Ето какво да добавим към прането за избелване на пердетата до блясък!

23457
Ето какво да добавим към прането за избелване на пердетата до блясък!

В началото трябва да уточним, че става дума за пердета (завеси) от тюл. Естествено, завеси от друг материал или боядисани в друг цвят може изобщо да не се нуждаят от избелване.

Как да перем тюл?

За да предотвратите утаяването на перилния препарат върху тюла, добавяте във водата 250 г обикновена сода. Намокряте завесата и я натърквате със сапун за пране или гел за миене на съдове. Оставяте я във вода за 2-3 часа. Изплаквате и изпирате на ръка с малко количество препарат за пране - или в пералня в режим на деликатно пране при температура 30°C (възможно е в режими "Вълна" и "Коприна"). Резултатът винаги е изряден: тюлът става снежнобял, няма дори намек за жълтеникавост.

Перфектно избелване на пожълтелите пердета!

Как да избелим тюл със сода?

Преди пране поставете тюла в калъфка за възглавница или специална мрежа за пране. Накиснете тюла за няколко часа в топла вода (не повече от 30-40 градуса) заедно с малко препарат за пране. Поставете тюла в пералнята и я настройте за деликатно пране без центрофугиране при температура максимум 30 градуса.

Как да избелим тюл в пералнята?

Прането с въздушни мехурчета ефективно избелва тюла. Въздухът и водата разтварят и активират гранулите на перилния препарат. Те бързо проникват в тъканта и лесно отстраняват мръсотията.

Съвети при избор на пердета

Как да избелим тюл с препарат и сол?

Накисвате завесите за няколко часа в солен разтвор. Солта перфектно "издърпва" праха и придава блясък на тюла. Източете мръсната вода и изплакнете. Измийте отново в топла вода и сапун за пране. Тюлът веднага ще изсветлее. Изплакнете в течаща вода. За да фиксирате резултата, изперете завесите в пералнята. Солта придава на завесите еластичност.

Как да избелите тюл с амоняк и водороден прекис?

Този метод е ефективен за сравнително нови завеси, които не „страдат" от жълтеникавост или сивота. Накисвате ги, за да "премахнете" мръсотията и праха. Изплаквате. След това се перат в пералня. Приготвяте избелващ разтвор: добавяте 6 с. л. сол към 8 л вода, 50 г перилен прах, 1 с. л. амоняк и 1 с. л. 3%-ов водороден прекис. Разбърквате, за да разтворите праха и солта, и накисвате тюла за 5 часа, а за предпочитане цяла нощ. Ще се изненадате: водата ще стане черна макар завесите да са били изпрани преди накисването. Тюлът забележимо ще се избели. Ако тъканта не е много набръчкана, закачете я веднага на перваза. Така ще се изглади под собствената си тежест.

С този трик ще забравите за гладенето на пердетата

Как да избелите завеси с борна киселина?

Старият пожълтял тюл ще придобие втори живот и по следния начин. Добавяте шепа сода за хляб и пакетче борна киселина към сапунена вода. Накиснете завесите за един ден, периодично разбърквайки ги в легена. Водата ще се замърсява постепенно, защото изтегля мръсотията, която е била погълната от тъканта. След това перете в пералня на включен деликатен режим.

Добре е също така да колосате завесите от капрон и други изкуствени материи. Колосаните завеси поддържат формата си и се перат добре. Прахът не прониква в структурата на материала, а при колосването се утаява върху защитния филм.

Как да колосаме тюл?

Пригответе паста: 2 с. л. нишесте се залива с чаша студена вода и се разбърква до гладкост. Изсипвате разтвора на тънка струя в тенджера с вряща вода, като разбърквате непрестанно с цел да не се образуват бучки. Щом започне да кипи, отстранявате от огъня. Прецеждате през цедка или тензух. Изсипвате този разтвор в купа със студена вода и разбърквате. Изплаквате тюла, изцеждате и закачвате, за да се оттече водата. Най-добре е завесите да се гладят, докато са още влажни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници