Половината електромобили в света са продадени в Китай

1664
Половината електромобили в света са продадени в Китай
Снимка: Motor

Анализаторите от интернет-портала Elements проучиха статистиката на световния пазар на електрически превозни средства през последните 10 години. Общият брой на продадените коли на ток през 2011 г. е бил 55 000, но през 2021 г. той достига 7 млн.

Популярността на колите с батерии се увеличава в много държави, но Китай се превръща в основен двигател на продажбите, след като в страната търсенето се увеличи драстично от 2014 г. насам. През миналата година там са продадени 3,5 милиона електрически превозни средства.

Илон Мъск: Пикът на инфлацията мина, предстои умерена рецесия

По време на среща на акционерите на Tesla в четвъртък, присъстващите инвеститори зададоха въпрос на изпълнителния директор Илон Мъск ка...

Още през 2016 г. около половината от електрическите автомобили в света вече са продадени в Китай и оттогава страната не е загубила инерция, с изключение на коронавирусната 2020 г. Анализаторите обясняват възхода на местния „зелен“ пазар с щедрите държавни субсидии (както за купувачи, така и за производители), с богато разнообразие от модели - сега те са повече от 300.

Най-големите в света заводи за производство на батерии, разположени в Китай, също изиграха важна роля и резултат от това е ниската цена на самите електрически автомобили - те са средно само с 10% по-скъпи от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

САЩ държаха второто място по продажби дълго време, но през миналата година позицията отиде в Германия, където са продадени 696 000 електрически коли (+72% спрямо 2020 г.). Растежът на пазара се свързва и с производствените площадки на Volkswagen и китайската CATL, както и с фабриката на Tesla в околностите на Берлин.

Като цяло продажбите на електрически автомобили в Европа са нараснали с 65% през 2021 г. А САЩ, които са на трето място през 2021 г., са с около 70 000 продадени електрически коли след Германия. Този пазар обаче подобри представянето си в сравнение с последните години благодарение на по-ниските цени и разширяването на производствения капацитет на Tesla.

Продажбите на коли на ток спаднаха за първи път от 2 години

Регистрациите на нови автомобили в Европа рязко спаднаха в Европа през юни и това се отразява дори на продажбите на електрифицираните п...

Що се отнася до най-популярните модели, от 2011 до 2015 г. лидери са Nissan Leaf и Chevrolet Volt. Тогава Tesla пое лидерството - първо с Model S, след това с най-достъпния Model 3, а от 2019 г. с Model Y.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com