Експерти: Ето защо спортните дрехи все още миришат след пране

1724
Експерти: Ето защо спортните дрехи все още миришат след пране
Снимка: iStock

Според експертите 70% от мръсотията в прането се причинява от телесни замърсявания, които са невидими за окото - пот, кожни клетки, сол и  себум. Ако не бъдат отстранени с ефективен перилен препарат, тези замърсявания се натрупват и утаяват във влакната на нашите дрехи. Най-труден за премахване е себумът, защото е много лепкав и полепвайки по влакната привлича и други замърсявания, причиняващи миризми, които след това полепват по тъканите.

Прането на дрехи в гореща вода стопява себума, но повечето от нас не тренират с дрехи, изработени от естествени влакна като памук, които могат да издържат на високи температури. Вместо това носим дрехи от синтетични влакна, които изискват пране със студена вода, така че себумът буквално полепва.

Хак за почистване: Как да премахнете следите от грим от бялата хавлия?

Много е важно да използвате правилния перилен препарат, за да премахнете замърсяванията, причиняващи неприятна миризма, от вашите дрехи. Някои перилни препарати не се справят по-добре от водата за премахване на телесните замърсявания, които причиняват миризми. Тежките парфюми в тези перилни препарати маскират миризмите от прането, но когато парфюмите избледнеят, миризмите отново стават забележими. Ако дрехите ви изглеждат чисти, но миришат лошо, те не са чисти.

За съжаление повече от 60% от днешното пране са синтетични или смесени тъкани, но традиционният перилен препарат никога не е бил предназначен за почистване на тези тъкани. То винаги е бил фокусиран върху премахването на петна.

Каквато и марка перилен препарат да използвате е важно да е в правилната доза, когато перете спортните си дрехи. Използването на твърде малко перилен препарат не само означава, че петната няма да бъдат премахнати, но също така позволява замърсяването на тялото да се натрупа върху вашите дрехи, което води до миризми и мръсотия.

И не оставяйте спортни екипи или кърпи в чантата си за фитнес, докато са влажни. Мухълът и плесента могат да растат в рамките на 6 до 12 часа. Винаги оставяйте вашите дрехи или кърпи да изсъхнат на въздух, преди да ги поставите в коша за пране или друго затворено пространство. И тъй като миризмите се прехвърлят между дрехите е препоръчително да имате отделен кош за пране за спортни дрехи, за да ги държите далеч от работните и ежедневните дрехи.

Защо опитните домакини слагат топка за тенис в пералнята?

7 съвета, за да поддържате дрехите си за фитнес във върхова форма

  • Винаги проверявайте етикета за грижа и  информация как да се грижите за дрехата;
  • Студено пране, сушене на въздух: Изперете дрехите в пералня със студена вода и ги оставете да изсъхнатна въздух. Това помага за запазване живота на ликрата и други синтетични материи и поддържа формата на вашите дрехи;
  • Обръщайте дрехите наопаки: Обръщането на дрехите наопаки преди пране ще защити външните им повърхности и ще позволи на перилния препарат да се справи директно със замърсяванията;
  • Перете заедно еднакви дрехи: Перете синтетичните тъкани заедно и избягвайте да ги перете с нещо абразивно, като деним или дрехи с велкро или ципове;
  • Не използвайте омекотител за тъкани: Избягвайте използването на омекотител за тъкани, защото той покрива техническите тъкани и възпрепятства способността им да попиват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com