X
 
 

Личната кола на Илон Мъск обиколи Слънцето

1827 0
photo of Личната кола на Илон Мъск обиколи Слънцето
Снимка: Space X
Личният автомобил на шефа на Tesla - Илон Мъск, вече е прелят над 110 км в космическото пространство. За да завърти пълна обиколка на Слънцето, електрическият роудстър, който официално е признат от НАСА за спътник, се нуждаеше от 557 дни.

Колата беше поставена в един от модулите на ракетата Falcon Heavy, която излетя в Космоса преди 1 година, 6 месеца и 14 дни. По изчисления на учените, на 5 ноември 2020 г. роудстърът ще се окаже максимално близко до Земята - на разстояние от около 52 млн. километра. Автомобилът се движи в елипсовидна орбита около Слънцето, като тя се пресича с орбитите на Марс, Земята и Венера. Прогнозите са, че машината в един момент ще бъде унищожена от сблъсък с небесно тяло.

Таксита, карани от роботи - какво ще спечели Tesla?

От технологичния гигант Tesla планират да пуснат първите роботаксита, като част от плановете им за мрежа за споделено автономно пътуван...

Роудстърът беше изстрелян с ракета, разработена от компанията SpaceX, която се ръководи от Илон Мъск. Той е основател и главен изпълнителен директор на компанията Tesla, произвеждаща електромобили. Към Космоса пое неговата лична кола - Tesla Roadster, като операцията по нейното изстрелване имаше две цели - да се изпита ракета, която може да бъде използвана повторно, както и да се изпрати послания към други цивилизации.

Зад волана на роудстъра седи манекен в скафандър. Той се казва Starman (Звезден човек), а аудиосистемата в колата върти една и съща песен - "Space Oddity" на Дейвид Бауи. В жабката на автомобила пък е поставено копие от романа на Дълглас Адамс - "Пътеводител на галактическия стопаджия".

 

 

Неофициално: SpaceX търсят заем от половин милиард долара

Американската авиокосмическа компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да изтегли кредит в размер на 500 млн. долара, съобщав...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители