Opel Mokka X - Силен на пътя, а и извън него (тест-драйв)

67458
Снимки:

За 4 години на пазара Opel Mooka се утвърди като един от най-сериозните играчи в класа на компактните кросовъри, след като успя да се продаде в над 600 000 бройки. На пазара вече е обновената му версия, която е получила добавка X към името си. И която ще има за цел да затвърди успешното представяне на този автомобил, който имахме възможност да изпробваме.

Защо Mokka X? Отговорът е лесен - повечето кросовъри, които се продават в този сегмент за с предно предаване. При модела на Opel обаче определено по-търсена е версията със система за задвижване на четирите колела и това го отличава от модели на като Nissan Juke и Renault Captur (при първия 4х4 се предлага само за бензиновия вариант, докато вторият е само с предно предаване) . В компанията се надяват тази тенденция да се запази и затова са обърнали доста внимание на обновения модел. И буквата Х в края ни показва, че Mokka не иска да бъде само "паркетник", с каквито се напълно пазарът през последните години.

Всъщност от Opel определят Mokka X като изцяло нов модел и донякъде са прави, защото промените по него са значителни, най-вече в техническата част. На външен вид разликите с предишната верния си личат предимно в предницата, където налице е нова система на фаровете. Те вече са адаптивни - AFL+ (Adaptive Forward Lighting) с LED-елементи, което ги прави особено полезни при движение по пътя с много завои, както и при преминаване на кръстовища. Същият стил се наблюдава и в задната част, където са разположени две допълнителни "крила", отразени в светлините. По желание на клиента те се предлагат също с LED-технология.

Системата AFL+  разполага с цели девет различни светлинни режима. Това са градски светлини, извънградски, cветлини за завои и маневри на кръстовища, туристически режим, сменящ насочването на светлините в зависимост от ляво или дясно пътно движение, режим за движение на заден ход и маневриране, както и "стоп-функция", която активира енергоспестяващ режим на светлините при престой на червен светофар. Цялата тази технология дебютира при Opel Astra, от който Mokka X е "заел" интериора, както и системите за безопасност.

При кросовъра салонът вече е много по-изчистен, но същевременно и далеч по-технологичен. Залата се на материали от високо качество, което дава усещане за автомобил от по-висок клас. Централната конзола е оформена по нов начин, като се предлага с цветните сензорни екрани с диагонал 7 и 8 инча. Дисплеят се отличава с подобрена четливост благодарение на новите, ярки 3,5-инчов монохромен и 4,2-инчов цветен екран с бяла LCD-подсветка. Седалките на Mokka X има една основна цел - водачът да не се преуморява. Както при последните модели на марката, така и тук се предлагат удобните ергономични седалки с сертифициране AGR (независима организация на германските ортопеди), полагащи особена грижа за гърба на шофьора.

От Opel са категорични, че тази машина може да бъде полезна както в градския трафик, така и при преминаване на по-тежки терени. Е, не е истински оф-роудър, но пък в крайна сметка няма да ви подведе, ако решите да стигнете до отдалечено място по черен път с неравности или до ски-пистите през зимата. За такива неща клирънсът от 180 мм (при старото поколение той достигаше 200 мм) е напълно достатъчен, още повече, че компактният SUV е оборудван и с адаптивна система за двойно предаване. Тя работи с помощта на управляван от компютър многодисков съединител, който разпределя тягата между предния и задния мост.

При нормално движение целият въртящ момент е върху предния мост, но когато условията на пътя го изискват се включва системата за задвижване на четирите  колела и съотношението може да достигне до 50:50 между двата моста. Това подобрява стабилността, особено при хлъзгав и мокър терен. Тази система повишава теглото на автомобила с 65 кг, но резултатът е оптимално сцепление, по-добра маневреност и като цяло по-голяма сигурност. Задвижването 4х4 е достъпно за две от модификациите - с 1,4-литров бензинов турбомотор със 140 к.с. и с дизелов 1,6 CDTI с мощност 136 к.с. Ние избрахме втория вариант с така наречения "шептящ" дизел, който е достъпен в още два варианта - със 110 и 152 к.с.

Пътешествието ни стартира с движение по магистрала, на която Mokka X се държи напълно нормално. Ясно е, че това е не е спортен автомобил, но пък това не означава, че високите скорости го плашат. Управлението е достатъчно директно и сякаш прави колата по-лека, въпреки че тя съвсем не е такава - с товара в нея теглото достига тон и половина. Приятното пътуване продължава и по обикновен път с много завои, в които колата показва забележителна стабилност. Механичната скоростна кутия също се справя, дори когато решаваме да видим възможностите на колата извън пътя. Както стана вече дума - това не е оф-роуд машина, но пък не и кола, която ще ви изостави, когато ви се наложи да минете през по-тежък терен. Стигаме крайна си дейстинация - на около 260 км от София, и проверяваме средният разход. Той е в рамките 5,8 л/100 км.

Друго, с което се гордеят в Opel, са допълнителните системи за сигурност и асистенти на водача. В предната част на Mokka X има вградена камера Opel Eye с висока разделителна способност. Нейната функция е по-бързото автоматично превключване на дългите фарове. Камерата помага и за следене на движещия се отпред автомобил и ако се появи опасност от сблъсък система предупреждава със светлинен сигнал, който се отразява и на предно стъкло. Налице е и система за неволно напускане на лентата за движение, която се активира автоматично при скорост на движение над 60 км/ч.

Както и останалите нови модели на Opel, така и Mokka X се предлага с всички услуги на Opel OnStar. Дебют в новия малък SUV отбелязван две версии на новото поколение инфоразвлекателни системи IntelliLink. Чрез нея и с помощта на приложенията Apple CarPlay и Android Auto всичките икони на личния ви смартфон излизат на екрана на арматурното табло. Освен това системата ОnStar, може да повика автоматично помощ при авария, да ви свърже денонощно с вашия личен асистент и така нататък. И покрай това предлага wi-fi хотспот за до 7 устройства, който работи отлично и при висока скорост.

Като цяло Opel Mokka си остава едно от най-привлекателните предложения в сегмента. Икономични двигатели, система за задвижване на четирите колела, модерни технологии и асистенти за безопасност. Претенциите към автоматичната скоростна кутия са основателни, но това е нещо, върху което Opel усилено работят. И обещават, че съвсем скоро ще видим резултата от тази работа.

Opel Mokka Х 1,6 CDTi

Размери

Дължина, мм: 4275

Широчина, мм: 1781

Височина, мм: 1658

Междуосие, мм: 2555

Маса, кг: 1450

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 136 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 320 при 2000-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,8 - 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 114-106

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 46 000

КОНКУРЕНТЪТ


Mitsubishi ASX 1,6 DI-D

Размери

Дължина, мм: 4295

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1635

Междуосие, мм: 2670

Маса, кг: 1445

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 114 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 270 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,5

Среден разход, л/100 км: 4,8-5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Цена на модификацията, лв. с ДДС: 49 900

Автор: Петър Захариев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com