Volvo представи безпилотния си модел

839
Volvo представи безпилотния си модел
Снимка: Volvo

Автомобилният концерн Volvo представи първия си безпилотен автомобил, предназначен за масови тестове в марките на проекта Drive Me. Автономното Volvo XC90 слезе от конвейра на завода в Торсланд, като предстои да бъде предадено на семейство от Гьотеборг. То ще бъде един от първите участници в предстоящия масов тест на безпилотни коли по обществени пътища.

Всички серийни автомобили от модела XC90 са оборудвани със системата Pilot Assist, която позволява на водача да се придвижва в полуавтономен режим при скорост до 130 км/ч. За целта обаче пътя, по който се движи машината, трябва да бъде с добре различима пътна маркировка. Колите от проекта Drive Me са оборудвани с камери и сензори, с чиято обработка ще се занимава допълнителен електронен „мозък”.

За развиването на автономните си системи за придвижване компанията Volvo подписа договор са сътрудничество с производителя на автомобилни системи за безопасност – Autoliy Inc. Двете фирми съвместно ще произвеждат нови технологии, чиято цел е да позволят колкото се може по-скорощно излизане на пазара на напълно роботизирани автомобили.

Volvo и Autoliy Inc. ще създадат съвместно предприятие в Гьотеборг. То ще съсредоточи усилията си върху развитието на две технологии – системи за помощ на водача (advanced driver assistance systems, ADAS) и технологии за автономно управление (autonomous driving, AD). Целта е първата от тях – ADAS, да бъде внедрена в автомвобилите на шведите през 2019 г., а втората – AD, през 2021 г.

Освен с Autoliy Inc. компанията Volvo ще си сътрудничи и с фирмата Uber за развитието на безпилотните си системи. Шведският производител ще предостави своята платформа SPA, на която ще бъде създаден напълно нов модел, чиито технологии обаче ще бъдат дело на експертите от Uber. Проектът е на стойност 300 млн. щатски долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com