160 г. от рождението на Константин Иречек

33316
160 г. от рождението на Константин Иречек

Институтът за исторически изследвания при БАН в сътрудничество със Съюза на учените в България и Нов български университет организира научна конференция с международно участие на тема "Константин Иречек: историк, държавник, общественик, мемоарист", по повод 160 години от рождението му.

Международната научна конференция ще се проведе днес от 10.00 часа в Големия салон на БАН. Конференцията се провежда в рамките на честванията на 145-та годишнина от основаването на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) и ще премине под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Дипломатическа кола е виновна за верижна катастрофа в София

Дипломатически автомобил е предизвикал верижна катастрофа в центъра на София през изминалата нощ, съобщи БНР. Пет коли са се ударили н...

Основните тематични акценти са свързани с мястото на Константин Иречек при формирането на българската просветна и културна политика, значението на неговото научно наследство, оценени от дистанцията на времето. В научния форум ще вземат участие представители на Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столична община, Посолството на Република Чехия, Чешкия културен институт в София, Ръководството на БАН, Събранието на академиците и член-кореспондентите – отделение за хуманитарни и обществени науки, колеги от други институти на БАН, Софийския университет и други висши училища .

Основният доклад на конференцията на тема "Д-р Константин Иречек, България и Българското книжовно дружество, 1879–1884 г." ще изнесе доц. дин Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН. От чешка страна с доклади ще участват проф. Любомира Хавликова от Славянския институт на Чешката академия на науките (за Иречек като медиевист и балканист) и д-р Павел Земан от Философския факултет на Масариковия университет в Бърно (за изследванията върху делото на Иречек в Чехия).

 

В края на конференцията ще се проведе среща със създателите на документалния филм "Срещи с Иречек" и прожекция на творбата на Юлий Стоянов и Асен Владимиров.

Само СУ влиза в топ 800 на най-престижните и добри университети в света

Само едно българско висше учебно заведение се намира в топ 800 на годишната класация за качеството на университетите по света – Q...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът
Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

На 27 април 2024 г. църквата почита Св. апостол Симеон, брат Господен по плът. Историята Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил...