X
 
 

Проектът "Мито Орозов – българският Хенри Форд" е победител в дарителска програма на "Мото-Пфое"

1534 0
photo of Проектът "Мито Орозов – българският Хенри Форд" е победител в дарителска програма на "Мото-Пфое"
Снимка: Мото Пфое
За юбилеен 20-ти път "Мото-Пфое" финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите от сезон 2018 на 23 януари, по време на официална церемония в Софийска градска художествена галерия.

През 2018 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна, а 32 от тях изцяло отговаряха на регламента на конкурса, публикуван на сайта motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17. По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лева се разпределя на 10 000 лева за големия приз и по 5 000 лева за подгласниците.

Основна цел на дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специален проект, разработван от Регионалния исторически музей във Враца – "Мито Орозов – българският Хенри Форд". Неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществен живот на Враца и страната. Това е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети. Основана през 1885 г., тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите предприемачи след Освобождението. За неговите возила е писал Алеко Константинов, относно удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружие със заводите на Ford. То обаче не се е състояло. С финансирането от Дарителската програма ще завърши реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които сега са собственост на музея. Те ще се използват и за ретро разходки, като част от политиката за социализиране на музейната експозиция. Ще се ремонтира и обогати сбирката "Модерни превозни средства", както и ще се организира изработването на умалени макети от ученици в града. Завършването на наградения проект ще допринесе за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на врачанския край, което представлява и устойчив принос за развитието на културния туризъм.

Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени на директора на РИМ Враца, г-н Ганецовски, от д-р Аксиния Бутева, Началник отдел в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ от Министерство на културата и Атанас Фурнаджиев – управител на Мото-Пфое.

Първата поощрителна награда в тазгодишното юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта "Чухалът (Otus scops) – малко познат приятел", с автор Национален природонаучен музей – БАН. Целта на проекта е детайлно изучаване на важните за птиците местообитания, определяне на миграционните им пътища и места за почивка. Използват се класически и нови за екологията технологии за събиране на данни, за да се следи поведението на тази мигрираща птица и да се набележат и приложат мерки за опазването ѝ. За целта ще бъдат разположени къщички и ще бъдат наблюдавани през 3 последователни гнездови сезона – с поставяне на пръстени и GPS маркери. Ще се осъществява и наблюдение на поведението на тази птица, която прави една от най-дългите миграции. НПМ-БАН е страна по проекта "Global Owl Project", за който всяка страна осигурява сама финансирането си. Наградата от 5 000 лв., плакет и грамота прие лично проф. Николай Спасов, директор на Национален природонаучен музей. Тя му бе връчена от председателя на журито, д-р Петър Янков и Светла Василева – Мениджър маркетинг комуникации в Мото-Пфое и координатор на Дарителската програма.

С втората поощрителна награда от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2018 г. беше отличен проектът "Обновяване на лятната туристическа маркировка в Рила" с автор Университетски аварийно-спасителен отряд. Проектът ограничава негативното влияние на човека в планината Рила, изключвайки туристическото присъствие извън утвърдените маршрути. Така качествената туристическа маркировка спомага за подобряване условията за съществуване на застрашени видове, записани в европейски и световни списъци. Университетски авраийно-спасителен отряд има богат опит в изграждането на качествена туристическа маркировка. Проектът им показва един възможен път за подобряване на ситуацията в планината, чрез привличане и обучение на доброволци в помощ на служителите в парковете. Чрез изпълнението на проекта ще се създадат по-добри условия за туристите, използващи европейските туристически маршрути Е-3, Е-4 и Е-8 и ще се спомогне за популяризиране на българските културни и природни забележителности. Наградата – 5 000 лева, плакет и грамота – бе връчена на председателя на УС на УАСО, Васил Гурев, от г-жа Галя Георгиева – Експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищно образование" в Министерство на образованието и науката и Масухиро Ояма – управител на "Мото-Пфое".

Всички 32 номинирани проекта, които кандидатстваха в Дарителската програма на "Мото-Пфое" за опазване на природното и културно наследство през 2018 г. получават почетен диплом.

В изданието за 2018-та председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник, победител в първото издание на инициативата през 1996 г. и председател на журито от 2010 г. насам. Членове на журито са още: д-р Аксиния Бутева – Началник отдел "Музеи, галерии и визуални изкуства" в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерство на културата, г-жа Христина Маркова – Главен експерт в дирекция дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", Министерство на образованието и науката и г-жа Гергана Тонева – Главен експерт в отдел "Стратегии и програми за околната среда", Дирекция "Политики по околната среда" в Министерство на околната среда и водите.

За двете десетилетия от съществуването си Дарителската програмата има общо 1190 участвали проекта, от които 87 са наградени с общо 348 000 лв., включително тазгодишните участници.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Кметът на Кюстендил показа снимка, разкр...

Показателна снимка на арестувания по обвинение за убийството на 35-годишния Валери Дъбов Алекс Анков, от ромския клан Гольовците, показ...

Последно в Актуално