Volvo се отказва от безпилотни автомобили

1764
Volvo се отказва от безпилотни автомобили
Снимка: Volvo

Шведският производител Volvo няма намерение да създава напълно безпилотен транспорт, обяви генералният директор на компанията Хакан Самуелсон в интервю за Autocar. Според скандинавците далеч по-удачно е да се инвестира в частично автономни автомобили, тъй като те ще бъдат далеч по-полезни.

Повод за изказването на Самуелсон са проблемите с автопилота на Tesla Motors, който доведе до няколко инцидента в САЩ. При един от тях дори загина човек, след като системата за автономно придвижване не реагира и автомобилът се удари в движещ се отпред камион. Според шефа на Volvo това показва недостатъците на автопилота, които трудно могат да бъдат отстранени поне на този етап.

„Volvo няма намерение да пуска на пазара автомобил, на който да бъде поверено самостоятелно управление, докато нямаме пълната увереност, че това е напълно безопасно. Смятаме, че функциите на автопилота са необходими само в някои моменти от пътуването, докато цялата отговорност трябва да продължи да се носи от шофьора”, коментира Самуелсон.

Въпреки това шведите ще продължат да работят въху проекта Drive me, който разработва автономни автомобили, предвидени за ползване от жителите на големи градове в Китай и Европа. Техните системи обаче тепърва ще бъдат адаптирани за придвижване по стандартни пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com