Maserati Ghibli S Q4: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест-драйв)

129139
Снимки:

Мазззераааатииииииииииии. Ще го кажа пак... Мазззераааатииииииииииии. Да, не се случва всеки ден да седнеш в Maserati, още по-малко да получиш ключовете за него с думите „Наслаждавай се“. Е, това и направих. Наслаждавах се, защото това име е синоним за тлееща италианска сексуалност, за брутална скорост, гарнирана със същия звук, защото това име е невъзможно да се изрече, без през тялото на човек да преминат тръпки. Но това далеч не е достатъчно, за да може Ghibli да се пребори с BMW 5-Series, Mercedes-Benz E-Class и Audi A6. Какво друго още предлага Maserati Ghibli – в следващите редове.

 

Най-лесният начин за привличане на вниманието към даден момент, е той да бъде наречен най-важният в историята на марката. А това определение (поне още една година, докато се появи Levante SUV) важи с пълна сила за Ghibli. Моделът е в първата си пълна година на продажби, същата, през която Maserati празнува един век от създаването си. Трябваха им 99 години на хората от компанията, за да разберат, че те все пак не са Ferrari и не могат да си позволят да продават само по няколко хиляди коли годишно. Затова сега Ghibli е натоварен с тежката задача да води италианското нападение, чиято цел е в края на 2015 г. компанията да е продала 50 000 автомобила. За това ще спомогнат новото Quattroporte и особено Levante SUV, но в този момент тежката задача се пада на Ghibli, който е призван да изиграе ролята на DB7 за Aston Martin. Само че задачата му е далеч по-сложна, защото „тризъбецът“ застава срещу друг своеобразен тризъбец - BMW 5-Series, Mercedes-Benz E-Class и Audi A6.

РАЗГЛЕДАЙТЕ MASERATI GHIBLI В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК

Разбира се, че няма да ги бори с продажби, целта на Ghibli е да открадне колкото се може повече клиенти, които първоначално се насочват към нещо от „Голямата тройка“. И има с какво: имидж, сексапил, дизелов двигател (не съм се объркал), 4х4 и един прекрасен V6 би-турбо с 410 „коня“, които цвилят жесточено под предния капак. Има и базова версия с 330 к.с., но моят взор е отправен именно към топ версията Ghibli S Q4.

 

Първият ми поглед към него пада върху задницата... и не оставам очарован от това, което виждам. Аналогия е с Infiniti Q50, а това е модел, който в никой случай не може да бъде наречен красив. Затова бързо преминавам към озъбената предница, за да ми стане ясно, че спокойствието, което излъчва задната част, няма нищо общо с агресията, струяща от предницата. Визуалната връзка между това раздвоение на личността дава профилът. Maserati са се постарали да възприемате Ghibli като 4-врато купе, така, както това правят Mercedes-Benz CLS и Audi A7. По този начин Ghibli си осигурява по-бляскав имидж, а и може да оправдае по-високата цена. С тази различна визия, умело съчетаваща типичната за Maserati агресия (отпред) с по-умереното излъчване на един гранд турер (отзад), Ghibli забърква своята различна рецепта за успех, но тънките подправки са тези, които превръщат модела в нещо по-специално.

 

Интериорът е... луксозен. Изненадващо. Кожа, карбон и пестелив полет на въображението на италианските инженери, което одобрявам с две ръце. Усещам, че седя в типичен гранд турер, а не в спортен автомобил. Аналоговият часовник по средата на арматурното табло подсилва това мое усещане, но истинското чувство за комфорта идва след първите няколко километра. Движа се в ражим Normal, усещам, че окачването е твърдо и по северната дълга на „околомръсното“ треперя за всяка дупка, но усещането от возията е по-скоро комфортно. Остава въпросък колко дълго ще издържи в подобни условия... Позволявам си само веднъж да сгазя педала на газта. Макар ускорението да идва моментално, не съм изумен. Катеренето на южния склон на „Петрохан“ минавам в сравнително спокоен режим (най-вече на моя сърдечен ритъм). Автомобилът крие истинското си лице от мен, но аз знам как да изтръгна от него тъмната му страна. Спирам на върха на прохода, за да поема глътка свеж въздух под формата на характерния мирис от чисто новите спирачни накладки, сменени предния ден. Гигантските вентилирани дискове пукат приятно, а аз дори и не съм го натиснал. Но това предстои да се случи в този момент.

 

Натискам бутона Sport до скоростния лост, след това и бутона под него, който втвърдява амортисьорите... и тъмната страна от характера на д-р Джекил се разкрива. На сцената, с гръм и трясък, излиза мистър Хайд! В буквалния смисъл на думата. Звукът става стресиращ, а пулсът ми се учестява. Чувството е неописуемо, когато чуеш как четирите тръби отзад бълват огън и жупел при сваляне на предавките, или когато на 2-ра и 3-та стигам до 6000 об/мин. Прекрасната настилна на северния склон на „Петрохан“, широкият път, многото завои и малкото коли (предимно 25-30 годишни „Вектри“) ми дават поле да се развихря. Надувам клаксона, за да подскажа на Христо Петров да е готов с фотоапарата, но по-късно той ми се подсмихва с обяснението: „То аз бях като на рали, чувах как вие двигателя 3-4 завоя преди да дойдеш, а клаксонът се губеше.“

ВИЖТЕ ВИДЕОТО, КОЕТО ЗАСНЕХМЕ С MASERATI GHIBLI

Не си спомням друг автомобил да е променял толкова рязко лицата си след натискането на само два бутона. Ghibli буквално става друг автомобил, нищо общо с гранд турерския му нрав в режим „Normal“. А въобще не стигнах до крайности (каквито се предлагат) при персонално настройване на динамичните характеристики на автомобила. И така е брутален, а и в главата ми бие камбаната „Ghibli е преимуществено със задно“, което получавам като напомняне при взимането на ключа в ръцете си.

