Кои автомобилни производители печелят от победата на Байдън

3889
Кои автомобилни производители печелят от победата на Байдън
Снимка: Getty Images/Guliver

Идването на власт на представителя на Демократическата партия в САЩ ще окаже огромно влияние и върху световната автомобилна индустрия. Още в предизборната си програма Джо Байдън заложи на сериозен тласък на развитието на електромобилите, като идеята му е пазарът да бъдат разнообразен с излизането на все повече нови модели.

Новият президент още в средата на септември тази година разкритикува тогавашния държавен глава Доналд Тръмп за бездействието му за защитата на страната от измененията в климата, като нарече действията му "изумителни" и му препоръча да се вслуша в мненията на учените.

Първите стъпки на 46-тия президент на САЩ: Какъв е планът на Джо Байдън

Избраният президент на САЩ Джо Байдън ще превърне борбата с пандемията с коронавирус в свой основен приоритет след победата си над Дона...

Самият Тръмп още преди 4 годи съществена оряза програмата на предшественика си Барак Обама, която беше насочена към развитието на "зелена" енергия и намаляване на вредните емисии. Сега Байдън има намерение да се върне към тази програма, като обеща да инвестира в нея 2 трилиона долара през следващите 4 години. Тези пари ще бъдат похарчени за проекти в областта на "чистата" енергетика и основно за отказ от двигателите с вътрешно горене и преминаване към електромобили.

Байдън смята да върне програмата за субсидии на тези, които си купуват нови автомобили. Тя предвижа сериозни отстъпки при връщането на стара кола с двигател с вътрешно горене и съответно придобиването на екологично транспортно средство. Планът предвижда през следващите 10 години да бъдат заменени 63 млн. автомобила, които сега се движат по пътищата на САЩ. Инициативата се подкрепя от властите в Калифорния и Ню Джърси, които предвиждат пълна забрана на стандартните автомобили до 10-15 години.

От идването на власт на Байдън ще спечели най-много Tesla, тъй като тя е и най-големият производител на електромобили. Непосредствено преди изборите и от Volkswagen обявиха, че за компания е по-добре да спечели кандидатът на демократите, тъй той залага на електрическо бъдеще. А Volkswagen предвижда сериозно настъпление на пазара на екологично чисти коли в Щатите.

Победата на Байдън ще доведе и до сериозно увеличение на броя на зарядните станции за електромобили в САЩ, като се очаква техният брой от 27 000 сега да бъде увеличен на 550 000. Освен това, новият президент ще може да инициира възобновяването на преговорите за Трансатлантическа търговия, които бяха прекратени от Тръмп. И в които участват водещи европейски автомобилни производители като Volkswagen и Daimler.

Макрон обяви план на стойност 8 млрд. евро за финансиране на автомобилния сектор на фона на пандемията

Френският президент Еманюел Макрон обяви план на стойност 8 млрд. евро, чрез който да бъде възстановена автомобилната индустрия на стра...

Освен това, BMW, Audi и Mercedes-Benz построиха нови заводи в съседно Мексико, за да могат да вкарват коли в САЩ без мита, печелейки от евтината работна ръка. Доналд Тръмп обаче попречи на техните планове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com