Renault Talisman dCi 160: Скок в дълбокото (тест-драйв)

50415
Снимки: Любомир Асенов

Ако някога сте гледали страхотните кадри на екстремните атлети на Red Bull, скачащи във водните дълбини от 27 метра височина, ще разберете аналогията. Renault скача в дълбокото на сегмент D, след като от доста време или представянето му е много посредствено, или въобще няма състезател. Е, сега в екстремната надпревара влиза Talisman, който застава до шампионите Passat, Superb, Mondeo. Ще му се наложи да се справя и с другите утвърдени вече играчи 508 и Mazda6, а това означава, че ще трябва да извади сериозен арсенал, за да спечели високите оценки на журито, което в случая са клиентите. А има с какво: откроим дизайн, просторен и луксозен интериор, система за завиване на четирите колела, икономични двигатели, система за настройка на пътното поведение… Неща, които правят автомобила изключително комфортен, но проблемът е, че Renault ще трябва да тръгне от нулата при налагането на своя топ модел. Затова играта му е ва банк.

 

Свободно падане със скорост 85 км/ч – височинните скокове във вода, изпълнявани от специална рампа или най-често от ръба на скалите, са екстремен и едновременно с това изключително атрактивен и красив спорт. Атлетите на Red Bull изпълняват своите гмуркания от височина 27 метра, като единствено уменията и физическият контрол им позволяват да спечелят високи оценки, но и да не се размажат. Защото контактът с водата е като удар в бетон, а няколко градуса отклонение могат да са причина за болезнено изплуване. Знам, че аналогията, която правя, е странна, но ми дойде в главата в мига, в който седнах в новия Talisman. Той има всичко необходимо да спечели адмирациите на журито: снажно и мощно тяло, грация и техника, но и обремененост, изразяваща се в липса на опит. Добре, не съм забравил трите поколения на Laguna, но от колко време този модел го няма? А и успехът му на пазара е нееднозначен. И колко от вас са чували за Latitude, да не питам колко пъти сте виждали такъв (за каране да не говорим) по улиците? Исторически Renault участва в сегмента от точно 50 години, след като представи първо модела 16, последван от 30, 25 и Safrane. През 2009 г. бе изтеглен двуполюсният Vel Satis, с което компанията се оттегли от луксозните средноразмерни автомобили. През 2015-а обаче Renault отново показа апетит с Espace, а на салона във Франкфурт показана и Talisman.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОДРОБНО RENAULT TALISMAN В СНИМКИ

С него французите заменят два модела с един: споменатите вече Laguna и Latitude. Няма да коментирам странното разбиране за имена (няколко пъти съм чел фирменото обяснение за името Kadjar, но и сега не мога да го обясня или преразкажа), но не мога да не отчета факта, че Renault смело и тихомълком катерят пазарната стълбица, правейки моделите си все по-смели (като дизайн) и по-луксозни (като материали, технологии и оборудване). Peugeot ми напомнят за този си ход с всеки свой пресрелийз, но думите се подкрепят най-добре от нови модели. И ако Peugeot са повече от скромни по този параметър, то Renault играят ва банк: Captur, а сега Kadjar, Espace, Talisman (плюс комби) и дългоочакваният Megane. А аз, макар че ще се повторя (или потретя), адмирирам тази пазарна инвазия на компанията, която бе оглавена от Лоренс ван ден Акер. Сега обаче имам чувството, че дълбоката вода ще е много студена и Talisman може да получи някой крамп, образно казано. А причината е, че сегмент D е доста консервативен, докато Renault продължават със своя дързък стил, в качествата на който клиентите ще трябва да бъдат убеждавани.

