Ето как да получите чисти и благоуханни възглавници, без да ги перете в пералня

36600
Ето как да получите чисти и благоуханни възглавници, без да ги перете в пералня
Снимка: iStock/Guliver

Аромат на лавандула нежно ви обгръща и кани на пътешествие в света на сънищата. Или поне така би ви се искало. Изпрали сте спалното бельо с препарати в любимия аромат, но възглавницата ви не мирише така, както бихте искали. Вероятно се нуждае от почистване и само прането на калъфката не е достатъчно. Преди да я пъхнете и нея в пералнята машина и да я съсипете, вижте как може да се сдобиете с благоуханни и чисти възглавници, без да ги перете в пералня и да рискувате да ги повредите. Съветите ще са ви от особена полза, ако възглавниците ви са луксозни и не подлежат на изпиране в пералня машина и ще ви посочат единствения начин за почистване на възглавници, които не подлежат на изпиране.

Чисти възглавници, без да ги перете в пералня машина – вижте как

1.  Отстранете праха и космите

Ако говорим не за възглавницата ви за сън, а за тези, които са декоративни и почти не употребявате, нищо чудно да са покрити с прах. Най-лесен и ефективен начин да го отстраните е с прахосмукачка, като използвате накрайник за тапицерия. Продължете с четка и ако имате домашни животни – със специална ръкавица за обиране на космите от тях. Ако подобна ръкавица не е налична в дома ви, то валякът за мъх за дрехи ще ви свърши същата работа. В краен случай може да използвате тиксо. Никакви мъхове, косъмчета и други полепнали боклуци нямат шанс пред тиксо, което лепи добре.

Дори старите чаршафи ще станат бели като сняг, ако направите това

2.  Никога повече петна

Не чакайте времето за почистване, ако се е появило петно на възглавницата. Реагирате веднага. На всеки се случва да разлее напитката си върху възглавницата на канапето. Или кафето сутрин рано върху възглавницата в леглото. Попийте незабавно и обработете на място с малко препарат за петна или сапунен разтвор, ако се налага и след него с чиста кърпа. Ако чакате, мръсотията ще проникне дълбоко в тъканите и почистването ще е много по-трудно. При незабавна реакция от ваша страна, може да имате чисти възглавници, без да ги перете в пералня. Внимавайте обаче с какво попивате и търкате петната. Ако попивате течност, която се е разляла, нека това да става с попивателна хартия или бели салфетки. Не използвайте цветни и с принт. Цветовете от тях могат лесно да се прехвърлят върху мокрото от разляната течност и да се сдобиете с по-голям проблем и оцветяване вместо с чиста възглавница. Ако се налага да търкате петно, правете го с бяла хавлиена кърпа поради същата причина.

3.  Правилно сушене

Когато обработите петно на место, не се опитвайте да изсушите възглавницата незабавно. Оставете да изсъхне естествено. Ако използвате източник на топлина или ютия, това може да я съсипе, а не да ви помогне да чистите възглавници, без да ги перете в пералня.

4 грешки, които допускате, когато перете чаршафи

4.  Премахнете лошите миризми

Тютюн, мухъл, застояло, ястия – всички тези аромати попиват във възглавницата ви, правейки я неприятна за ползване. Може да се справите с отблъскващите миризми и да имате приятно ухаещи възглавници, без да ги перете в пералня. Просто използвайте сода за хляб. Поръсете я върху възглавницата и я почистете с прахосмукачка след 30 минути. Ще останете приятно изненадани от резултата. Содата ще абсорбира като гъба всички неприятни миризми.

5.  Лавандулово поле или розова градина

Мечтаете възглавницата ви да ухае както чаршафа? Може да го постигнете и без да я перете в пералнята. Снабдете се с ароматен спрей с любимото ухание, който хармонизира с праха и омекотителя ви като аромат, и напръскайте леко възглавницата. Преди това е добре да я проветрите поне за няколко часа на терасата или простора. Сънищата ви със сигурност ще бъдат по-приятни и цветни, когато спите на благоуханна възглавница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com