X
 
 

Христос Воскресе!

7462 16
photo of Христос Воскресе!
Снимка: БГНЕС
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Христос Воскресе, Воистина Воскресе – с тези святи думи България и целият православен свят посрещат един от най-светлите християнски празници. Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпнат и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба на Спасителя. След възкресението Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата приканва вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Исус Христос над смъртта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича "Страстна седмица", означаваща страдание. Нарича се още и "Велика седмица". Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след великия ден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Великден имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велин, Велислав, Вили, Витан и производните им.

Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Песах, затова християнският празник е в зависимост от еврейския. Пасхата, или Песах, е празник във връзка с Изхода от Египет – бягството на евреите под водачеството на Моисей от Древен Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно.

Според църквата възкресението на Иисус Христос е онзи исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че целият смисъл на християнството е неразривно свързан с Христовото Възкресение пише: "Ако... Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви..."

Церемонията на празника

Подготовката за честване на Великден започва в седмицата преди самия празник, като самата седмица се нарича „Страстна седмица”. Празнува се 3 дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите (пеейки) "Приидите, приимите свет, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвих". Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън. От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи (които по традиция носят по домовете си). При пеене на тропара "Воскресение Твое Христе Спасе" всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Въскресението, положена на специален аналой, след това се чете Евангелие и Апостол. После свещеникът чука на храмовите врата с думите " Подигнете, порти, горнището си, поДигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата!", на което подучено лице отвръща "Кой е този Цар Славата?". Хората влизат с песнопения в храма, за да се извърши литургията на празника.

Празничната трапеза

Разбира се, Великден е известен най-вече сред най-малките като празника, на който се яде козунак и се боядисват яйца, като миряните „се борят” с тях – най-забавната част от празника.

Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на римския император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено - и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен – първото яйце винаги се боядисва в червено.

Великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това. Яйцето се използва като символ на началото на нов живот, също както излиза нов живот от яйцето излюпено от кокошката.

Няма точна запазена дата, от която да е известно, че хората са започнали да боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Обредните хлябове също са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден.