 

Изправеното диамантено лого отпред, открояващо се на фона на хромираната радиаторна решетка, е вече познат подход от Kadjar. Новият визуален подпис на Renault се изразява от С-образните дневни светлини на Talisman, които продължават чак до бронята. Според мен обаче, тук екипът на Ван ден Акер доста се е поизхвърлил, тъй като този елемент е прекомерно дързък и лично на мен не ме грабва, особено гледан в огледалата за обратно виждане. Това усещане се неутрализира донякъде от дългият преден капак, а големите джанти (до 19 цола) пасват идеално под изваяните колесни арки. Много по-атрактивен е моделът отзад, където ниската, издута задница включва силно откроим заден светлинен блок, който е пуснат към средната част на багажника. Тези светлини светят постоянно, дори през деня, подсилвайки допълнително своя визуален ефект. Страничният профил е оптимизиран чрез динамичната форма на третия страничен прозорец, предизвикващ асоциации със света на луксозните лимузини и даващ визуално обещание за щедро вътрешно пространство.

 

И обещанието е изпълнено. Няма съмнение, че Talisman е сред лидерите в сегмента по отношение на вътрешния обем. Най-важният показател за мен в това отношение е пространството за краката отзад. Бях и пътник по време на теста, при това с още трима високи колеги, така че отзад мога да потвърдя, че пространството е предостатъчно. Бих могъл да направя сравнение с безапелационния лидер по този параметър – Skoda Superb, като френският модел е само идея по-назад. Правя го, защото чехите, по някакъв магичен начин в повечето си модели, могат да бъдат посочени като пример за гарантиране на огромно вътрешно пространство и багажник. Talisman предлага 608 л за товар, което е предостатъчно, но отворът е тесен. Комфортът в модела се гарантира и от отличните седалки, като в облегалките на предните кресла е внедрена Cover Carving Technology, която приема формата на нов, полутвърд, устойчив, гъвкав, олекотен корпус. Тази иновация дава на дизайнерите допълнителна свобода и освобождава пространство (3 см допълнително пространство в областта на коленете отзад), като тежи с 1 кг по-малко спрямо конвенционалния пластмасов корпус на облегалката. Освен всичко това, в предните седалки има вградена вентилация. Не мога да не отбележа, че топ версията, която можах да тествам аз, бе оборудвана с Bose аудио система с 13 високоговорителя, осигуряваща много качествен съраунд звук.

 

Акцентът обаче е друг. За мен той пада върху супер елитарното оформление на таблото и централната конзола. На мен ми харесва. Аз обичам минимализма, ергономията и дори по-студения дизайн в интериора. Затова се влюбих във Volvo XC90. Странно, но правя именно тази аналогия, тъй като оформлението на интериора ми навява асоциации със скандинавския модел. В никой случай няма да кажа, че материалите също си приличат, но 8,7-инчовият вертикален (портрет) дисплей на R-LINK 2 е изява на високо самочувствие (средните версии са със 7-инчов вертикален дисплей). Таблото също е много чисто и елитарно, а контролните уреди – дигитални, като тези в Kadjar. Странното във всичко това е, че някак не мога да го възприема. Докато при Volvo това е очаквано и нормално за този луксозен модел, то тук ми се струва малко в повече, тъй като все пак имаме имидж на производител на масови автомобили.

 

Що касае пътното поведение, Talisman може да се похвали с няколко неща, които го отличават от конкурентите му на пазара. На първо място това е системата Multi-Sense, която е без аналог: тя едновременно контролира и координира различните технологии в автомобила. „Диригентът“ контролира системата 4Control (завиване на четирите колела), електронния контрол на амортисьорите, кормилната система, двигателя и EDC трансмисията, като се грижи и за контролните прибори, звука на двигателя и осветлението на купето. Водачът може да избира между четири програмирани настройки (Eco, Comfort, Neutral и Sport), допълнени от напълно конфигурируемия Рerso режим. Достъпът до тези режими става през R-Link 2 или бутонът за бърз достъп върху централната конзола, чрез който се включват най-често използваните режими: Comfort и Sport. Много по-важно е, че Talisman e свързал системата 4Control с електронния контрол на амортисьорите (който постоянно оценява условията и настройва возията до 100 пъти в секунда), като така се гарантира отлично пътно поведение. За мое съжаление не успях да карам версията с 4Control, която е активна постоянно. Завоите през Предела бяха отлично място да усетя разликата, но бях изтеглил късата клечка да съм пасажер точно в този момент. Най-синтезирано казано, при скорост под 50 км/ч в режим Comfort (60 км/ч в Neutral, 70 км/ч в Sport), задните колела завиват в противоположна посока на предните колела, като ъгълът им на завиване е максимум 3,5 градуса. Над тези гранични скорости, задните колела завиват в същата посока на предните колела. Това означава, че се гарантира още повече стабилност при високи скорости, докато в града се осигурява по-голяма маневреност. Ще трябва обаче допълнително да взема колата, за да усетя всичко това, защото, когато шофирах аз, моделът не бе оборудван с екстрата 4Control.

