За пръв път: Maserati спечели повече от Ferrari

31664
За пръв път: Maserati спечели повече от Ferrari

Да, става въпрос само за третото тримесечие на 2014 г., но това се случва за пръв път в историята на двете компании, което заслужава внимание. Още повече, че има потенциал това да не остане единичен случай, а и съвпада по време с новината, че Ferrari излиза на борсата.

Казват, че за всяко нещо има първи път. Е, той дойде и за Maserati, която за пръв път от 1993 г., след като Fiat купи компанията, спечели повече от Ferrari за третото тримесечие. Оперативната печалба на компанията е 90 млн. евро, което е повече от два пъти спрямо същия период на миналата година, когато бяха отчетени 43 млн. евро. За същия период (юли-септември) Ferrari отчита оперативна печалба от 89 млн. евро. Разликата от 1 млн. не е нищо, но е повод за хвалба за Maserati. Причината за това вероятно се крие във факта, че през въпросния период поста начело на Ferrari напусна дългогодишният капитан Лука Кордеро ди Монтедземоло. Въпреки това, Ferrari все още е по-доходоносната от двете компании, като за първите девет месеца на годината е заработила оперативна печалба от 274 млн., докато при Maserati цифрата е 210 млн. евро.

Maserati Alfieri 2+2 в чест на вековния юбилей

Изненадите са едно от най-сладките неща по време на салона в Женева. Те са много и най-често – във формата на атрактивни концепци...

За първите девет месеца на година Maserati утрои доставките си на нови автомобили, което се дължи на Ghibli и Quattroporte. За периода са доставени 26 428 автомобили (с 7548 повече), докато продажбите на Ferrari са спаднали с 1% до 5280 бройки.

Финансовият резултат стана ясен едновременно с новината, че догодина екипът от Маранело – Ф1 отборът и производителят на супер спортни автомобили – ще излезе с 10% от акциите си на Щатската и вероятно европейската стокови борси.

"Заедно със скорошното листване (Fiat Chrysler) на акции на NYSE, разделянето на Ferrari ще запази италианското наследство и уникална позиция на бизнеса на Ferrari," потвърди председателя на Групата Джон Елкан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com