Редакцията на Actualno.com Ви желае здрави и щастливи празнични дни. Нека Христовото Възкресение донесе на всички светлина в душите и стремеж към по-добри дела!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 13 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Великденските празници в Москва минаха с побоища за безплатен пасхален кулич - традиционно събитието се превръща в скотобойна - на дългата опашка за пасхален сладкиш се натискатт да се вредят хиляди зад огражденията - човешко стадо, писъци, бой, сълзи, клетви и припаднали граждани на столицата на путиновата колониална империя - типично руска ситуация. Снимки от такова събитие на Пушкински площ виж още ›› ад, Москва:facebook.com/kontraprop/photos/pcb.444217645929862/444216909263269/?type=3&theater
 • Анонимен 12 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Великденските празници в Москва минаха с побоища за безплатен пасхален кулич - традиционно събитието се превръща в скотобойна - на дългата опашка за пасхален сладкиш се натискатт да се вредят хиляди зад огражденията - човешко стадо, писъци, бой, сълзи, клетви и припаднали граждани на столицата на путиновата колониална империя - типично руска ситуация. Снимки от такова събитие на Пушкински площ виж още ›› ад, Москва:facebook.com/kontraprop/photos/pcb.444217645929862/444216909263269/?type=3&theater
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  политическото управление, което налагат от Кремъл над окупирана от Съветската армия България 9.91944 е тотална власт - не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където да не са се намесили и заставили нещата да се развиват единствено и само по техни виждания и нареждания. Никога до този момент Българите не са имали подобна тиранична политическа система на управление, която да владее в виж още ›› сички сфери на живота им: политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. В Османската империя дори не е било така. Народът е бил далеч по-свободен и състоятелен от времето на, т.нар. „Соц”, когато му е отнето всичко, дори и вярата му. КомунизмЪт е свързан с тормоз над хората, ходещи на църква, с яростна атеистична пропаганда, с мръснишки шеги и гаври с вярата. Идеалът за "Запада" беше за място, където хората се поздравяват свободно с "Христос воскресе!"Така си представяха българите демокрацията - да се махне Ленин и да се черкуват свободно, както е било до 9 септември. Но комунистическата номенклатура първа взе да пали свещи и днес всеки четвърти българин не вярва на църквата като институция. През 2018 г. едва 13% вярват на ДС клона на руската КГБ ПЦ - ПУТИН АКБАР и неговия пророк РЕШЕТНИКОВ
 • БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от руССкое воскресение 10 БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от руССкое воскресение преди 5 месеца Профил на трол?
  ВЕЛИКДЕНСКИТЕ пожелания на заместник-председателя на руската Държавна Дума Владимир Жириновски:facebook.com/kontraprop/videos/2278729545779321/
 • И ОТ ПРАСЛАВНИ РУСКИ НАЦИСТИ 10.1 И ОТ ПРАСЛАВНИ РУСКИ НАЦИСТИ преди 5 месеца Профил на трол?
  1949 г. руснаците започнат масирани ядрени опити в поробения Казахстан. Общото количество на взривените ядрени бомби в полигона е равно на 40 000 ядрени бомби като тази в Хирошима. Последствията за казахите са ужасяващи - раждат се деца с малформации, заболеваемостта от рак е 20 пъти по-висока - жителите не доживяват до 60 г.Да не си помислите, че Русия е предложила компенсация на Казахстан зара виж още ›› ди унищожената и засегната територия, която е с размерите на България?!От снимките за последствията, които русия нанесе на този миролюбив, скромен, трудолюбив народ ТУК:facebook.com/photo.php?fbid=175665860093825&set=pcb.175667023427042&type=3&theater да не си помислите, че след обявяване на независимостта на Казахстан , Русия е дала и една рубла за лечението на раково болните казахи, за родените деца с малформациии?! Неееее.... Това е над широката и любяща руска душа. Защо да плащат компенсации, като може парите да ги използват за нови бомби, танкове и ракети?!
  : 0 !
 • Христос възкръсна! Наистина възкръсна! 9 Христос възкръсна! Наистина възкръсна! преди 5 месеца Профил на трол?
  Не вярвам в искреността на Пожарникаря, когато ни говори смирено за пренасянето на Благодатния огън на Божията светлина с правителствения самолет от Ерусалим.Великденско чудо е, че пропусна да оприличи обещавания от него ( но само ако продължава да е на власт) остатък от магистрала “Хемус” на своя “Виа Долороса”.НО ни вещае ( ако го крепим на власт ) Той се кани да ни прокара един “Турски поток” с виж още ›› ОЩЕ руски газ докато се задавим напълно от монополната си зависимост от Третия Рим. Вековната руско-турска дружба за българска сметка трудно може да намери по-добра символична илюстрация от тази жизнегадостна картина. За нея Той ни казва, че била въпрос на пари, върховната му ценност, с която измерва жертвоприношението на България на олтара на интересите на евразийските ни владетели. Стига да ни се падне някое парче суджук и на нас по средата на евразийския сандвич.Борисовата “Виа долароса” ни води всъщност към “новия Ерусалим” в т.н. Трети Рим(ivo.bg)
 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ПРАВОСЛАВЕНЪ ВЕЛИКДЕНЪ Е ИСУСЪ ВОСКРЕСЕ ВАВИЛОНОВО КЕ ПАДНЕ. ОВО ДЕ ГО ГРАДИ яшпуя ха машиах. ТЪРГОВЦИТЕ ОТНОВО КЕ БИДАТ ИЗГОНЕНИ.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ПРАВОСЛАВЕНЪ ВЕЛИКДЕНЪ Е ИСУСЪ ВОСКРЕСЕ. БЛУДНИЦАТА европейска ЛАЕ АМА ОНО ВАВИЛОНОВО КЕ ПАДНЕ. НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ДОБРИТЕ ХОРА АМА СВОБОДАТА ИСКА И ЕКЗАРХ , ИСКА И КАРАДЖАТА. НЕ СЕ ПРОДАВАЙ НА UNITED WORLD GOVERENMENT. Е ОВО Е дявола. НЕ СЕ ЛЪЖИ ПО ПРОПАГАНДАТА И НЕ СЕ ПРАВИ НА ИСУСЪ , А БЪДИ ПРОСТО ОТ СЪПРОТИВАТА.
 • JADY ORDER unit 6 JADY ORDER unit преди 5 месеца Профил на трол?
  АБЕ АКО НЕ ВИЕ , ТО ВАШИТЕ ИДЕЙНИ ЗАМЕСТНИЦИ , СЛУГИ НА UNITED WORLD GOVERENMENT*BABYLON*CLUB 33 , НО КЕ СЕ СЛУЧИ, КЕ ГО УСЕТИТЕ КАТО ДОЛЕТИ С ВЯРНА МУ ЧЕТА/ JADY ORDER/ И КАТО СЕ РАЗВИХРЯТ ОНЕЗИ МЕЧОВЕ ОТ ЗВЕЗДНА ПЛАЗМА И ТОГАВА ДРУГА ПЕСЕН КЕ ПЕЕТЕ. КАТО ПИЛЦИ У НЕБРАНО ЛОЗЕ КЕ БИДИТЕ. ИСУСЪ ВОСЕКРЕСЕ. BABYLON KE PADNE.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Христос Воскресе! Нека да си припомним, че трябва да се покаем и да не грешим повече, за да влезем в Божието Царство! Приемете жертвата на Божия СИН, ТОЙ плати висока цена, приемете я и ще имате вечен живот на Небето!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  И добър живот на земята! Господ Исус(ЯШПУА ХА МАШИАХ на еврейски) променя живота, ТОЙ прави всичко ново- нова работа, нови доходи, ново здраве, нов характер и т.н ВСИЧКО ново.
  : 2 !
 • София Банишора 4 София Банишора преди 5 месеца Профил на трол?
  Йехова бога на небесните войства ви наказва за греховете който сте извършили спрямо близък човек или познат от улицата те били като малките деца във църквата да ва ли на великден на бедните хора несе лъжете попе по погледай никакво добро няма във хората на България като цяло
 • до 4 4.1 до 4 преди 5 месеца Профил на трол?
  Не се сърдете на хората, викнете към Небето, Бог чува, Неговият СИН е възкръснал и ВИНАГИ е готов да помогне! Кажете: Господи Исусе, прости ми греховете, снабди нуждите ми - и ще видите чудесата, които ТОЙ върши за децата СИ! Пробвайте! Безплатно е!
  : 1 !
Нагоре