16 нестандартни употреби на солта в домакинството

1098
16 нестандартни употреби на солта в домакинството
Снимка: iStock/Guliver

Солта има много нетрадиционни приложения у дома. Може да бъде използвана за почистването на електрически уреди, премахване на мръсотия и др. Нека да разгледаме 16 от тях:

Поддържайте фурната чиста

Когато тенджерата заври, поръсете сол върху котлона. Ако почистите тази област в края на готвенето, тя ще се изтрие веднага. Няма нужда от грубо търкане.

Почистете тигана

Солта може да се използва като абразив за бързо премахване на петна от тигани. Използването на по-едра сол ще има по-голям ефект. За мазен тиган можете да поръсите сол върху тигана и да го оставите да престои 10 минути, преди да изстържете петното.

Освежете дъската си за рязане

Освежете и почистете дървените дъски за рязане със сол и лимон. Разполовете лимона и го поръсете със сол. Натрийте дъските за рязане с резени лимон и ги изплакнете. Ще изглеждат по-ярко и ще миришат страхотно в следващия ви готварски проект.

Спрете пяната

Ако във вашата пералня или съдомиялна машина се образува много пяна, можете да поръсите сол, за да премахнете всички следи от въздушни мехурчета.

Почистете дренажната система на къщата си

Това нежно решение изчиства лесно запушванията в сифоните у дома. Изсипете 1 чаша сол, 1/2 чаша бял оцет и 1 чаша сода за хляб в запушения канал. Оставете да престои 10 минути, след това изсипете 0,5 галона гореща вода в канала, последвано от гореща вода. Запушването ще се разхлаби и ще изчезне.

Почистване на вазите

Вместо да се мъчите, опитвайки се да почистите вазата, добавете чаша сол и хладка вода в нея. Накиснете за 5 минути, разклатете вазата за около 1 минута, след което изплакнете. Вашата ваза ще бъде лъскава и чиста.

Коя сол е най-полезна?

Почистете кафе машината

Кафето ви горчи ли? Вашата кафе машина може да е замърсена. Напълнете тигана с вода и добавете 4 супени лъжици сол. Изсипете сместа в кафеварката и я включете. Изчакайте кафемашината да завърши своя цикъл, след това налейте чиста вода и изплакнете.

Полирайте сребро

Поддържайте среброто да блести с щипка сол и алуминиево фолио, като използвате тези прости стъпки за почистване. Солта може да се използва и върху мед и месинг. Смесете равни части сол, брашно и оцет, за да избършете медта или месинга с кърпа, изплакнете и полирайте, за да блести като нова.

Проверете свежестта на яйцата

Не сте сигурни дали яйцата ви са пресни? Разтворете 4 супени лъжици сол в 2 чаши студена вода в малка купа и пуснете яйце в разтвора.

Предотвратяване на разпръскване на пържена храна

Никой не обича пръскането на прясно изпържено олио. Следващия път добавете щипка сол към маслото, за да не пръска.

Подновява естествените влакна за по-дълъг живот

Направете почистващ препарат, като добавите половин чаша сол към чаша топла вода. Използвайте го и твърда четка за почистване на мебели и аксесоари. Тази смес също прави сламената метла да издържи по-дълго. Просто накиснете метлата за 20 минути и след това изплакнете.

Колко сол на ден е полезно и как да не прекаляваме

Премахнете замръзването на прозорците

Ако размразяването на прозорците ви всяка сутрин е мъчение за вас, изчистете ги със сол. Предната вечер избършете прозорците на колата си със солена вода. Сутринта няма да има натрупвания на лед.

Премахнете мазните петна по дрехите

Бързо почистете мазното от дрехите, като втриете една част сол и четири части алкохол в петното. Това също работи чудесно за петна от мазнини или масло по дрехите. За дрехи поръсете мястото със сол. Солта попива мазнината, така че дрехата да се изпере по-лесно.

Почистете ютията си

За да почистите ютията си, поставете я на най-горещата й настройка върху парче вестник, поръсено със сол. Прекарайте ютията върху солта няколко пъти, за да я почистите.

Попийте лак за нокти

Ако случайно разлеете лак за нокти, не губете време в опити да го почистите. Вместо това изсипете купа със сол върху разлятото и го оставете да престои около 10 минути. Солта ще втвърди лака и ще ви позволи лесно да го премахнете, без да правите по-голяма бъркотия.

Яйцата се обелват по-бързо от обикновено

Добавянето на чаена лъжичка сол към водата при варене на яйце прави черупката му много по-лесна за обелване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com