Свети мъченик Никандър

919
Свети мъченик Никандър
Снимка: БГНЕС

Свети Никандър живял в Египет по време на царуването на ДиоклетианРечник. Този благочестив човек по занятие бил лекар. Той постоянно посещавал намиращите се в тъмница свети мъченици, които страдали за Христа, лекувал раните им, носел им храна и погребвал телата на убитите мъченици.

Веднъж той видял тела на мъченици, захвърлени в полето, за да бъдат изядени от зверовете, но не се осмелил да се приближи към тях през деня, тъй като се боял да не бъде хванат от мъчителите, защото бил немощен човек и се плашел от ужасните мъчения, докато Божията благодат не го укрепила.

Св. Софроний Премъдри, патриарх Йерусалимски

Св. Софроний, един от най-ревностните защитници на православието против заблужденията на лъжеучителите, се родил в Дамаск в VI в. от бо...

Когато настъпила нощта, той се отправил към телата на светите мъченици, пренесъл ги на раменете си, обвил ги в чисти плащаници и ги погребал на скришно място. Но един езичник го видял и донесъл на управителя.

Свети Никандър бил хванат от мъчителите и подложен на жестоки мъчения, но не се отрекъл от Христа, а мъжествено и радостно претърпял всичките тези мъки, от които по-рано се боял.

Мъчителят, като видял неговата непоколебимост в изповядването на Христа, подобна на непоклатим стълп и на неподвижна планина, заповядал да бъде одран жив и след това да го обезглавят. Така светият мъченик, като се съблякъл от ветхия земен, се облякъл в новия небесен човек. След отсичането на честната му глава той, като прославен член, се присъединил към пречестния Глава - Христа Господа и царства заедно с Него вечно, прославяйки с ликовете на светите мъченици Пресветата Троица.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Св. свещеномъченик Василий Амасийски

Св. апостол и евангелист Марк

Св. свещеномъченик Сава Стратилат

Свети мъченик Лазар Български

Св. преподобни Теодор Сикеот Анастасиополски

Св. свещеномъченик Януарий

Св. Анастасий Синаит

Св. преподобни Йоан Вехтопещерник

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Св. преподобни Акакий, епископ Мелитински

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. свещеномъченик Василий Амасийски
Св. свещеномъченик Василий Амасийски

На 26 април 2024 г. църквата почита Св. свещеномъченик Василий Амасийски. Линикий В края на ІV век (395 г.) Римската империя била разделена...