С този ван ще отидете заедно навсякъде - Ford Tourneo Custom (тест-драйв)

27399
Снимки:

Когато искате да пътувате с приятелско семейство или да вземете с вас децата, бабите и дядовците, стандартната ви кола се оказва малка. Тогава ви трябва ван или бус. Един чудесен вариант за пътнически ван е новият Ford Tourneo Custom. Той е с по-агресивен дизайн, нов интериор и повече възможности за трансформация. Задвижва се от нов 2,0-литров турбодизелов двигател с отлични характеристики, като по-добра динамика, по-нисък разход на гориво и по-ниски нива на шум. Освен това моделът е с увеличени сервизни интервали, които намаляват разходите за експлоатация. Ако пътувате често с повече хора, наистина се нуждаете от новия Ford Tourneo Custom, но ако ви се случва два-три пъти в годината, не е необходимо да го купувате, а да го вземете под наем.

На външен вид новият Ford Tourneo Custom се различава от предходния модел с дързък и динамичен дизайн на предната част. Около високо разположената предна трапецовидна радиаторна решетка са поставени динамичните ксенонови фарове с LED светлини. В бронята са интегрирани новите фарове за мъгла. През деня светят само светодиодните контури на фаровете и създават облика на високоскоростен влак. В задната част на пътническия ван промените са козметични, като има нови светлини и нова форма на капака на багажника.

Разгледайте галерията със снимки на новия Ford Tourneo Custom

Основните промени са в интериора на новия Ford Tourneo Custom, който предлага на водача и пътниците комфортна среда за пътуване с изцяло нова по-ергономична кабина и повече възможности за трансформация на пътническия салон. Като водач на Tourneo Custom виждам пред мен изцяло новия плаващ 8-инчов цветен сензорен екран, вдъхновен от таблетите, както и новия контролен панел, който е по-лесен за употреба. Информационно-развлекателна система SYNC 3 на Ford се управлявана с жестове и ми позволява да управлявам аудиосистемата, навигацията и смартфона си чрез прости разговорни команди. До скоростния лост има USB порт и 12-волтов извод за зареждане на устройства.

Зад волана на новия Ford Tourneo Custom се чувствам удобно, благодарение на новите седалки с променени подложки от пяна и оптимизирана опора. Тапицериите в цялата кабина са напълно нови. Лично аз предпочитам текстилната тапицерия на седалките, преминала най-строгите тестове на Ford за абразивно износване, но ако искате повече лукс в салона, се предлага и практична двуцветна кожена тапицерия. В предната част на салона има три удобни открити ниши в горната част на таблото с място за мобилни устройства, както и голяма жабка за папки с формат A4 в долното затворено отделение. В двата края на таблото има отделения, в които се побират бутилки от литър и половина. В джобовете на вратите също има място за съхранение на предмети, както и практична нова дръжка, вградена в облицовката на вратата.

В салона на новия Ford Tourneo Custom според модификацията има седалки за 8 или 9 пътници, както и достатъчно пространство за багажа им. Пътническият ван се предлага във варианти с къса база с дължина почти 5 метра и дълга база с дължина 5,34 метра. В модела с по-голяма дължина има повече място за багаж зад седалките. Седалките на третия могат да се сгъват в няколко позиции или да се демонтират. Така салонът може лесно да бъде променян в зависимост от това дали автомобилът ще се използва за превоз на бизнес групи или ще осъществява семейни пътувания. Седалките на двата задни реда могат лесно да се сгъват в множество варианти или да се премахват на сегменти или изцяло, предлагайки общо над 30 конфигурации. Всички седалки в Tourneo Custom са оборудвани с 3-точкови предпазни колани. Салонът отзад е изцяло облицован, а като опция се предлагат щори за страничните стъкла. Изцяло новата система за отопление, вентилация и климатизация предлага подобрено обдухване, с отделна климатизация в задната част на купето.

Новият Ford Tourneo Custom се задвижва от модерния нов 2,0-литров турбодизелов двигател EcoBlue. Новият двигател се предлага с три варианта на мощност от 105, 130 и 170 к.с. Тестваният Ford Tourneo Custom е със средната налична мощност от 130 к.с., като е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и стандартна автоматична система Start-Stop. Като опция се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия. Със 7 човека на борда и немалко багаж, дизеловият мотор ускорява енергично големия ван, като максималният въртящ момент от 385 Нм е наличен още при 1500 об/мин. Моторът има достатъчно тяга за да изпреварва сравнително бързо. Консумацията при поддържане на постоянна скорост от 120 км/ч е около 7 л/100 км. Новият Tourneo Custom има ниски експлоатационни разходи, тъй като сервизните интервали са увеличени на 2 години или 50 000 км.

Шофирайки новия Ford Tourneo Custom се възползвах от всички системи в помощ на водача. Тъй като вановете често имат ограничена видимост назад, много полезна е системата за следене на мъртвата точка с предупреждение за страничен трафик. Тя предупреждава водача, когато излиза на заден ход от паркомясто, за близки превозни средства, които могат му пресекат пътя. Много полезен е също асистентът за предотвратяване на сблъсъци със засичане на пешеходци, както и предупреждението при неволно напускане на лентата. Една от новостите е интелигентният ограничител на скоростта, който позволява автоматично поддържане на максималната скорост на автомобила в рамките на законовото ограничение. Технологията използва системата за разпознаване на пътните знаци, която засича знаците за ограничение на скоростта. Опционално моделът е оборудван със система за стабилизация при страничен вятър, адаптивен круиз контрол и задно въздушно окачване за меко возене по неравни настилки.

Технически характеристики

Ford Tourneo Custom 2.0 TDCi 130

Размери

Дължина: 5339 мм

Широчина: 1986 мм

Височина: 1976 мм

Междуосие: 3300 мм

Собствено тегло: 2111 кг

Вместимост на резервоара: 80 л

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем: 2000 куб.см

Максимална мощност: 130 к.с. при 3500 об/мин

Максимален въртящ момент: 385 Нм при 1500 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 182 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 12,9 секунди

Среден разход: 6,1 л/100 км

Вредни емисии СО2: 159 г/км

Базова цена на модела: 53 600 лева с ДДС

 

КОНКУРЕНТЪТ

Peugeot Traveller 1.6 BlueHDi S&S115

Размери

Дължина: 5306 мм

Широчина: 1920 мм

Височина: 1890 мм

Междуосие: 3275 мм

Собствено тегло: 1687 кг

Вместимост на резервоара: 69 л

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Ford EcoSport: И майка му няма да го познае (тест-драйв)

Преди три години Ford представи на европейския пазар своя компактен кросоувър EcoSport. На фона на конкурентите си, EcoSport изглеждаше...

Работен обем: 1560 куб.см

Максимална мощност: 115 к.с. при 3750 об/мин

Максимален въртящ момент: 300 Нм при 1750 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 212 км/ч

Ford Kuga: Всестранен талант с три нови лица (тест-драйв)

Дизайнът е определящ фактор при избора на автомобил сред повечето потребители. Затова при обновяването на Ford Kuga дизайнерите са създ...

Ускорение от 0-100 км/ч: 13,4 секунди

Среден разход: 5,2 л/100 км

Вредни емисии СО2: 137 г/км

Базова цена на модела: 51 483 лева с ДДС

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Мото-Пфое

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com