Урок по математика с Opel Astra CNG (тест-драйв)

24270
Снимки: Opel

Метановите автомобили са много популярни в някои европейски държави – като Италия, например. У нас сме свикнали да ги виждаме най-често като таксита, както и в ролята ва лекотоварни коли (баничарки), обслужващи търговската мрежа. Предимството им е ясно – цената на метана е по-ниска от тази на бензина и дизела и това ги прави много подходящи за хората, които навъртат повече километри на пътя.

Извън града положението е малко по-сложно, защото мрежата от станции за зареждане е съсредоточена в големите населени места. Ако тръгнеш за Бургас – най-масовата дестинация през летните месеци, например, положението не е особено розово, защото метанът ще свърши някъде около отбивката за Ямбол и ще се наложи да напуснеш магистралата, за да заредиш. Е, имаш и опция да подължиш на бензин, но тогава пътят се оскъпява.

Ние все пак решихме да проверим как се пътува на метан именно по този маршрут, като избрахме една от последните версии на най-добрия автомобил в Европа за 2016 г. – Opel Astra CNG. Тя се предлага в България, като е достъпна и в двата си варианта – хечбек с 5 врати и комби (Sports Tourer). Цената на първата версия стартира от 40 420 лв, а просторното комби  от 41 795 лв. при това в ниво на оборудване Enjoy.

Двигателят на метановия вариант е 1.4-литров с турбо  и мощност 110 к.с., като е конструиран на основата на изцяло алуминиевия бензинов задвижващ агрегат, поставян на стандартната Astra, както и на кросоувъра Mokka X. Четирицилиндровият мотор е оптимизиран за работа с природен газ, биогаз и всяка смес от двата, като при изчерване на 19-килограмовите бутилки преминава автоматично на бензин. Там резервоарът е с обем 13,7 литра, което е достатъчно да не ви остави на пътя. В случая, можете да стигнете до Бургас и там отново да заредите с метан.

Чисто математически погледнато за пробег от около 1000 км – 360 до Бургас, още 250-300 по морето и обратно до София, се нуждаете от 3 зареждания. Всяко от тях излиза около 20 лв., което прави 60 лв. В същото време с бензинова Astra, която ще е малко по-евтина, при 1000 км пробег трудно можете да постигнете разход от 5 л/100 км, особено при движение по магистрала. Което ознаачава, че ще се нуждаете от 50-60 литра гориво, струващо около 120-140 лв. При дизеловия вариант сумата ще е около 100 лв., което пак е повече от метана. Освен това има и разлика във вредните емисии СО2, които при метановия автомобил са по-ниски в сравнение с бензиновите.

Opel Astra Sports Tourer: Комби с неподозирани таланти (тест-драйв)

Германският производител Opel може да се похвали с повече от половин вековна история при комби-моделите. За този период са продадени на...

Всичко това звучи добре, още повече, че Astra CNG се предлага с най-модерни системи за безопасност и асистенти на водача. Сред тях са а адаптивната матрична система IntelliLux LED на предните светлини без опасност от заслепяване, което дава възможност на Astra да се движи в извънградска среда с постоянно включени дълги светлини.

Налице са и други системи за подпомагане на шофьора – от функцията за разпознаване на пътните знаци и асистента за поддържане на лентата на движение до предупреждението за сблъсък с движещ се отпред автомобил и с автоматично аварийно спиране. В допълнение, водачите на Astra CNG Sports Tourer могат да отворят багажника само с едно леко движение с крак под задната броня.

Има и система за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar и инфоразвлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto. Те предлагат не само добра свързаност, но и могат да извадят в навигацията бензиностанциите, на които има колонки за метан, а това не е за пренебрегване.

Astra Sports Tourer: 10 поколения и 24 млн. по-късно

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подр...

В същото време Astra CNG, като всеки автомобил на метан, си има и недостатъци. Тежките бутилки в багажника се усещат по време на пътуване и съответно колата има по-твърди настройки на окачването, които могат да бъдат доста неприятнr по лош път. От допълнителния товар страда ускорението, което вероятно ще изнерви някои от шофьорите.  Максималната скорост също е по-ниска - 200 км/ч (не че са малко, още повече за семейно комби), но има и такива шофьори, които си мислят, че това е недостатъчно.

Ако добавим и не особено добре развитата мрежа от метанови станции по магистралите, се вижда, че не всичко при Astra CNG е числа и цифри. Да не говорим, че има шофьори, според които колата на газ – независимо дали е метан или пропан-бутан, си е бомба със закъснител и те за нищо на света не биха седнали в нея.

От друга страна обаче разполагате с достатъчно пространство, особено в комби-версията, която има и голям багажник (бутилките са под неговия под). Имате и някаква сигурност в системите и агрегати, защото все пак те са поставяни фабрично, а не в задния двор на някой самоук майстор. Е, няма да можете да се състезавате с тази кола, но пък в крайна сметка ще похарчите 2 пъти по-малко пари за гориво при дълго пътуване. А това съвсем не е за пренебрегване...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com