Пандемията не попречи на световен рекорд за продажби на премиум-автомобили

4492
Пандемията не попречи на световен рекорд за продажби на премиум-автомобили
Снимка: Top Gear

Водещите производители на премиум-автомобили и на суперколи като Rolls-Royce, Porsche, Lamborghini и други записаха рекордни продажби през 2021 година. Въпреки пандемията, която доведе и до икономическа криза, както и недостига на микрочипове, производителите на най-скъпите автомобили постигнаха най-добрите показатели в историята си.

Да започнем с Bentley. Британската марка е продала 14 659 нови автомобила, което е с 31% повече в сравнение с 2020 г. Около 40% от реализираните превозни средства са от модела Bentayga. След това се нарежда Continental GT с 33% от общите продажби на марката, като при него разделението между купе и кабриолет е 60/40. Седанът Flying Spur постига пазарен дял от 27%, но в Bentley очаква този резултат да бъде подобрен през 2022 г.

Рекордно представяне отчитат и в Porsche, където през 2021 г. са продали над 300 000 автомобила през 2021 г. Точният брой е 301 915 единици или 11% повече от предходната година. Най-успешният модел в случая е Macan с 88 362 продажби, следван от Cayenne с 83 071 единици.

Луксозните марки отчитат рекорди в кризата

Миналата 2020 година беше катастрофална за световната икономика, в това число и за повечето автомобилни производители. Много от тях нам...

На трето място се нарежда електрическият Taycan, чийто резултат задминава този на Porsche 911 – 41 296 срещу 38 464 бройки. Резултатът на Taycan е още по-впечатляващ, ако се вземе предвид, че спортното 911 записа най-добрия резултат в историята си. Добре се справя и семейството 718 Boxster / Cayman - 20 502 продажби.

Миналата година е много успешна и за италианския производител Lamborghini, който също постави рекорд по продажби за всички времена с 8405 автомобила. Това е 13% повече в сравнение с 2020 г., а основната причина е огромният интерес на клиентите към Urus.

Спортният SUV е най-продаваният продукт на марката с 5021 единици, което прави 59,74% от общите продажби. На второ място е суперколата с V10 двигател Huracan с 2586 продажби, докато Aventador записа 798, независимо от факта, че през миналата година производството на този модел беше спряно.

Добре са справя и Mercedes-Benz, като в случая се отчитат само продажбите на S-Class, както и на моделите от марката Maybach. Те не са рекордни, но пък такива са резултатите на бруталния всъдеход G-Class, който въпреки качествата си извън пътя винаги е бил считан за премиум-модел. Легендарният Gelendvagen завърши миналата година с най-високия резултат в историята си - 41 174 автомобила.

Завършваме с марката на крале и шейхове – Rolls-Royce. Тя е доставила на своите клиенти 5586 нови автомобили, което е най-високият показател през цялата вечер 117-годишна история на британския производител. Продажбите на компанията са с 49% по-високи от тези до 2020 г., въпреки че за доставка на неин модел се чака около 12 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com