X
 
 

Св. мъченик Никифор Антиохийски

976 2
Св. мъченик Никифор Антиохийски
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com
В град Антиохия един свещеник, на име Саприкий, и един християнин, на име Никифор, били свързани помежду си с тясно приятелство. В такава дружба те проживели няколко години. Но духът на злобата смутил мира, който съществувал между тях; те се скарали и страшна вражда заменила предишното приятелство. След известно време обаче Никифор разбрал, колко грешни и неугодни Богу са чувствата на вражда и пожелал да се помири със Саприкия. Но Саприкий не искал и да чуе за това. Напразно Никифор прибягвал до посредничеството на общи приятели. Саприкий упорствувал в своята вражда, забравяйки, че Господ не приема молитвите на тия люде, които таят в ръцете си злоба против ближния. Той не искал и да чуе за Никифора. Когато тоя със сълзи падал при нозете му и го молил за примирение, Саприкий мълчаливо се отдалечавал и не искал дори да погледне предишния свой приятел.

Това било около половината на третото столетие. Настанало тежко гонение против християните. Саприкий, като свещеник, бил хванат пръв и отведен на съд при управителя Той безстрашно изповядал пред него вярата си.

Св. преподобна Домника

През време на император Теодосий Велики (379-395 г.) и на патриарх Нектарий (381-397 г.) в Цариград пристигнала от Картаген благороднат...

– Нашита царе Валериан и Галиен – казал управителят –заповядват: всички, които се наричат християни, или да принесат жертва на боговете, или да бъдат предадени на мъчителна смърт.

– Аз съм християнин – отговорил Саприкий. – Покланям се само на истинския Бог, Създателя на света, и не мога да се поклоня на идолите, които само са създания на човешки ръце.

Управителят заповядал жестоко да мъчат Саприкия, който с необикновена твърдост претърпял ужасните страдания и казал на управителя: "Ти имаш власт само над тялото ми, а душата ми Бог пази. Който я е създал!" Като видял, че мъченията не могат да склонят Саприкия да се отрече от вярата, управителят го осъдил на смърт.

Повели свещеника към лобното място. Изведнъж шествието било спряно от Никифора. Като паднал при нозете на Саприкия, той му казал: "Мъчениче Христов, прости ми, ако съм виновен пред тебе!" Но Саприкий с гняв се отвърнал от него. Никифор продължавал да го моли: "Мъчениче Христов! – повтарял той – прости ми, ако аз, като човек, съм съгрешил пред тебе. Ти скоро ще получиш мъченически венец от Христа, понеже не си се отрекъл от Него и твърдо си изповядал Неговото свято име. Прости ми преди смъртта си!"

Саприкий не искал дори да отговори на Никифора. Толкова силна била враждата му. Войниците, които го отвеждали на смърт, се чудели как може един човек пред смъртта си да таи толкова злоба и омраза. Те казали на Никифор: "Тоя човек отива на смърт. Той вече не може да ти вреди. Защо трябва толкова настоятелно да го молиш за прошка?

Сретение Господне

Като се изпълниха осем дена, за да бъде обрязан Младенецът, дадоха Му името Иисус, наречено от Ангела, преди да се зачене Той в утробат...

– Вие не знаете, какво желая аз от изповедника Христов, – от говорил Никифор. – Но Бог знае това.

Когато дошли на определеното място, Никифор трети път казал на Саприкий: "Моля те, мъчениче Христов, прости ми, ако аз, като човек, съм съграшил пред тебе. Писано е: Искайте и ще ви се даде (Мат. 7:7), аз искам от тебе прощение".

Но и тук Саприкий останал неумолим, не приел молбата на брата, не смекчил гнева си, и Господ го наказал за неговото жестокосърдие. Господ, праведният Съдия, отнел от него благодатната сила, която го укрепявала сред мъченията, и сърцето на Саприкий, немилосърдно и жестоко, се изпълнило веднага с малодушен страх от смъртта. Когато дошло времето да наведе глава под меча, той веднага се отрекъл от Христа и извикал с висок глас: "Не ме убивайте! Ще направя всичко, каквото заповядват царете: ще се поклоня на боговете и ще им принеса жертва".

