Криза за шофьори на камиони удари европейските производители

2880
Криза за шофьори на камиони удари европейските производители
Снимка: CarBuzz

С течение на времето автомобилите стават все по-технологични и по-безопасни. Това се дължи и на някои много важни функции и системи, които бяха включени в оборудването на превозните средства през последните години.

Ако погледнем назад в историята, няма как да отречем, че именно основни системи за безопасност като предпазни колани и въздушни възглавници, ABS (система, предотвратяваща блокирането на колелата) и ESP (система за контрол на стабилността) са спасили хиляди човешки живота през годините. Прогресът обаче не стои на едно място и в автомобилите се появяват все по-модерни технологии, които минимизират негативните последствия.

Автомобилните производители се оказаха под сериозен натиск

През 2022 г. производителите на автомобили записаха печалби на рекордно ниво. Поради недостига на материали, причинен от пандемията от ...

Експертите от изданието SpeedMe посочиха 5 нови системи, чиято задача е да улеснят максимално човека зад волана и да направят пътуването по-безопасно. На първо място е адаптивният круиз-контрол, който улеснява шофирането при равномерно движение по магистралата. Електронните системи самостоятелно поддържат зададената скорост и дистанция до автомобила отпред. Не бива обаче да се забравя, че тази функция е просто асистент, а не пълноправен автопилот.

В списъка следва системата за автоматично аварийно спиране, която е задължителна опция за автомобили, продавани в Европа. Той е в състояние да реагира много по-бързо от водача на внезапно изскочил пред колата пешеходец или рязко намалил скоростта си автомобил, който се движи отпред.

Една от причините за сериозни инциденти на пътя е умората на водача, която води до забавяне на реакцията или дори заспиване. Ако човек заспи зад волана, това винаги се случва неочаквано. Микросънят, когато съзнанието се изключва за няколко секунди, може да остане незабелязано от водача и пътниците, но може да се превърне в трагедия. Функцията за наблюдение на водача с вградена вътрешна камера е в състояние да улови и най-малките признаци на умора и да активира системата за предупреждение.

Безопасността на пътя до голяма степен зависи от качеството на осветлението. Най-новите LED матрични фарове фокусират ярък лъч светлина върху пътя, без да заслепяват водачите на насрещно движещите се коли.

Развитието на електромобилите ще доведе до масова безработица през 2030 г.

Преминаването към производство на изцяло електрически автомобили с нови технологии ще доведе до значително съкращаване на работни места...

Списъкът би бил непълен без опцията за поддръжка на връзката на мултимедийната система със смартфон - Android Auto и Apple CarPlay. Те отразяват съдържанието на смартфона на екрана на медийната система, имат система за гласово управление и позволяват на шофьора по-малко да се разсейва от входящи съобщения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com