Как да върнем цвета на избелелите черни дрехи?

12927
Как да върнем цвета на избелелите черни дрехи?
Снимка: iStock

Грижата за черните дрехи е не по-малко трудна от белите. Черното облекло е много практично и стават ежедневие за много хора. Основният недостатък на черните дрехи е тенденцията към постепенното им избеляване. Независимо от вида на материята, при интензивно носене и след многократно пране те могат да избледнеят и да загубят първоначалната си свежест и яркост на цвета.

Защо черните дрехи губят цвят?

Абсолютно всички видове тъкани се третират с бои, които постепенно се отмиват в процеса на пране. Боята може да избледнее на слънце, най-активната загуба на цвят се наблюдава при естествен памук и лен.

Друга често срещана причина е редовното гладене на дрехи с много гореща ютия. Много хора забелязват, че дори ако черните дрехи се съхраняват в гардероба за дълго време, с течение на времето те също стават избелели.

Много домакини са забелязали, че черните дрехи са склонни да избеляват много при пране. Поради тази причина е препоръчително да се перат отделно от всички останали, тъй като при всяко пране дрехите губят част от боята. Важно е да се отбележи, че подобни проблеми могат да възникнат и при много скъпи маркови артикули. За оцветяването им, разбира се, се използват много скъпи и висококачествени багрила, но с течение на времето те също могат да загубят първоначалните си свойства и яркост. За да се предпазите от подобни проблеми, трябва да се научите как правилно да се грижите за дрехите си.

Как да върнем цвета на избелелите черни дрехи – съвети:

За да не се налага да решавате как да върнете черния цвят на дрехите, важно е да запомните основните правила за пране на черни дрехи. Няколко прости съвета ще ви помогнат:

·         Оптималната температура за пране на черни дрехи е 30 - 40 градуса.

·         Преди пране дрехите трябва да се обърнат наопаки, за да се предпазят външните части от механичното въздействие на барабана.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

·         Не перете много неща едновременно, тъй като това ще затрудни изплакването им. Дори след енергично изплакване по черната тъкан може да останат бели петна от прах.

·         Не използвайте твърде интензивни и концентрирани препарати за пране, забранено е използването на прахове с добавен хлор за черни дрехи.

·         Използвайте специални изплаквания за черни предмети, те ще помогнат за предотвратяване на измиването на боята.

Като следвате тези прости съвети, можете да запазите черните дрехи ярки дори след многократно пране.

Как да върнем цвета на избелелите черни дрехи с помощта на народни средства?

Когато решавате как да възстановите черния цвят на дрехите, не всеки прибягва до закупуване на специални химикали. Има много атрактивни начини, които могат да бъдат приложени с безопасни и познати средства, те се намират във всеки дом. Едно такова универсално средство е оцетът, който се използва за цветни дрехи, включително черни.

Оцетът има способността да фиксира и подобрява цвета и може да се използва за приготвяне на отлично изплакване на дрехите. Когато вещите вече са изпрани, те трябва да се потопят в разтвор от леко топла вода и оцет (1 супена лъжица 9% оцет на литър вода). Те трябва да се накиснат в този препарат за изплакване за 20-30 минути и след това да се изсушат на чист въздух.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Друг чудесен начин е да използвате изплакване със сода за хляб и сол. Разредете голяма щипка сол и супена лъжица сода в 1 литър вода, след което поставете черното нещо там за 30 минути. Този метод помага не само да запазите цвета, но и да придадете на нещата красив блясък.

Един от най-необичайните начини за възстановяване на цвета на черните дрехи се основава на използването на разтворимо кафе. Трябва да разтворите около 50 грама кафе в литър гореща вода, да разбъркате добре и да оставите течността да изстине. Артикулът се накисва в получения разтвор за 30 - 40 минути, след което се изсушава. Ако разтворимото кафе не е на разположение, можете да го замените с черен чай.

Уникален продукт, който може да придаде на черните дрехи девствен блясък, е естественият тютюн. Тютюнът трябва да се вари около 30 минути (15 грама тютюн са достатъчни за 1 литър вода), след това оставете разтвора да изстине и просто поставете дрехите в него. Необходимо е да ги държите в разтвора не повече от половин час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com