Тия думи ужасили Никифор. "Какво правиш, възлюбени брате? – извикал му той. – Опомни се, не се отричай от Господа, не изгубвай небесния венец, който ти си сплел чрез много страдания! Ти вече стоиш пред вратата на чертога Христов, и Господ ще ти даде вечен живот за временната смърт, която ще приемеш за Неговото име!" Но увещанията на Никифор останали безполезни. Саприкий затворил сърцето си за гласа на любовта и милосърдието, и то сега останало глухо и за спасителните съвети. Той повторил отречението си. Тогава Никифор, обръщайки се към войниците, извикал: "Мене със смърт накажете! Аз съм християнин!" Един от войниците се затекъл при управителя и му разказал, че Саприкий се отказал от Христа, но един друг, на име Никифор, се обявил за християнин и бил готов да умре за вярата си. Управителят заповядал да освободят Саприкий, а на Никифор да отсекат главата. Никифор радостно склонил глава под меча.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Почитаме Св. Трифон

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родители...

Actualno.com

Етикети:

  • слово от БОГА ЯХУВЕХ (ЙЕХОВА) 1 слово от БОГА ЯХУВЕХ (ЙЕХОВА) преди 2 седмици Профил на трол?
    ......Вие МЕ съблазнявахте и изкушавахте, о, врагове МОИ! Хвърлихте морала обратно към МЕН, лицето на ЯХУВЕХ/ ЙЕХОВА! Вие дори се опитвате да имитирате живота и живот да давате! Вие не сте БОГ! Ще ви покажа кой е БОГ ВСЕМОГЪЩ! ИМА САМО ЕДИН ЯХ! ИМА САМО ЕДИН ЯХУШУА/ ИСУС! И ИМА САМО ЕДНА ИММАЯХ, СВЯТА ДУХ! Вие правите плановете си и смятате, че хората са замаяни, в кома. Те дишат въздух с виж още ›› отрова, в резултат на което очите им се фокусират върху такива глупости като Покемон(Pokeman Go)? Това отваря врата към ада, викайки демони! Вие сте били предупредени! Сега какво ще правиш с това?! Точно както АЗ предупреждавах за книгата за Хари Потър, децата ви ще бъдат демонизирани и АЗ ви попитах какво ще направите? Ще се подчините ли? Или ще позволите на училищата да учат това? Не идвайте при ЯХУШУА и не искайте детето ви да бъде освободено, когато умишлено сте го допуснали! АЗ СЪМ ЯХУВЕХ! И АЗ не се променям! И АЗ съм ЯХУШУА! И АЗ не се променя! Няма значение коя година е! НАШЕТО Слово е твърдо и НИЕ ще направим всичко, което казваме и планета Земя, АЗ отказвам да се извиня на Содом и Гомор и седемте града! Вие се подигравате с творението! И така, БОГЪТ НА СЪЗДАНИЕТО ще ви се присмива, когато викате за милост! Тези, които не принадлежат на ЯХУШУА, няма да намерите милост. Така че, това е новото Пророчество, защото сатана иска да ходи пред МЕН и да спре следващите Пророчества. Покайте се за греховете си! Паднете на лицата си! Само в ИМЕТО на ЯХУШУА има СПАСЕНИЕ! Има само ЕДИН ХОДАТАЙ, който идва пред МОЯ Трон и само в ИМЕТО на ЯХУШУА, и само чрез НЕГОВАТА Пролята КРЪВ. ....Тези, които принадлежат на МЕН са онези, които са измити в Пролятата КРЪВ на ЯХУШУА - те са тези, които следват и се подчиняват на ЯХУШУА - те са тези, които се покланят на ЯХУШУА - те са тези, които се подчиняват на МОИТЕ закони, защото знаят, че законите няма да ги спасят! ИМЕТО ЯХУШУА и КРЪВТА ги спасиха, но те все още искат да бъдат Пазители на заповедите! Да се ​​обрязвате в сърцето и да се подчинявате на Първия закон, да МЕ обичате с целия си ум, с душата си, с тялото си, с тяхното същество! Това е Първият закон: “Да възлюбиш ГОСПОДА на своя БОГ!” Това съм АЗ, ЯХУВЕХ! Това съм АЗ, ЯХУШУА! И това съм АЗ, ИММАЯХ! Повече от всичко или някой на тази земя! Това е обрязване на сърцето, където искате да следвате други закони, не само Десетте Заповеди, но и Законите на Тората, които трябва да се спазват по това време. И АЗ ви обещавам това, когато се подчинявате на всяко МОЕ Слово, което казвам, когато дойде глад, пак ще има манна на земята. Ще изпратя МОИТЕ Свети Ангелите, за да нахранят тези, които трябва да бъдат хранени........ (Изадка от Пророчество 137) прочетете цялото пророчество на сайта на служението: amightywind.com или allmightywind.com
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Тези мъчители на Божиите деца, ще бъдат подложени в Ада на същите мъчения през вечността. БОГ е справедлив и любящ, но и Свят и гневен срещу греха в този свят.
    : 0 !
Последно в Актуално