 

По отношение на задвижването, Talisman се предлага с три дизелови (110, 130 и 160 к.с.) и два бензинови (150 и 200 к.с.) двигателя. Има 6-степенна механична, както и 6- и 7-степенни автоматични EDC трансмисии (едната силно модернизирана, а 7-степенната – нова), които трябва да са справят с по-високия въртящ момент. Карах дизеловата версия със 130, а в тази със 160 к.с. бях пасажер. Общото впечатление, че и двата не са бегачки, динамичните им параметри не си струват споменаването. Истината обаче е, че Talisman не е спринтьор, той е бегач на дълги разстояния. От лакомия, а и следвайки завета на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече“, реших да изтъкна 1,6-литровият агрегат с две турбини и 380 Нм въртящ момент. Нискоинерционното турбо гарантира 265 Нм при едва 1250 об/мин, като този въртящ момент в ниския оборотен диапазон е съвместим с този на 2,0-литров двигател. Второто турбо влиза в действие, след като двигателят се „развърти“, грижейки се за еластичността. Силата на Talisman е при достигане и поддържане на круизна скорост от 140 км/ч. Комфортът и спокойствието е гарантирано, а взимането на екс на 1000-ина километра не биха били проблем. При малко по-висока скорост на задните места се чуват завихряния и паразитни шумове. От компанията твърдят, че средният разход е 4,4 л/100 км, но кой има нерви да види дали ни лъжат? При мен разходът беше около 7 л/100 км, какъвто показател приемам като съвсем резонен и достоверен, а на борда бяхме четирима възрастни с багаж.

 

Арсеналът от системи за активна и пасивна безопасност е огромен, но с подобни могат да се похвалят и конкурентите. Далеч по-важно е как ще бъде позициониран ценово Talisman, тъй като клиентите ще трябва да предпочетат един новак пред вече утвърдени играчи. Към момента е ясно само, че базовата цена на модела ще започва от 42 000 лв. (за дизел със 110 к.с.). Но в този клас едва ли ще има човек, който ще избере базата, ако изключим автопарковете, които се предполага, че ще съставляват съществена част от общите продажби на модела. За мен по-важното е, че Talisman прави изключително атрактивен дебют, а аз, ако мога да вляза в ролята на жури, бих могъл да оценя представянето на автомобила като много добро: дизайнът несъмнено е откроим и дързък, а технологичният и инженерен арсенал гарантират много добро пътно поведение с комфорт на дълъг път, маневреност в града и всички предпоставки за динамика в завои.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Renault Talisman dCi 160

Размери

Дължина, мм: 4850

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Маса, кг: около 1500

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1595

Макс. мощност, к.с.: 160

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: n/a

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена, лв. с ДДС: 41 990 (за dCi 110, Life ниво на оборудване)

КОНКУРЕНТЪТ

Skoda Superb 2,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4861

Широчина, мм: 1864

Височина, мм: 1460

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: от 1387

Двигател

MINI Clubman S: Join the Club* (тест-драйв)

Недолюбвах Clubman I. Не предлагаше нещо повече от оригинала в частта практичност, беше по-скъп, а и с тази странна визия с една задна ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 213

Skoda Superb 2,0 TDI: Superbогат (тест-драйв)

Няма съмнение: новият Superb поставя началото на нова ера за Skoda! И в това няма абсолютно никакво преувеличение. За пръв път се убеди...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,1

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 110-122

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 48 180

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com