 

Карам Q4 версия, което ще рече 4х4, която дава по-голямо предимство на задните колела. Не си позволявам да изключвам системите за сигурност, това би било безумие. Контролирано хлъзгане на няколко пъти, като ESP-то дава възможност за това, но прецизно ме връща в правилната директория. Натисках го, но в нито за миг не усетих, че ще бъда подведен. Прецизността в поредицата завои се дължи и на пърфектното разпределение на масите между двете оси – по 50% отпред и отзад. За стабилността на Ghibli спомага и огромното му междуосие от близо 3 метра. В действителност моделът стъпва върху скъсената платформа на Quattroporte: с 173 мм по-къса колесна база и с цели 290 мм по-къса дължина. За стабилността своята роля изиграва и масата от над 1800 кг, която е характерна и за другите му основни конкуренти, тъй като луксът е застъпен много силно както тук, така и при германските му конкуренти.

 

Скоростната кутия е перфектната 8-степенна ZF трансмисия, която използват BMW, Audi и Jаguar, като само Mercedes не, но той губи от това. С огромните планки зад волана цедя всяка една предавка и оставям сетивата си да се наслаждават на всеки един миг и звук от този чудесен двигател, създаден къде? Естествено – под надзора на инженерите в Маранело. Там V8 Bi-turbo двигателите от 90-те години са заменени от 3,0 V6 би-турбо, генериращ сладките 410 черни като катран „коня“. С въпросната ZF трансмисия те се сработват перфектно. Ликувам вътрешно от тази експлозия от италиански дизайн и страст, които се взривяват с този неописуем писклив рев през ауспусите. Не отчитам въобще показателя 19 л/100 км, защото не би следвало да му се обръща внимание точно сега. При спокойно управление слязох под 17 л/100 км, но при цена от 220 000 лв. едва ли собственикът ще се вълнува толкова от разхода. Далеч по-вълнуващо за него ще е фактът, че той ще изпъква на фона на немската луксозна армада.

 

Maserati Ghibli реагира остро на командите с волана, демонстрира отлична стабилност при динамично управление и завиден комфорт при спокойно управление. Седалките не са на висота по отношение на страничната упора, а отзад очаквах повече пространство за краката предвид 3-метра колесна база. Големите и атрактивни планки на волана пречат при подаване на мигачи, но за сметка на това разни хора ми правят одобрителни жестове, след като ги изпреварвам и спирам, за да преместя фотографа на следващия завой. Тези одобрителни жестове идват на сериозна цена. Топ версията, която карам, струва към 220 000 лв., а това идва на цената на BMW M5, което обаче е с цели 130 к.с. (540) по-висока мощност. В случая прекият конкурент идва в лицето на BMW 550i xDrive, който е с 30 к.с. по-мощен, но доста по-евтин като базова цена (153 000 лв.). Големите надежди на компанията са свързани с нещо друго.

Maserati влиза в нова ера на задвижващите агрегати. Оборудваните с турбо 3-литрови мотори не използват само бензин. За първи път в историята си Maserati лансира дизелов модел. И докато бензиновите агрегати с 330 или 410 к.с. по традиция идват от Ferrari, то дизелът ще бъде произвеждан от италианския доставчик VM Motori. Очаквам и него с нетърпение.

Технически характеристики: Maserati Ghibli S Q4

Размери

Дължина, мм: 4971

Широчина, мм: 1945

Височина, мм: 1461

Колесна база, мм: 2998

Маса, кг: 1810

Двигател

Вид: V-образен, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 410 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 550 при 1750-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 284

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,8

Renault Twizy: Автомобилният аналог на Лейди Гага (тест-драйв)

Twizy е съшит от противоречия. Много е скъп, но срещу около 3 лв. можеш да изминеш 70-80 км. Не е нито кола, нито мотоциклет, на четири...

Среден разход, л/100 км: 10,5

Вредни емисии СО2, г/км: 246

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 220 000

КОНКУРЕНТ

BMW 550i xDrive

Размери

Ford Fiesta ST: Ода на радостта (тест-драйв)

Трябваше да почакам доста, за да мога да се порадвам истински на Fiesta ST. През това време сърцето ми топлеха горещите Clio RS и 208 G...

Дължина, мм: 4907

Широчина, мм: 1601

Височина, мм: 1462

Колесна база, мм: 2968

Маса, кг: 1955

Двигател

KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. ...

Вид: V-образен, 8-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 4395

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 449 при 5500-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 650 при 2000-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,4

Среден разход, л/100 км: 9,3

Вредни емисии СО2, г/км: 218

Базова цена, лв. с ДДС: 153 850

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com