Празнуваме Ивановден!

8541
Празнуваме Ивановден!
Снимка: община Тетевен

На 7-и януари православните християни почитат паметта на Свети Йоан Кръстител. Наричан още "Предтеча", той е пророкът, подготвял хората за раждането на спасителя Исус Христос, както и негов кръстител във водите на река Йордан.

Имен ден днес празнуват Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна. Сред хилядите именници, носещи името Иван и производните му са 228 546 мъже, а жените, които празнуват днес са 127 404. Иван и Иванка са сред най-разпространените български имена у нас, според най-актуалната национална статистика, публикувана на връх Богоявление. Жените, носещи името Иванка у нас са 55 260, а мъжете с име Иван – 147 644.

Повече от 16 000 именници на Йордановден и Ивановден в старозагорска община

3713 граждани с настоящ адрес в община Стара Загора към 4 януари 2019 г. ще празнуват имен ден на Богоявление (Йордановден) в неделя. 8...

Свети Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елисавета е заченала техния първороден син. Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно".

Традиционно днес във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. И на 7-и януари ритуалното къпане от Йордановден продължава, като за някои части от страната дори е по-характерно да се извършва днес. Ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото название на празника - Женски водици.

Народните традиции и обичаи повеляват на Ивановден кума или девера да "къпят" младоженците, сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода. Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, тъй като този ден е посветен на кумството и побратимството, чийто покровител е Свети Йоан Кръстител. Обредното къпане завършва с размяна на подаръци.

Над 350 000 българи празнуват Ивановден

Над 350 000 българи празнуват имен ден на Ивановден, който отбелязваме днес (7 януари). Според данните на националната статистика към ...

Обредите и обичаите, които се изпълняват на Ивановден, се свързват с очистителната сила на осветената вода на Йордановден. "Мръсните дни" вече са отминали и хората обръщат поглед към сбъдването на предвещанията за здраве, щастие и берекет. На празничната трапеза присъстват фасул, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка. Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Преподобни Иларион Нови

Св. Матрона Солунска

Св. архангел Гавриил

Благовещение e

Преподобни Захария

Свети мъченици Филит и Лидия

Св. мъченица Дросида

Свети Яков Изповедник

Св. Фотина - Самарянката

Йосиф Обручник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com