X
 
 

Новите помощни системи заблуждават шофьорите

1727 0
photo of Новите помощни системи заблуждават шофьорите
Снимка: Tesla
Американският застрахователен институт за безопасност на пътя (IIHS) проведе поредното си изследване, като този път то засяга съвременните комплекси от системи за подпомагане на водача. И изводите от него не са особено обнадеждаващи за автомобилната индустрия.

В момента повечето производители залагат на сериозен ъпгрейд на тези системи, затова подобни изследвания са особено актуални. Според експертите от IIHS, повечето собственици на автомобили изобщо не разбират какво иска от тях "умната" електроника и в повечето случаи тълкуват неправилно нейните съобщения.

Най-голяма опасност са водачите представлява автопилотът на Tesla, като основната причина е неговото име, което вкарва шофьорите в заблуда. От общо анкетирани 2000 души близо половината (48%) смятат, че тази система им позволява да не контролират волана, а да се занимават с нещо странично. Нещо повече - 6% от анкетираните са на мнение, че могат да спят в колата, ако тя е на автопилот.

Всъщност същият този Tesla Autopilot непрекъснато подсказва на водача да държи ръцете си върху волана и да се отвлича от пътя. От компанията са категорични, че тази системи все още не е пълноценен автопилот и нейната задача е да улеснява шофирането.В същото време, функцията Super Cruise на моделите на Cadillac позволява махането на ръцете от волана, но тя е известна едва на 27% от анкетираните. Използването на тази система се позволява на 209 000 км пътища в САЩ и Канада. Тази функция се нарежда на втора позиция в анкетата на IIHS.Трето място е за асистента Drive Pilot, който е свързан с адаптивния круиз-контрол при новото поколение на Mercedes-Benz E-Class. Повечето собственици на този автомобил са наясно, че системата може да променя скоростта, като се настройва според условията на движение и обкръжаващите превозни средства. Оказва се обаче, че почти всички водачи нямат идея какво трябва да направят, ако машината, по една или друга причина, напусне пътя.

Обобщавайки отговорите на всички участници в допитването, специалистите от IIHS дават две основни препоръки на производителите на автомобили. Първата е свързана с имената на тези системи и технологии, които често заблуждават шофьорите. А втората засяга разбирането на принципите на работа на електронните асистенти и тяхното използване в практиката.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално