Opel Crossland X: Симбиоза от френско-германската връзка (тест-драйв)

33468
Снимки: Opel

За почитателите на компактните автомобили германците от Opel направиха симпатичен градски кросоувър с малки размери, но голям вътрешен обем на разумна цена. Новият модел се нарича Crossland X и идва в гамата на Opel за да замени компактния ван Meriva. За никого не е тайна, че Opel Crossland X е построен на платформата на Peugeot 2008 и се задвижва с двигатели от Peugeot, но по-важното е, че от сътрудничеството между германските и френските конструктори и инженери се е получил един много приятен автомобил, както за ежедневните градски маршрути, така и за дългите пътувания през уикендите по магистрали и планински пътища, с цялото семейство.

Opel Crossland X е най-малкият кросоувър в гамата на германската марка. С дължина 4212 мм, широчина 1765 мм и височина 1605 мм, колата е малко по-компактна от Opel Mokka. В същото време тя е достатъчно лека и в базовата версия тежи едва 1174 кг. Това е първият модел, създаден съвместно с новите собственици на Opel от концерна PSA Group. Външният вид е проектиран в новия корпоративен стил на Opel. Дизайнът е изразителен, с релефни профилни стени, къси надвеси на каросерията и хромирана линия под покрива. Радиаторната решетка изглежда като усмивка, а продълговатите фарове се допълват от L-образни LED светлини. Долната част на каросерията е покрита със защитни пластмасови панели. Вратата на багажника е релефна, а интересните светлини свързват покрива и каросерията. Обликът на кросоувър се допълва от високите 17-инчови алуминиеви джанти.

Разгледайте галерията със снимки на Opel Crossland X

Оригиналният външен дизайн с двуцветна каросерия и плаващ покрив е намерил своето логично продължение и в интериора на новия Opel Crossland X. Много удобен е плъзгащият се прожекционен екран, който се издига, когато стартирате двигателя. На него се дублират показанията на скоростомера и указанията от навигацията. Гледайки към пътя, тази важна информация винаги е пред очите ми. Панорамната камера за задно виждане е със 180-градусов обзор, благодарение на което с лекота паркирам на места с ограничена видимост. Направляващите линии на монитора са активни и показват достатъчно точно траекторията заедно с въртенето на волана. Много удобна е и системата за наблюдение на мъртвите зони, която предупреждава за невидимо превозно средство отзад или в съседните ленти с мигащи светлини в страничните огледала. Crossland X има и система за следене на лентата на движение, която деликатно сигнализира водача при пресичане на маркировката.

На предните и задните седалки има достатъчно място да се разположат удобно високи и едри хора. Прословутите предни седалки на Opel, одобрени от германския Институт за здрави гърбове, ми дават възможност да се настаня удобно зад волана. Ергономията на седалката на водача е безупречна, така че зад волана на Opel Crossland X мога да шофирам с часове без да се уморя и без да е необходимо някакво свикване или приспособяване към колата. Позицията на седене в Crossland X е висока, така че не пътя стоя на едно ниво с водачите на далеч по-големите всъдеходи. В този малък кросоувър се чувствам уверен, както в голям SUV.

В централния подлакътник се крие малка кутия за вещи. На втория ред седалки мястото за краката и над главата е напълно достатъчно по стандартите на този клас автомобили. Единствено салонът не е много широк в областта на раменете, така че отзад ще бъде тясно за трима едри пътници, но двама с нормално телосложение и дете ще седнат удобно. Задната седалка се движи в хоризонтална посока и се мести назад със 150 мм, като освен това се регулира и ъгълът на наклон на облегалката. В зависимост от позицията на задните седалки, обемът на багажника варира от 410 до 520 литра. При сгънати задни седалки, капацитетът на багажника се увеличава до 1255 литра.

Имах възможност да тествам Opel Crossland X с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 110 конски сили и 5-степенна ръчна скоростна кутия. На магистралата Crossland X поддържа с лекота 140-150 км/ч, стабилен е и се шофира уверено, но при силен страничен вятър се усеща, че колата е с малка площ и има висок център на тежестта. Ето защо, минавайки покрай големи камиони, е необходимо воланът да се държи по-здраво. Шумоизолацията на Opel Crossland X е толкова добра, че дори и след 140 км/ч в салона се чува само малък аеродинамичен шум от външните огледала. Звукът от двигателя не се чува в кабината преди 3500 об/мин. Дори и тогава ми е трудно да определя по слух колко цилиндъра има в този мотор. Няма ги и характерните за 3-цилиндровите агрегати вибрации.

Тестваният Opel Crossland X беше оборудван със система Старт/стоп, която гаси двигателя при спиране на червен светофар или в задръстване. Благодарение на нея и на новите технологии, използвани в този бензинов турбодвигател, разходът беше изненадващо нисък. По време на теста средният разход на бензин достигна 6,2 л/100 км, което e отличен резултат за високите скорости, с които пътувах.

Новият Opel Crossland X е много приятен за шофиране. Кормилното управление е лесно в града, където воланът се върти с лекота, но на магистралата става по-твърдо, макар че липсва директна обратна връзка. Окачването е настроено добре, таке че Crossland X вози комфортно и отработва добре почти всички неравности на пътя.

Opel позиционира Crossland X като по-практична алтернатива на Mokka X, но също така това е и по-достъпният избор. Цените на Crossland X стартират от 29 180 лева. Но Mokka X има нещо, което Crossland X никога няма да има - задвижване на всички колела. За тези, които се нуждаят от 4х4, това е от първостепенна важност. Но дали въобще потребителите на Opel Crossland X имат необходимост от задвижване 4х4? Според проведените маркетингови проучвания, в Европа клиентите не държат да имат 4х4 и направените над 50 000 поръчки за Crossland X за първите шест месеца от старта на продажбите му е достатъчно красноречив факт за това. Дали и клиентите у нас мислят така, остава да разберем в бъдеще. Безспорно Opel Crossland X е чудесен резултат от френско-германския алианс, с атрактивна визия и много удобства. За хората, които искат модерен градски кросоувър на разумна цена, Crossland X има много предимства, които го правят един от най-практичните автомобили в класа си.

Технически характеристики

Opel Crossland X 1.2 Turbo ecoTEC Start/Stop

Размери

Дължина, мм: 4212

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1605

Междуосие, мм: 2604

Собствено тегло, кг: 1245

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1199

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 110 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 1500

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 188

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,6

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 31 920 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Citroen C3 Aircross PureTech 110 S&S 

Размери

Дължина, мм: 4154

Широчина, мм: 1756

Височина, мм: 1637

Междуосие, мм: 2604

Собствено тегло, кг: 1159

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1199

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 110 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 1500

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 185

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,2

Opel Mokka X - Силен на пътя, а и извън него (тест-драйв)

За 4 години на пазара Opel Mooka се утвърди като един от най-сериозните играчи в класа на компактните кросовъри, след като успя да се п...

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 33 580

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Opel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com