SUV-моделите превзеха близо половината от пазара в Европа

5596
SUV-моделите превзеха близо половината от пазара в Европа
Снимка: Peugeot

Докога ще продължи да се увеличава интересът към SUV-моделите на европейския пазар? Дори експертите не могат да дадат категоричен отговор, но е факт, че за 5 години пазарният дял на тези, по-удобни за гладък асфалт, а не за каменисти пътища, превозни средства скочи от 26 на 40%. Това накара производители да увеличат гамата си от такива модели, като всеки от тях вече предлага поне 2-3 различни SUV.

И това явно няма да спре, сочат последните данни, предоставени от JATO Dynamics. В началото на 2021 година пазарният дял на SUV-моделите в Европа достига 44%, като те постепенно изместват останалите класове. От това са най-доволни производителите, тъй като тези автомобили им носят и по-голяма печалба.

Най-малкият кросоувър на Ford стана всъдеход

Компанията Ford показа нова версия на най-малкия си кросоувър EcoSport, която е получила добавка Active към името си. Тя е ориентирана ...

От друга страна, средните стойности на вредни емисии (СО2) се покачват, тъй като SUV-автомобили са по-тежки и имат по-лоша аеродинамика. Компаниите обаче удвояват изобретателността си, за да намалят глобите от Европейската комисия, като оборудван този тип автомобили с хибридни силови агрегати. Така те успяват да поддържат мощността на задвижващите им системи, която е много важна заради по-големите им размери.

Същото се забелязва и при по-малките SUV. Например, новото Peugeot 2008 (на горните две снимки), което все още не се предлага като хибрид, е достъпно в изцяло електрически вариант с над 300 км пробег. Конкурентът Renault, на свой ред, залага на смесено задвижване при своя Captur (на снимката долу), като го предлага в два хибридни варианта - стандартен и и plug-in (зареждащ се).

Експертите от JATO Dynamics са на мнение, че цялата тази лудост около SUV-моделите скоро няма да спре, защото клиентите откриват много предимства в тях - като се започне от дизайна и се стигне до безопасността. Затова и не е случайно, че някои производители - като Volvo, вече обявиха, че ще намалят гамата си от седани и комбита, за да увеличат предлаганите SUV.

 

Opel възражда Monza като SUV-модел

От няколко години се твърди, че германският производител Opel има намерение за върне легендарното име Monza в гамата си. Така се казваш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com