Как и защо да се отървете от мухъла в къщата?

7760
Как и защо да се отървете от мухъла в къщата?
Снимка: iStock

Мухълът е неприятен проблем, с който понякога не е толкова лесно да се справим. Но има доказани методи, които ще прочистят пространството и ще помогнат фундаментално да се отървете от гъбичките, така че да не се върнат.

За да се отървете от този неприятен проблем, експерти съветват внимателно да огледате помещението, в което се натрупва мухъл.

На първо място е необходимо да се обърне внимание на причината и да се отстрани. А за премахване на мухъла трябва да се използват специални продукти, които съдържат дезинфекциращи елементи.

Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

Истина или мит?

Що се отнася до широко разпространеното убеждение, че водородният прекис помага в борбата с мухъла, то може да се нарече само частично оправдано.

Ако някъде се установи образуване на мухъл и е обработено с водороден прекис, възможно е да се извърши пълна дезинфекция на повърхността. Но ако гъбата е някъде по-дълбоко, тогава водородният прекис, разбира се, няма да помогне.

Има много други лекарства, които са по-агресивни, които са по-ефективни, които са специално предназначени за дълбоко проникване.

Защо мухълът е опасен?

Когато човек е в помещения с мухлясали повърхности, той вдишва спори на мухъл, прах с отпадъчни продукти от гъбичките и техните мъртви микрочастици.

При дишане в човешкото тяло навлизат и токсични вещества, отделяни от плесенните гъби по време на техните жизнени процеси - микотоксини. В допълнение, спорите се установяват върху човешката кожа и храна.

В допълнение, спорите се установяват върху човешката кожа и храна. Така мухълът засяга не само дихателните пътища, но и лигавиците, кожата и стомаха.

Кога да алармираме?

Как можете да разберете, че точно заради този проблем сте болни? Най-честите симптоми са лош сън, чести главоболия, постоянна слабост, намалена работоспособност и кървене от носа.

Понякога гъбичките причиняват усложнения върху кожата под формата на псориазис и дерматит. И при много дългосрочно излагане можете да започнете да се подготвяте за развитието на фарингит, бронхит и дори пневмония.

Това се дължи на факта, че спорите се установяват в белите дробове и бронхите на човек. Ако имате постоянна хрема у дома, тогава трябва да обърнете внимание на този проблем.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Кой е най-засегнат от мухъла?

Най-често, разбира се, страдащите от алергия. При децата имунитетът все още не е напълно оформен, както и при възрастните хора, чийто имунитет вече е намален поради промени, свързани с възрастта.

На бременните жени е строго забранено да живеят в един апартамент или къща с такъв „съсед“. Същото важи и за хора с хронични респираторни или кожни заболявания, както и за пациенти с диабет.

Не е много опасно, но все пак е вредно да бъдете в апартамент с мухъл за тези, които приемат антибиотици, имат имунен дефицит или скоро са претърпели операция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com