За какво служи антифризът

36179
За какво служи антифризът
Снимка: Pixabay.com

Най-вероятно не съществуват собственици на моторни превозни средства, които да не са чували за течността антифриз и някои други авточасти. Начинаещите обаче вероятно не са наясно за какво служи, какво представлява и откъде могат да си я закупят заедно с други качествени резервни части? Освен това, в следващите редове ще засегнем и темата за смяната и как да разберем, че е настъпил моментът за това, разликата между отделните видове в червен и зелен цвят и ще разберем откъде да купуваме качествени авточасти?

Какво е антифриз

Той всъщност представлява смесица от различни химически съставки, като алкохол, пропиленгликол, етиленгликол, глицерин и вода. Тази течност не замръзва и в моторните превозни средства се налива в охладителната система. Тя съществува основно в син, зелен и червен цвят. Сега вероятно вече се досетите, че предназначението на антифриза е да предпази двигателя и всички в него авточасти от фаталното за тях замръзване на охладителната течност при ниски околни температури.

Прагът на замръзване може да се контролира чрез нивото на разреждане с дестилирана вода, като диапазона е от 0 до -75°C. За България е достатъчно прагът на замръзване да е до -40°C, а това може да се постигне при 54% етиленгликол с 46% вода. Откъде можем да пазаруваме и други авточасти, каква е разликата между отделните видове зелена и червена охладителна течност? Как се сменя? Вижте по-долу.

Откъде може да си го закупите

Днес на отрасловия пазар има много търговци, предлагащи различни авточасти и отделни видове резервни части за автомобили, както и различни течности като антифриз, масла, хидравлични, спирачни и т.н. Въпреки това обаче съществуват два основни вида - такива, които предлагат висококачествени и оригинални маркови резервни части и търговци, продаващи фалшиви, нискокачествени и недълготрайни, но изключително евтини аналози.

Ние от MaxCar сме от първите, които предлагат висококачествени, дълготрайни и маркови резервни части, защото сътрудничим с оторизираните дилъри на доказалите се вече в световен мащаб брандове. Така всъщност ние гарантираме най-високо качество на предлаганите от нас резервни части и техния произход. В същото време, цените ни са изключително достъпни, защото сме в дългосрочно сътрудничество. Нека все пак разберем разликата между зелената и червената охладителна течност.

Кога е време за смяна

Обикновено, в антифриза се слагат различни добавки, осигуряващи предпазен слой от корозия, но те си имат срок на годност и за това се налага и смяната. Можете да познаете, че е настъпил моментът за смяна при следните случаи:

- Промяна в цвета;

- Наличие на утайки;

- Сгъстяване;

- Намаляване на нивото.

Разликата между зеления и червения вид е в наличните в тях органични и неорганични добавки, всяка от които е с различна степен на агресивност срещу защитата от корозия и смазочните свойства. За да разберете какъв точно антифриз Ви е необходим и кога се извършва смяна, обърнете внимание на препоръките на производителя на автомобила.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com