите авточасти за ремонта при съвременните автомобили се търсят по VIN код, който по същество е номера на рамата на автомобила. Това гарантира пълно съвпадение на детайлите.

Най-добре е съединителят да се сменя комплект.  Въпреки, че притискателният диск се износва по-бавно, той също се амортизира и в определен  момент ще се наложи и неговата смяна. За да се избегне ремонт съединител два пъти за кратко време е по-добре подмяната да е комплект. Така ще си спестите сумата от един ремонт. Освен това така се използват части на един производител, които напълно си пасват и се сработват добре.

Ако се извършва смяна  само на фрикционния диск , то много важно е той да е съобразен с вида и производителя на притискателния диск, за да се получи добро сработване между двата.

При ремонт съединител купувайте  авточасти с доказан произход и качество от проверени търговци, които разполагат с необходимите каталози и ще ви предложат различни варианти и цени, а също и гаранция за закупените материали.

Съединителят е основен възел в трансмисията. Всяка една неизправност в него влияе пряко на движението на автомобила. Затова и той трябва да е винаги изправен, а правилната му експлоатация ще удължи неговия ресурс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com